• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przeładowanie turbiny 1.9tdi

Status
Zamknięty.

kacpi2202

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Polskie
Dzień dobry.
Było sporo takich wątków ale żaden który do mnie pasuje. (Chyba) jeśli coś źle szukałem to przepraszam.

Pacjent: Skoda SuperB 1 1.9tdi 101KM

Przeladowuje mi turbine. Nie wyświetla się żaden check, po prostu wpada w tryb awaryjny (komputer dopiero po przeładowaniu pokazuje błąd "dodatnie doładowanie") wtedy gaszę silnik, odpalam i ciągnie dalej normalnie.

Zazwyczaj tak od prędkości 130+ zazwyczaj przeładowywalo 9/10 razy, ostatnio przez tydzień ani razu nie przeładowalo (a miałem cały czas gaz w podłodze, zrobione tak ponad 1000km i nic.) Potem znowu zaczęło, i dziś znowu przestało.

Jeśli ma to jakieś znaczenie to dodam że licznik mi szwankuje (przycina się tak od 120km, nie idzie dalej niż do 150, ale na GPS normalnie pokazuje że normalnie dalej przyspiesza, więc wina licznika)

Ktos coś wie jakieś konkretne informacje co to może być? Nie chciałbym od razu się rzucać na wymianę turbiny, podczas gdy może to być jakaś pierdoła typu wężyki...

Jak macie pomysł to prosiłbym też o jakieś informacje jak to sprawdzić czy to aby na pewno wina tego.

Dziękuję z góry wszystkim.

kacpi2202

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Polskie
Podpiąłem strzykawkę 100ml pod gruszkę geometrii i zakres ruchu jest chyba prawidłowy, po zassaniu i przytrzymaniu drążek nie opada ani nic.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Will Smith What GIF by DraftKings

Status
Zamknięty.