• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Prokurator za tuleję?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
416
Chciałbym widzieć jak trzymaliście we trzech młotek 15kg, to po 5 na łebka
No jak to jak. Widać, że amator :D jeden trzyma wahacz (bo musi być w tulei - oplatającej sworzeń - mógłby się skrzywić) drugi trzyma "wybijak" a trzeci wali młotem. Amator :( :D

Kojarzę widziałem takie dziadostwo
Będziemy robić (na forum) spoco ; - Nie ma szans wybić czegokolwiek. Trzeba wybić całość (cały drążek) i dopiero w częściach zbijać wkładać jako całość.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1307
ale mam lepszą wisienkę...Drążek skrętny Iveco Daily nikt tego nie chce robić...
aż mi przypomniałeś: w technikum miałem o typach zawieszenia.
nauczyciel wymieniał zalety drążków skrętnych:
- małe rozmiary
- nieskomplikowana konstrukcja
- niskie koszty eksploatacji
- łatwość demontażu

w tym momencie rykłem śmiechem :D
to było akurat po 2 dniach gdzie próbowaliśmy wyrwać drążki z iveco: młoty, palnik, siłowniki, łańcuchy. nie chuchu- nawet nie drgnęło. jak dobrze pamiętam to skończyło się na odkręceniu wszystkiego i nowych mocowaniach drążków. nie szło tego rozdzielić.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
416
skończyło się na odkręceniu wszystkiego i nowych mocowaniach drążków. nie szło tego rozdzielić.
Tak się to robi. Trzeba wyciągnąć całość. Nie ma innej opcji.

Potem nowe przesmarowane to już jakoś nabijesz....

Będzie zabawa :D

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
191
Miasto
Nowy Sącz
Która lina bedzie mocniejsza,monolitowa 1 cm fi,czy złożona z wielu drutów też o fi 1 cm?!:) Jesli te warstwy są nawijane a tuleja nie jest monolitem,to?!:)

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
416
No to już tak kończąc temat tulei.
Stara tuleja którą wyciągnąłem (oryginalna/fabryczna) taka sama faktura powierzchni jak te nowe, czyli ta sama technologia. "Przewiozła" tysiące ton i to przez ostatnie dwa lata na wywalonych silentblocach, nie miała żadnej widocznej skazy.
Czyli coś jest na rzeczy z tymi nowymi stulejami.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3314
Miasto
PZ
Która lina bedzie mocniejsza,monolitowa 1 cm fi,czy złożona z wielu drutów też o fi 1 cm?!:) Jesli te warstwy są nawijane a tuleja nie jest monolitem,to?!:)
Mocniejsza to szerokie pojęcie:) mocniejsza na co? Ściskanie, rozciąganie, zginanie?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
416
Bobo, wiesz że na tej tulei wszyscy się wyłożyli ( prawie ; wszyscy ; bywały głosy rozsądku ; )

5 tulejek z 3 źródeł i z 3 różnych okresów produkcji i wszystkie były z większą lub mniejszą skazą. Oryginały.

Do góry Bottom