• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

przepalająca się wtyczka

Xdoctor

Początkujący
Punktów
0
Witam,

Już 2 razy w ciągu roku przepalił mi się wtyczka do żarówki h7, za każdym razem wygląda jakby się stopiła i jest całą czarna, osmolona. Co może być tego przyczyną ? za duże napięcie ? problem z bezpiecznikiem ? Jak ugryźć ten problem ?

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
To już lepiej dać kostkę porcelanową jak ma być na wsuwkach.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Lepiej to jest naprawić przyczynę i zrobić tak jak należy...

Xdoctor

Początkujący
Punktów
0
przyczyna to prawdopodobnie luźne wsuwki w badziewiastych kostkach

Przy pierwszym przepaleniu wtyczki po stronie kierowcy dla pewnosci wymieniłem kostki po obydwu stronach. Po 6 miesiącach znowu przestała świecić żarówka, myślałem, że padła żarówka... odpiąłem kostkę i ta jeszcze ciepła połamała mi się w palcach i była cala osmolona (ta sama strona co przy pierwszym razie). Sprawdziłem kostkę od strony pasażera i dalej wyglądała jak nowa. Pierwsze skojarzenie, że za zwarcie, sprawdziłem przewody wyglądają ok.

Dlatego piszę na forum bo nie wiem jaka może być przyczyna. Jutro kolega odda mi multimetr to sprawdzę masę tak jak już ktoś wyżej mi poradził.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Żarówki masz takie same w lewej i prawej?

Xdoctor

Początkujący
Punktów
0
Żarówki masz takie same w lewej i prawej?

Tak, mam takie same. Najtańsze bo najtańsze ale wsadziłem obie takie same, nowe.

Ktoś wcześniej pisał ,że może być problem z masą. Szukałem na YT filmik jak to sprawdzić. Może mi ktoś powiedzieć w jaki sposób to prawidłowo sprawdzić, na YT różnie osoby ustawiają multimetr... w jakich punktach patrzeć, jak dokładnie ustawić multimetr ?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Szukałem na YT filmik jak to sprawdzić. Może mi ktoś powiedzieć w jaki sposób to prawidłowo sprawdzić, na YT różnie osoby ustawiają multimetr... w jakich punktach patrzeć, jak dokładnie ustawić multimetr ?
Napisz do tych z youtuba...:D

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
pamiętam kiedyś jak był problem ze światłami w przypeczach HL to się podłączało 220V i od razu problem wyłaził na wierzch

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Ja stawiałbym na luzy konektorów, jak kupujesz chińską kostkę na chińskich konektorach to z czasem a raczej szybkim zbiegiem czasu luzują się. Kup porządną kostkę nie za 5 czy 10 zł i powinno być ok. Jak lampa ci świeci i nie ma sztywnej masy ( kabelek "konektor" wchodzi w rezonans) to kostka się przegrzewa nie wliczając dużych temperatur w reflektorach. Lampa świeci to masę masz tylko nie sztywną, po za tym duża moc żarówki też robi nie za dobrze dla reflektorów jak i osprzętu, musi być przystosowana dana żarówka do reflektora.

Podsumowując, wypnij kostkę i sprawdź czy konektor nie ma luzu ( z podłączoną żarówką) poruszaj kabelkami wraz z żarówką obserwując styki, potem podłącz multimetr ustaw na pomiar diodowy (bzyczek) jedna końcówka pod masę kostki (najlepiej ruszając lekko przewód a dotykając końcówkę konektora)druga masa np karoserii i sprawdź ciągłość ta sama sytuacja z +

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
680
Miasto
NS
Najtańsze zarówki to też powód wypalania styków.

Do góry Bottom