• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Prowadnice Zacisku bmw smarować czy nie

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
Na szkoleniach tłukli nam, jak gumki prowadnic są z garbami, nie smarujemy. Te garby również pełnią funkcję cofania / luzowania zacisków.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź

a tak na serio, to jeśli pod klocek idzie blaszka z "nierdzewki", no nie ma sensu smarować ją w miejscu styku z klockiem, bo sama w sobie robi poślizg. ja czyszczę jarzmo i pod blaszkę cieniutko smaruję, żeby spowolnić korozję i co ca tym idzie blokowanie klocka.
ale każdy robi jak uważa za stosowne. każdy odpowiada za swoją robotę i to wszystko.

a co do tematu, to koledze słabo szczęki odbijają od ręczne i piszczą. no chyba, że trafiła się beemka bez tarczo bębnów z tyłu.
Tomek ale tu chodzi o prowadnice!!!!

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
Co do ustania szarpania po rozgrzaniu , o ile oczywiście w hamulcach wszystko zgodnie z wytycznymi sprawdziłbym zawieszenie ,zbieżność i ogólnie geometrię.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
smarem syntetycznym do prowadnic zawszę smaruję i nigdy nie było problemów z zapiekaniem...

Silicone based brake lubricant. Prevents corrosion of sliding caliper pins to keep brake pads from wearing unevenly.

W nowych furach gdzie generalnie guma jest jeszcze mięciutka a sama prowadnica bez skazy jeszcze pewnie przejdzie.

W tych wszystkich x-letnich trupach wystarczy przetrzeć lekko "druciakiem" i już są mikro rysy. Tutaj smar do prowadnic robi robotę. Raz nasmarowana prowadnica ATE śmiało przejeżdża całe życie klocka (zaraz jakaś mądrala napiszę, że pewnie całe życie = 5 tys. km ^^ , otóż NIE. śmiało robią klocki kilkadziesiąt tys. km ) i nie ma mowy o jakimś blokowaniu, naturalnie jeżeli sam zacisk nie zachodzi w otworach od gumek rdzą, która blokuje skutecznie prowadnicę, tutaj żaden smar już nie pomoże.

Ostatnia edycja:

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
To fakt że problemów ubywa przy rozważnym smarowaniu, ale tam gdzie ma go nie być, a jest, to w efekcie zakłócamy prawidłowe zakresy pracy zacisków i tym sposobem wykonujemy robotę niezgodnie ze sztuką. W przypadku tragedii na drodze, autko ląduje u ekspertów , a oni piszą protokół. Niewłaściwie wykonana naprawa układu hamowania. I zaczyna się szukanie mechanika, który wziął kasę za to. Wiem, czarny scenariusz, ale takich przypadków jest sporo.

Janusz.garage

SuperMechanior
Punktów
51
Dobrze, że za moich czasów nie było szkoleń bo widać nie raz pranie mózgów większe jak przy sprzedaży kołder z wełny z fiordów.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
masz racje za szybko jedne ATE drugie lucas ok sorki ale to z pośpiechu

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
To fakt że problemów ubywa przy rozważnym smarowaniu, ale tam gdzie ma go nie być, a jest, to w efekcie zakłócamy prawidłowe zakresy pracy zacisków i tym sposobem wykonujemy robotę niezgodnie ze sztuką. W przypadku tragedii na drodze, autko ląduje u ekspertów , a oni piszą protokół. Niewłaściwie wykonana naprawa układu hamowania. I zaczyna się szukanie mechanika, który wziął kasę za to. Wiem, czarny scenariusz, ale takich przypadków jest sporo.

Przez nasmarowaną prowadnicę smarem syntetycznym ?! Chyba pomyliłeś smar z kimś kto przecina przewód hamulcowy...

:D

tutaj się zgodzę, prokurator wpada i na dzień dobry dochodzenie :>

To tak samo jak świece żarowe ... NIE SMAROWAĆ hur dur bla bla ... a same firmy ngk jak i denso smary montażowe ceramiczne mają w swojej ofercie :D

Wszystko trzeba robić z głową. Naturalnie smar sprawia, że moment dokręcenia świecy będzie większy poprzez dodatkowy poślizg gwintu, jeżeli ktoś ten gwint wcześniej wyczyścił...

:D ile jest takich "niuansów " głowa mała.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
m
tak jak mowiłem moj tata smarował ja smaruje o syna naucze smarowac!:D

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
Nazywaj
Dobrze, że za moich czasów nie było szkoleń bo widać nie raz pranie mózgów większe jak przy sprzedaży kołder z wełny z fiordów.
Nazywaj to jak chcesz . A porównaleś kiedykolwiek, tak doświadczalne, dla pogłębienia wiedzy ,skok pedału hamulca na smarowanych prowadnicach zacisku i na sucho?

ja już nie wiem o co chodzi. za głupi jestem.
ale nie lubię po prostu gdy jest sucho.
Prawdziwy facet, nigdy na sucho :)

Ja nawet tarczę smaruję , żeby nie piszczało :D
Serio, miałem takiego mądrego !

Do góry Bottom