• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Prowadnice Zacisku bmw smarować czy nie

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Panie kolego skok jest taki sam bo prowadnice nasmarowane lub nie, mają "chodzić " luźno,a ich skok ogranicza zużycie klocka hamulcowego.

Edit

Przewertowałem serwisówki online jak i te książkowe. Przy zaciskach ate jest napisane tylko, że mają chodzić płynnie i być w nienagannym stanie. Ani słowa o smarowaniu.

I to jest fakt niezaprzeczalny. Ja i tak dalej będę smarował, dla sprawdzenia na swoim prywatnym zobaczę jak to będzie chodziło bez smaru.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
Panie kolego skok jest taki sam bo prowadnice nasmarowane lub nie, mają "chodzić " luźno,a ich skok ogranicza zużycie klocka hamulcowego.

Edit

Przewertowałem serwisówki online jak i te książkowe. Przy zaciskach ate jest napisane tylko, że mają chodzić płynnie i być w nienagannym stanie. Ani słowa o smarowaniu.

I to jest fakt niezaprzeczalny. Ja i tak dalej będę smarował, dla sprawdzenia na swoim prywatnym zobaczę jak to będzie chodziło bez smaru.
ale takze nie ma słowa o tym aby nie smarowac! i to jest różnica - bo gdyby było nie wskazane zapene napisali by aby NIE SMAROWAC BO GROZI DACHOWANIEM!!! panowie o co tu kopie kruszyc smarowane czy nie nie mają wpływu na głupote ludzką ... jesli wyczyscisz i wprowadzisz troszke smaru nic złego sie nie stanie ale jesli nie wyczyscisz i zostawisz uwalony to klocków nima i ściąga pana na lewo czy prawo

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Długo nie mogłem zrozumieć o konkretnie której prowadnicy gadacie :)

ja, o zgrozo - delikatnie smaruje ! uwaga : robię to pastą ATE (pasty miedzianej nie stosuje, bo raczej o takowe smarowanie chodzi)

to są najgorsze k......y do wybicia

szkolenie pierwsze

- smarujemy piastę po uprzednim wyczyszczeniu - nowe tarcze

ja,robie tak ...piasta "ideał" czyszczę nie smaruje , jak są wżery - smaruje

tak postępuje jak tarcze wróciły z reklamacji - nie uznanej : rdza ! , zawsze będzie jak nie posmarujesz

drugie szkolenie - polazłem na to samo - na zasadzie " wypełniacza" ( po roku czasu , ten sam trener )

- absolutnie ,pod żadnym pozorem - nie smarujemy ! tylko paprok smaruje i ciul który był rok wcześniej u Ciebie na szkoleniu-dopisek autora topilca :D

gościa który szkoli odnośnie klimy - zabrałem do auta na konkretny problem
- poddał się , uczciwie powiedział ,że on z praktyką nie ma nic wspólnego

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
i to są właśnie szkolenia !!!!! Teoretycy wielcy !!!! byłem na szkoleniu BOSZA -tak specjalnie to napisałem matoły i nic wiecej w połowie wyszedłem i prosiłem o zwrot kasy !!!! Bez URAZY dla tych Panów co szkoły zawodowe ukonczyli -macie duzo wiecej wiedzy niz ludzie konczący studia a potem szkolący innych !!!! no to se pogadałem -dziekuje

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
TSB BMW

upload_2019-2-5_19-29-38.png
Wyciągnąć czujnik zużycia klocka hamulcowego w kierunku do tyłu od klocka hamulcowego.

Poluzuj śruby prowadzące (1) za pomocą specjalnego narzędzia 34 1 080 . Wyciągnąć zacisk hamulca wstecz.

Uwaga instalacyjna:
Tylko czyste śruby prowadzące; nie smaruj.

Sprawdź wątki.

Wymień wszystkie śruby prowadzące, które nie są w idealnym stanie.

Moment dokręcania

DamianWroc

Początkujący
Punktów
1
czyli Panowie mogą być posmarowane tak? to jeszcze pytanie jedno posiadam pastę ate plastilube czy nią mogą być cieniutko posmarowane prowadnice? ja zauważyłem natomiast,ze nawet jak otwór w który wchodzi gumka w której porusza się prowadnica jest wyczyszczony na błysk,następnie włożona gumka a do gumki prowadnica to przecisnąć prowadnicę bardzoo cięzko.Jak jest lekko posmarowana to dwa,trzy ruchy i można dość płynnie nią ruszać w gumce,bez pasty nie ma takiej opcji

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
przedostatnie dwa posty tłumaczą wszystko,kolego DamianWroc jest taka opcja

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
Bardzo ciekawy temat. Wychodzi na to ze ate nie nalezy smarowac :eek: ja smaruje smecjalnym smarem do zacisków ale przetestuje opcje bez smarowania. Znam ludzi co smaruja smarem lt45 :p

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
To samo mówię do swojej kobiety ;)
Proponuję

+

Może pomoże :)

DamianWroc

Początkujący
Punktów
1
a czy te prowadnice nasmarowane lub nie odpowiadają za skok pedału hamulca tak jak ktoś tutaj wspominał?

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Dalej nie wiem po co ta dyskusja

1. ATE: nie smarować
2. Instrukcja serwisowa producenta pojazdu: nie smarować.
3. Mechanicy: smarować, bo od zawsze smaruję

Panowie, ja wiem, że kiedyś nie było szkoleń i dostępu do wiedzy producenta i każdy robił tak jak wspomniany "tata" mu powiedział. Ale teraz, skoro producent pojazdu oraz producent danego układu hamulcowego mówi, że nie smarować, to po co się kłócić? Ja wiem, że szkoleniowcy maja wiedzę czasem słabą, ale akurat to wyszło od inżynierów i projektantów układu, a nie od szkoleniowców.

Chcecie to smarujcie, ale polecam się czasem otworzyć na wiedzę. :)

PS. Łysy z jutuba też smaruje. Nie bądźcie jak Łysy :D

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
i jeszcze w tłumniku wydechowym trzeba olej wymienić jak Chriss.Bo od zawsze kto smaruje ten jedzie .A tak na marginesie kiedyś przyjechał klijent bo mu coś tam buczy huczy a ja dla sprawdzenia na podnośnik i do niego tak Panie no tragedia łożysko padło za często Pan żeś smarował a ten nieszczęśnik do mnie Panie Waldku jak BOGA kocham nie smarowałem jwk tu stoje całe życie nie smarowałem jak BOGA kocham uwież Pan

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom