• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przyczynienie się do szkody

michałm

Nowy
Punktów
0
Ubezpieczyciel nie chce mi wypłacić kasy z OC, bo twierdzi, że po wypadku nieodpowiednio zabezpieczyłem samochód i przyczyniłem się do powiększenia szkody. Generalnie sytuacja wygląda tak, że w wypadku brały udział 4 auta. Nie byłem winny. Dostałem w przód, tył i lekko w bok. Wartość auta ok. 25 tys. Samochód nadaje się do kasacji, bo tego wyklepać się nie da. Poszły 3 szyby, a ja nie zakleiłem dziur folią, ani niczym. Przez wiatr jedna z szyb całkowicie wypadła i generalnie auto zamokło. Wystąpiłem o kasę z OC i o zadośćuczynienie czy jak to się tam nazywa i dostałem figę z makiem. Twierdzą, że po pierwsze też ponosiłem winę w wypadku - co jest bzdurą i że przeze mnie nie ma szyby (zbitej w wypadku), a w aucie jest wilgoć. I co mam teraz zrobić?

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Odwołać się od decyzji ubezpieczyciela. Jeśli przy wypadku była Policja to jest sporzadzona notatka czy jak sie to tam zowie, i jest w niej wskazany winny całego zdarzenia i to z jego polisy ma być pokryta szkoda. Jeśli nie było to masz oświadczenie sprawcy. Jeśli chodzi o sprawę zabezpieczenia samochodu, to niestety jest to już Twój problem. Ubezpieczyciel przejmuje odpowiedzialność za to co zrobił sprawca wypadku, zalanie na wskutek niezabezpieczenia uszkodzeń -właśnie choćby folią- to już problem tej osoby pod której pieczą znajdował się samochód.
Załóżmy teoretycznie że mieszkasz w bloku, masz ten wypadek w którym poszły te szyby, zciągasz samochód pod blok zostawiasz na noc, rano wychodzisz a tu nie ma radia siedzeń... ogólnie auto rozszabrowane. Chyba nie myślisz że ktoś Ci za to zwróci z OC.
Myśląc logicznie, można przewidzieć że zostawiając auto otwarte na noc ktoś go może okraść i myśląc logicznie należy się spodziewać że przez brak szyby deszcz zaleje samochód. Gdybyś wynajął w takiej sytuacji garaż, to mógłbyś się od ubezpieczyciela domagać zwrotu kosztów, aczkolwiek to też nie byłoby łatwe.
Ja bym zrobił tak; po pierwsze policja - próbować wyrwać jakiś dokument na potwierdzenie tego że nie jesteś sprawcą kolizji. Po drugie odwołanie wysłane do ubezpieczyciela i w załączeniu kserokopia dokumentu z policji.

A

autozibi

Kolega wyżej już napisał chyba wszystko , więc nie będę papugował .
Jedno tylko dopiszę , że wszystko powinieneś załatwiać od strony policji .
W przypadku kolizji lub wypadku to chyba nie ubezpieczyciel określa czyja to była wina .
Na twoim miejscu skorzystałbym z pomocy prawnika .

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Zobacz co można zrobić z autem do kasacji ;) :) ;) Pozdrooo...

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
No widać że pełna profeska.9na 10 zabrakło zgrzewania elementów było spawanie ale i tak ok:D

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
A ja jestem bardzo ciekawy jak się sprawa wyjaśniła i co to był za ubezpieczyciel?

Do góry Bottom