• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Projekt Warsztatu - wszelkie uwagi mile widziane

CITO

Gaduła
Punktów
12
Tak wygląda mój ucięta trochę cześć magazynowa.

Załączniki

• przyziemie.pdf
    199,8 KB · Wyświetleń: 185

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
ladny rozmach....jesli to nie tajemnica
jakie koszty?

CITO

Gaduła
Punktów
12
Konstrukcja stalowa, płyta warstwowa, zabudowa GK na gotowo z płytkami i armaturą itp. 370 tys. netto.

CITO

Gaduła
Punktów
12
Budynek wykończony na gotowo, wyposażenie czyli narzędzia, podnośniki, geometria monterka itd. oddzielna kasa.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
No to śmiem twierdzić że koszt postawienia takiego samego murowanego byłby podobny. Mój kosztował 600 z jakimś hakiem, wymiary zewnętrzne 16x14, na 1/3 zrobiony dwupoziomowy socjal i biura, 2/3 to hala warsztatowa z dwoma kanałami.
Hala zamknięta u góry lanym stropem. Jeden kanał z sufitem na 4 metrach, drugi na 5,5 metra. Trzy bramy wjazdowe (wyższy kanał przelotowy). U góry poddasze użytkowe. Łącznie ok. 400 metrów pow. użytkowej. Kanały i hala w kafelkach, hala do 1,8 metra. Na podłodze posadzka przemysłowa.
Wszystko robione przez jedną firmę. Gdybym poszedł w kierunku szukania majstrów do poszczególnych etapów (czyli jeden ściany, drugi kafelki, trzeci ocieplenie itp.) byłobyj tak spokojnie o 30% taniej, jednak ze względu na "unię", lepiej było mieć jednego wykonawcę.
Też zastanawiałem się nad płytą warstwową, ale jak weźmiesz wszystko pod uwagę to koszty są porównywalne. Tyle że z płyty szybciej stawiają.

Punktów
0
Wątek dość wyczerpany, ale warto pomyśleć nad jakimś pomieszczeniem socjalnym dla pracowników, ażeby mogli się bezproblemowo przebrać.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Wątek dość wyczerpany, ale warto pomyśleć nad jakimś pomieszczeniem socjalnym dla pracowników, ażeby mogli się bezproblemowo przebrać.
Gwarantuję Ci że jeśli budynek będzie budowany jako warsztat, to nikt go nie odbierze bez szatni, jadalni, kuchni, łazienki i sracza z wydzieloną kabiną. Nie jestem pewien, ale chyba nawet bez prysznica się nie obejdzie.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
w sumie muszą być dwa kible i płasko przy wejsciu
inaczej - rampa dla niepełnosprawnych
kibel dla klienta będzie z wejsciem od zewnątrz ,tak samo kotłownia i pomieszczenie na kompresor

najbardziej mnie wk....cena wybudowania tego

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
kibel dla klienta będzie z wejsciem od zewnątrz
Moim zdaniem to zły pomysł bo albo nie bedziesz miał nad tym kontroli i skończy się tym że się tam żule będą szfendać, albo bedziesz musiał wydawać klucz jak na stacji. A nawet jeśli nie to co Ci przeszkadza wejście do kibla z poczekalni?

Już nie mówiąc o tym jak się będzie syfił zimą taki sracz z wejściem z zewnątrz.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
warsztat1.jpeg.jpeg
Zgodnie z obietnicą.
U mnie cały socjal, projektant wrzucił na piętro.

ninjin

Nowy
Punktów
0
teraz pomieszczenia sanitarne to nawet w małych firmach są dostępne to taki jakby standard

Ostatnio edytowane przez moderatora:

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Minelo kilka miesiecy
a,ja dalej czekam na uzgodnienia...doslownie wszystkiego
3 miesiac mija oczekiwania na
mapki do celow projektowych

Cito...przegladam zarys warsztatu Twojego
masz gdzies foty frontu ? zdjecie

CITO

Gaduła
Punktów
12
Akurat z wieczora przeglądam nową szatę motofocus to ci wrzucam fotkę z telefonu jak była postawiona. Teraz już mamy tylko odbiory i się przeprowadzamy na nowe miejsce.
Ale przed tobą to długa droga, dlatego wybrałem technologię konstrukcji stalowej, bo papiery załatwiałem ponad rok, a stawialiśmy halę pół roku i zawsze ją mogę rozkręcić. W technologii murowanej tak się nie da chociaż by dlatego, że wilgoć z muru misi wyjść. Powodzenia i cierpliwości :)

Załączniki

• DSC_0570.jpg
    DSC_0570.jpg
    641 KB · Wyświetleń: 138

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Długa a nawet bardzo długa
aktualnie.... boksuję się z wojewódzkim zarządem mafijnym
co chwila coś nie pasuje ....termin na uzupełnienie dają 7 dni
a,na papier w innym urzędzie czekasz 14-dni ....kuriozum

każdy urzędnik powinien przynajmniej przez rok
żyć z tego co sam zarobi ...a, jak nie zarobi
to, pod tesco precle sprzedawać

jaką masz moc przyłączeniową ? (prąd)
ja,mam do 40 kw i prawie 10 tys. mi
podłączenie wycenili

CITO

Gaduła
Punktów
12
Ja mam 30KW na cały budynek w tym 5 stanowisk. Optymistycznie myślałem, że otworzę na przełomie 14/15, ale urzędnicy mnie wyprostowali i w maju ruszam. Wrzucę kilka fotek potem.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Jakie podnośniki kupiłeś ?
Czym ogrzewasz ?

CITO

Gaduła
Punktów
12
Monterka, nożycowy diagnostyczny, 3 dwukolumnowe - Werther. Mam gaz który gazownia 1,5 roku doprowadzała, jak hala dobrze zrobiona czyli nie ucieka ciepło to taniej nic nie wyjdzie.

Do góry Bottom