• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Projekt Warsztatu - wszelkie uwagi mile widziane

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Podepnę się pod temat.
Chcę postawić warsztat , myślałem o 4 - 5 stanowiskach sporej części socjalnej i wystawowej.
ważne żeby nie był za duży ale i też za mały. W każdej chwili można powiększyć część warsztatową.
Podoba mi się układ warsztatu wg projektu: http://projektydomow.redcart.pl/p/9...rojekty-budynkow-handlowych-i-uslugowych.html
z tym że część biurowo sklepowo socjalna była by dwa razy taka. z przeszklonym showroomem z przodu budynku.
Co o tym myślicie?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Ja mam schowroom dwie ulice dalej, kumpel na zapleczu. Rozumiem, że w sensie schowroom'u masz na myśli złom który wyjąłeś z auta??

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Jak masz wolne 0.5 bańki i 200tys kredytu dobierzesz to może się to udać. Świetliki w dachu - fajna sprawa - potworne koszty i problematyczność przeciekającego dachu. A co to jest ten showroom?

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
pajak z dachem w pełni się z tobą zgadzam jest drogi w wykonaniu i na bank będzie problem ze szczelnością nie mówiąc już o ociepleniu czegoś takiego. Chodziło mi raczej o sam układ, rozmieszczenie budynku. Moim zdaniem niższa część biurowa wygląda tak sobie.
Prowadząc warsztat chcę również handlować trochę samochodami.
Pisząc schowroom miałem na myśli wolne miejsce na wystawę/sklep tak żeby można było ewentualnie wstawić z dwa auta.

wilkuw

Początkujący
Punktów
0
to co pokazales to nie projekt, gdzie korytarze nie wezsze niz, kibel dla gosci , podjazd dla wozkow, lazienka i kibel z przejsciem przez socjal dla pracownikow etc :)

generalnie z 75m2 na dole mam male biuro 3x4 korytarz do schodow na gorze a reszta to kible srible i inne co by odebrac to jako warsztat. koszta.. w trakcie budowy 22x14 calosci z czego 5.5 x 14 pietrowe 500 pewnei braknie nie liczac wyposazenia

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Działkę mam dość sporą wiec nie wiem czy jest sens budowania piętra. Piętrowe biuro dobrze się prezentuje ale jest droższe w budowie.
Zastanawiam się czy budować metodą tradycyjna czy też postawić z płyty. Z płyty można postawić szybko, z drugiej strony mur to mur.
Jak jest z dotacjami z EU?
Budowę planuje na rok 2018

jarek_bolo

Gaduła
Punktów
4
Ja stawiałem murowane i żałuję. Dzisiaj wolałbym raz dwa z płyty pojechać.
Takie coś zawsze można rozebrać i część pieniędzy zwrócić sobie w razie jakbyś miał interes zwinąć. A murowanego nie rozbierzesz.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Jak interes się zwija to trzeba warsztat sprzedać.
Mieszkam i pracuję za granicą.
W moim wypadku za murowanym przemawia to że mogę budynek postawić w stanie surowym za bieżące pieniądze. Po powrocie do kraju kończę budynek wyposażam warsztat i ruszam.
Na płytę muszę casch wyłożyć od razu.

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
ja mam np: murowany. Postawić mury dla mocnej ekipy dwóch murarzy i jeden zawodnik przy betoniarce to 2 tygodnie roboty. Na dzień dzisiejszy jakbym stawiał to bym kilku błędów nie popełnił - między innymi - ocieplenie pionowe - koszt pewnie około 30 tys zł + styropapa na dach - sam materiał 12 tys zł . Przy ogrzewaniu nadmuchowym - czyli grzejemy tylko powietrze nie mam sensu walić styropianu , ja walnąłem 12 cm - i żałuję , bo zim brak od kilku lat, a zwróci mi się to pewnie po 20 latach. Fundament warto ocieplić , wtedy mróz na pewno nie wejdzie nawet gdyby budynek nie był ogrzewany kilka dni. Warto ocieplić jedynie socjal, ale posadzki na pewno nie. W upalne lato miło ciągnie chłód od ziemi. Brak ocieplenia to 50 tys zł w kieszeni-można za to kupić już pokaźną ilość sprzętu. Im mniej kredytu tym będziesz bardziej konkurencyjny cenowo, a na początku musisz robić po kosztach by zwabić klientów.

Nie wiem czy schowroom to dobry pomysł. Jeżeli chcesz mieć tak duży rozmach to lepiej jakbyś miał wolny milion zł. To że masz działkę to nic nie znaczy , działka musi być w dobrej lokalizacji. W szczerym polu nic nie zwojujesz , chyba że dasz samochody zastępcze - a to kolejne koszty - trudne do zwrócenia - przynajmniej na starcie. Ci co mają warsztaty za miastem mają również 20 -letnią renomę - i dlatego do nich ludzie przyjeżdżają. Pamiętaj też, że jest dużo ludzi którzy robią po szopach pod miastem po godzinach - ich koszty to 0 zł , a 8 godzin od rana pracują w autoryzowanym serwisie skąd biorą klientów. Handelek jak najbardziej - ale czym trudno powiedzieć ja mam np. około 300 opon na magazynach , po blaszakach i piwnicach- na których zarabiam po 20-25 zł / sztuka. Średnio pewnie sprzedaje jedną dziennie.
Pomyśl o piwnicy dobrze wentylowanej takiej na 180cm wysokości - przydaje się bardzo, ale reszta na poziomie zero, piętro to problem.

Teraz robimy takie rzeczy , ale na początku ludzie bali się oddać auto na wymianę tłumika https://www.facebook.com/Carturbo-1306690819341004/
Niestety zaufanie zdobywa się długo , a traci w chwili.

Ostatnia edycja:

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Kredytu brać nie zamierzam. Całość będzie finansowana z środków własnych. Do czego miała by być taka piwnica? Piwnica jest też kosztowna w budowie. Zastanawiam się czy nie zaplanować z dwa stanowiska pod busy i obsługiwać firmy. Wszystko jest jak na razie w fazie planów. Wszelkie uwagi mile widziane.

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Na obsługę firm za bardzo bym nie liczył. Kierownicy działów transportu danych firm są kupieni przez inne warsztaty. Dostają dolę za robienie pewnej grupy aut w danym warsztacie. Nie podskoczysz. Faktury latają słone , ale bez znajomości nikt Ci nie zaufa.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Akurat w tej dziedzinie zdał bym się na stare sprawdzone znajomości.

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Takie akcje można robić tylko z przyjaciółmi. Teraz należy zastanowić się kto to jest przyjaciel. Jest pewna definicja tego pojęcia , a mianowicie jest to ktoś z kim spotykasz się przynajmniej raz na 3 tygodnie to takie minimum, często dzwonicie do siebie , rozmawiacie i macie dość długą i wspólną przeszłość. Ufacie sobie i znacie się jak łyse konie. Co ciekawe statystycznie rzecz biorąc- przyjaciół można mieć trzech - reszta to koledzy. Po prostu fizycznie nie ma człowiek więcej czasu by poświęcić swój czas drugiemu człowiekowi. Nie pielęgnowana przyjaźń umiera. Niech kazdy zastanowi się spokojnie , pomyśli i powie - mam pięciu przyjaciół- mało prawdopodobne.
Jeśli bywasz w Polsce raz na pół roku i uważasz, że masz tutaj 100% trzech przyjaciół , z którymi zagrasz vabank to gratuluję. Wiec jeszcze jedno - że to co będziecie robić nie jest do końca legalne - czyli piorun pier...lnie w szalupę i wszyscy na dnie. Postawisz fajny budynek , wyposażysz będziesz miał interesujący start , ale finalnie to komornik będzie się cieszył. Wiem bo byłem zaproszony na szybką sprzedaż maszyn i urządzeń z warsztatu który tak poległ. Jak właściciel firmy transportowej wytoczył proces warsztatowi i swojemu kierownikowi to mechesy pouciekały za granicę, a sprzęt poszedł za 30% swojej ceny, po tym jak go rozkradli tubylcy.
Tu je Polska - nawet przy inwestycji 1 mln złotych nie masz gwarancji, że zarobisz z tego miesięcznie 5 tys zł.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
podział jest taki
Przyjaciel, kolega i najczęściej na mieście spotykany " znajoma twarz". Przyjaciel to jeden dwóch jak pająk napisał może trzech, kumpli kilku ale wszystkie tematy oprócz pieniędzy i znajome twarze której podajesz dłoń, gadasz chwile ile wczoraj piw wypiłeś i tyle.

Jest takie powiedzenie: Wróżyły sójki na temat spółki.
Ja się szybko wyleczyłem.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
W żadnym wypadku nie myślę o spółce. Mam po prostu kilku dobrych znajomych z dawnych lat co mają swoje firmy a w firmach po kilka aut. Spotykamy się czasem ale tak jak pisaliście nie podtrzymywana znajomość umiera.
Myślę trochę o tych busach bo dobrze znam temat. Fakt że za granicą wygląda to napewno inaczej ale podstawy są te same.
Fakt faktem są to wstępne rozmyślania. Czas, rozmowy, przemyślenia weryfikują i zmieniają wstępne założenia.

Mam 80m2 własnego wysokiego garażu także na początku mógł bym coś działać i w miedzy czasie łapać orient. Różne myśli człowiekowi chodzą po głowie.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Minął rok od wkopania łopaty
a,roboty pozostało sporo
ocieplenie ,kostka brukowa ,uzbrojenie elektryki itd.

padają tu różne kwoty ....w/g mnie
solidnie sobie dodajcie budżet ( budynek spełnia warunki auto-serwisu....a,nie budynku gospodarczego)
-same podłączenie do kanalizacji to wydatek - minimum 10tys. z najtańszym separatorem

na dzień dzisiejszy problem jest z podłączeniem gazu i stoimy z pracami
z pracami na zewnątrz

Podepnę się pod temat.
Chcę postawić warsztat , myślałem o 4 - 5 stanowiskach sporej części socjalnej i wystawowej.
ważne żeby nie był za duży ale i też za mały. W każdej chwili można powiększyć część warsztatową.
Podoba mi się układ warsztatu wg projektu: http://projektydomow.redcart.pl/p/9...rojekty-budynkow-handlowych-i-uslugowych.html
z tym że część biurowsz o sklepowo socjalna była by dwa razy taka. z przeszklonym showroomem z przodu budynku.
Co o tym myślicie?

Nie kupuj tego projektu ....to i tak nie spełnia wymogów
a, cena z adaptacją wyjdzie drożej niż od podstaw u architekta zrobisz

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Chodzi mi bardziej o układ warsztatu, moim zdaniem przy takim rozstawieniu powierzchnia jest optymalnie wykorzystana. Cały czas myślę o technologii. Murowane czy z płyty warstwowej? Coraz bardziej przemawia do mnie opcja z Płyty warstwowej coś jak postawił CITO (na drugie stronie tego wątku)

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Płyta warstwowa ma dla mnie tylko jedną zaletę
- można wziąć leasing

mam dach w tej technologi ....zadowolony z tego nie jestem
miało być taniej , wyszło drożej

jak się ogarnę prześlę Ci plany i zdjęcia mojego
- pamietaj : każdy metr kosztuje na gotowo - 3tys. ( oczywiście z taczką nie latasz)

jak chcesz z płyty to możesz się wzorować na nich

- https://www.google.pl/search?q=nuss...ved=0ahUKEwjMzvCX8tLOAhVBDiwKHVZwC2YQ_AUIBigB

bardzo byłem zainteresowany tym

http://www.haltec.pl/pl/produkty/hale/hale-stalowe/warsztat-samochodowy.html

ale,okres produkcyjny 7 miesięcy

o firmach z allegro nawet słyszeć nie chciałem

Do góry Bottom