• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Prugeot partner 2 1.6hdi wibracje wspomagania przy obrocie kierownicy

83pawel

Uczestnik
Porady
2
Punktów
1
Miasto
Røros
Peugeot Partner 1.6 HDI 90 KM 2015 r. Niedawno zaczęły się duże wibracje od wspomagania podczas kręcenia kierownicą. Największe jeśli koła są podniesione na podnośniku. Widać, że aż napinacz od paska wieloklinowego skacze w rytm tych wibracji. Nie ma wibracji jeśli bardzo szybko obraca się kierownicą zanim wpadnie w rezonans. Zauważyłem też, że w czasie jazdy nie ma tych wibracji przy przyspieszaniu i normalnej jeździe, ale po mocniejszym hamowaniu zwłaszcza po łuku wracają i ustają, jak tylko przyspieszy się trochę. Czy dobrze dedukuję, że to może być problem z przekładnią kierowniczą? Ktoś spotkał się z takimi objawami? Jak to można sprawdzić, żeby się upewnić?
Nie ma luzów na końcówkach drążków i wahaczach ale słychać gdzieś lekkie klikanie w zawieszeniu w czasie jazdy po nierównościach. Wymiana płynu wspomagania nic nie zmieniła (może nawet jest gorzej po wymianie)

83pawel

Uczestnik
Porady
2
Punktów
1
Miasto
Røros
Napinacz i pasek wygląda ok - pasek napięty i z napinaczem ugina się lekko w rytm wibracji ale nie ślizga. Górne mocowania właśnie sprawdzałem i też wyglądają ok.

83pawel

Uczestnik
Porady
2
Punktów
1
Miasto
Røros
Wszystkie rolki wyglądają dobrze…. Żadnych nieporządanych dźwięków. Wydaje mi się że problem jest z układem kierowniczym bo pojawia się od razu po podniesieniu kół samochodu na podnośniku i znika po ruszeniu i przyspieszeniu.

83pawel

Uczestnik
Porady
2
Punktów
1
Miasto
Røros
Aktualizacja: Odwiedziłem kolejny serwis i potwierdzili mi że to najprawdopodobniej przekładnia kierownicza jest uszkodzona. Ktoś może ma rozeznanie gdzie dostanę taką po regeneracji do partnera 2015 lift? I czy da się zregenerować? Obdzwoniłem parę miejsc i nie mają takiej a nawet powiedzieli że to przekładnia kłopotliwa w regeneracji i przy takich objawach jak u mnie nie jest pewne czy da się moją naprawić.

Do góry Bottom