• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Program komputerowy do prowadzenia warsztatu samochodowego

hakus

Początkujący
Punktów
0
wcgsoft.cba.pl
młody67 masz rację :) TALLER rozumiem twoje stanowisko, tak jak mówiłem każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety, nie będę się tu nad tym rozwodził bo po co wprowadzać kłótnie sejmowe na forum. Faktem jest że net jest popularny i chmury obliczeniowe są co raz częściej wykorzystywane ( ms office, programy adobe itd), sam korzystam z dysku Googla, ale niektórzy wolą mieć wszystko na dysku własnego komputera. Rynek jest wolny i warto zadbać o wszystkich klientów. Ja nie pisałem aplikacji webowej bo architektura do Javy jest droga, więc cena programu automatycznie poszłaby w górę. Więc, czy w chmurze, czy na dysku, to i jedno i drugie jest dobrym rozwiązaniem bo jeden klient woli taką formę, a drugi inną. Ważne jest żeby klient był zadowolony.

TALLER

Nowy
Punktów
0
@hakus

Architektura pod framework django w którym Taller jest napisany też nie jest tania ;)

Przy okazji załączam krótki ilustrowany opis dodania naprawy.

Scenariusz: Wymieniliśmy olej i filtr oleju w samochodzie Opel Vectra C z roku 2006 z silnikiem 1.6 105KM z numerem rejestacyjnym PO12345 i zapisujemy taką czynność do bazy.

1. Krok pierwszy to wpisanie numeru rejestracyjnego PO12345 w wyszukiwarkę programu i kliknięcie na "łapkę" lub klawisz Enter

2. Takiego samochodu nie mamy wprowadzonego do bazy więc klikamy na "Dodać" w wyświetlonym komunikacie

3. Pojawia się formularz do wprowadzenia specyfikacji. Wpisujemy numer telefonu do Klienta (jeżeli posiadamy) wybieramy z listy odpowiednie wartości i klikamy przycisk Zapisz. Pojawi się komunikat na zielonym tle z informacją o pomyślnym dodaniu informacji. Klikamy na niebieski odnośnik w komunikacie i zostaniemy przeniesieni na stronę wprowadzonego samochodu.

4. Dodajemy wymianę oleju. Z listy Grupa usług wybieramy OLEJE, z listy Usługi wybieramy WYMIANA OLEJU SILNIKOWGO.
Podajemy specyfikację oleju tj. markę oraz klasę. Klikamy na przycisk [ + Dodaj do listy ]

5. Usługa wymiany oleju została zapisana na liście.

6. Dodajemy wymianę filtra oleju. W tym celu klikamy na listę Grupy usług i zmieniamy na FILTRY, a z listy USŁUGI wybieramy Filtr oleju i klikamy przycisk [ + Dodaj do listy ]

7. Upewniamy się czy wprowadzone dane na Liście są poprawne ( jeżeli nie to klikamy X przy usłudze na liście i dodajemy na nowo z poprawnymi danymi), wpisujemy przebieg i klikamy Zapisz.
Od teraz dane są zapisane w bazie programu.

8. Klikając na przycisk info możemy uzyskać dodatkowe dane wprowadzonej usługi.

9. Wracamy do ekranu początkowego klikając na logo Taller.

10. Od teraz w każdej chwili możemy odszukać ten pojazd wpisując numer rejestracyjny PO12345

softcar

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
www.softcar.pl
witam ponownie. Miło mi poinformować, że uruchomiliśmy już oficjalną wersję aplikacji. Zapraszam do korzystania - do końca marca/2014 bezpłatnie , a od kwietnia ... sami sprawdźcie:).
http://softcar.pl/

Klimosz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Śląskie
Witam kochani. Jeszcze jest program Warsztat 3.4 Algorytmu z Krakowa. Ktoś slyszal.

softcar

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
www.softcar.pl
istnieją jeszcze, ale ich ostatnie nowości sięgają 11/2012 - więc jak sądzę projekt raczej nie rozwijany

---------------------------------------------------------
Program dla warsztatu samochodowego
http://www.softcar.pl
tel. 74 660 44 46
kom. 516 09 16 59

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Jak istnieją to można zawsze program przetestować:) Najlepiej zawsze sprawdzić jak najwięcej rozwiązań, aby wybrać to co dla siebie jest najlepsze:)

Klimosz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Śląskie
Wspomniałem o tym programie bo na nim pracuje od 2 lat. A raczej mam go zainstalowanego,a testuje go sporadycznie. Nadal zeszyt i długopis. Program fajny,wiele funkcji,ale jak wszędzie czegoś brakuje.Cały problem w małym warsztacie to czas,samo się nie wypisze :) Setkę klientów wprowadzilem,ale brak czasu na fachowe wprowadzani wszystkich danych na bieżąco. Ale trzeba zacząć.

softcar

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
www.softcar.pl
krok po kroku - warsztaty będą musiały zaopatrzyć się w jakieś rozwiązanie wspomagające zarządzanie - rynek powoli to wymusza.

tel. 74 660 44 46
kom. 516 09 16 59

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Ja jestem ostrożny w rozpowszechnianiu takich twierdzeń - uważam że będą się przekonywać do takich rozwiązań ale tylko wtedy jeżeli będą one przynosiły im zyski czasowo-kosztowe.

Jeżeli sam prowadziłbym warsztat to również jak niektórzy działałbym bez oprogramowania, jeżeli nie widziałbym korzyści z ich użytkowania.

Dlatego trzeba się wsłuchiwać w to co mówią mechanicy - nawet jeśli nie jest to nieraz łatwe:p

softcar

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
www.softcar.pl
młody67 - nie twierdzę że wszyscy MUSZĄ. Chodzi mi o to że rynek zaczyna na właścicielach warsztatów wymuszać pewne zmiany organizacyjne. W ślad za tym idą twórcy programów - którzy bacznie wsłuchują się w to czego rynek oczekuje- i to realizują. Tak powinno być. Pewno potrwa to trochę jeszcze - ale trzeba być cierpliwym :)

tel. 74 660 44 46
kom. 516 09 16 59

hakus

Początkujący
Punktów
0
wcgsoft.cba.pl
Zapis w zeszycie jest szybki do wykonania ale czy równie szybko można go znaleźć w śród setki wpisów? Chyba nie zawsze (chyba, że ktoś bawi się w bardzo staranną ewidencję, z kolorami, id wpisów, ale to też jest czasochłonne), a teraz każdy ma już kilka komputerów w domu, w pracy. Warto zauważyć, że więcej czasu zajmuje wprowadzanie danych do programu, ale potem gdy trzeba coś odnaleźć, wystawić fakturę, wydrukować specyfikację naprawy zaoszczędzimy często sporo czasu. Więc jest to chłodna kalkulacja poświęconego czasu, ale to już każdy musi to przeprowadzić we własnym zakresie :) Wynika z tego, że w końcu na każdego przyjdzie pora, jest to kwestia czasu :) To tak jak z fakturami, kiedyś wszyscy pisali odręcznie, teraz prawie wszyscy je drukują :)

I tak jak mówił młody67, warto sprawdzić wszystkie opcje i dokładnie sprawdzić wersje demo. Samo pobieżne sprawdzenie programu często nie daje pełnego obrazu jego możliwości i ograniczeń. Zawsze można skierować swoje uwagi do autora programu który w miarę możliwości je uwzględni w aktualizacji :)

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Ja mam mały warsztat, pracuję sam i ja potrzebuję, by program pamiętał co komu i kiedy i w jakim samochodzie robiłem. Na arkuszu zrobiłem sobie tyle stron ile liter w alfabecie i podzieliłem na rubryki i szukam klienta po nazwisku. Na razie więcej nie potrzebuję.
Pozdrawiam. Program w.JPG

szymonl

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Śląsk
Nie chcę, żeby to było uznane jako wchodzenie z butami do Pana systemu, Panie Jacku, ale czy nie byłoby wygodniej, gdyby każdej kategorii (marka, model, rok, itd.) odpowiadała jedna kolumna?

Aktualnie wydaje mi się, że musi Pan ustawiać pozycję danego słowa spacjami a tak, to wszystko byłoby zawsze na miejscu, można by to było wtedy jakoś sformatować, czy nawet zrobić formularz do dodawania nowego klienta jeśli dobrze mi się wydaje.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Nie chcę, żeby to było uznane jako wchodzenie z butami do Pana systemu, Panie Jacku, ale czy nie byłoby wygodniej, gdyby każdej kategorii (marka, model, rok, itd.) odpowiadała jedna kolumna?

Aktualnie wydaje mi się, że musi Pan ustawiać pozycję danego słowa spacjami a tak, to wszystko byłoby zawsze na miejscu, można by to było wtedy jakoś sformatować, czy nawet zrobić formularz do dodawania nowego klienta jeśli dobrze mi się wydaje.

To jest program dla mnie i chciałem by był prosty. Dzięki takiej formie w każdym miejscu wklejam dwa niebieskie paski z napisami i wpisuję nazwisko i telefon klienta i dane samochodu. A że jest nie równo, to niema wpływu na moc :)
Pozdrawiam.

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Dlatego my budujemy system z mechanikami:) Na szczęście mój kolega to też dawny mechanik - wiec jednym słowem warsztat24 - jest budowane przez mechaników. we współpracy z mechanikami i dla mechaników:p

repka

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lisowice
www.facebook.com
Taaaa, a ja właśnie wybieram program dla naszego warsztatu, przejrzałam tutejsze propozycje i kilku twórców oprogramowania zachwala tu swoje dzieła, a jak się wejdzie na stronę, to albo nie można znaleźć w ogóle programu, albo darmowej wersji nie można uruchomić. Panowie, takim systemem trudno się przebić na rynku, a jak widać konkurencja rośnie, bo coraz więcej się tych programów pojawia

Do góry Bottom