• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przygotowanie samochodu do KJSów

Artanaro

Nowy
Punktów
0
Dzień dobry wszystkim,

Jako że jest to mój pierwszy post na forum, chciałbym przywitać serdecznie wszystkich użytkowników.
Jak można sądzić po tytule wątek będzie dotyczyć przygotowania samochodu pod KJS ale bardziej od strony mechanicznej. Ale do rzeczy.

W tym roku planuje swoje pierwsze starty w KJS, do tego celu kupiłem SC 1.1 (zwykła wersja, nie sporting).
I ogólnie stanąłem przed dylematem oddawania samochodu do warsztatu w celu montażu poszczególnych modyfikacji a zrobieniu tego własnoręcznie.
Z mechaniką samochodową miałem do tej pory bardzo mało wspólnego, natomiast zawsze gdzieś rajcowało mnie robienie czegoś przy samochodzie ale nigdy nie wchodziłem sam w jakiegoś grubsze tematy w swoim samochodzie na co dzień bo każdy wie, że łatwo coś rozkręcić a później trudniej to złożyć :)

Ale teraz nadarza się idealna sytuacja do tego żeby pomodzić i oprócz założenia klatki przez specjalistów własnoręcznie dokładać kolejne modyfikacje.

I tutaj pojawił się główny problem związany z wyposażeniem (narzędziami) do tego żeby móc cokolwiek robić. (zaplecze jako takie mam i na brak kluczy czy innych narzędzi narzekać nie mogę, miejsce też mam całkiem spoko do siedzenia przy aucie) natomiast brakuje mi bardziej specjalistycznych narzędzi typowo do mechaniki samochodowej.

W pierwszej kolejności chce zrobić konkretne modyfikacje:
1. SWAP skrzyni ze zwykłej na wersje sporting.
2. Nowe zawieszenie (myślę że to podstawa)
3. Zmiana układu wydechowego
4. Zabudowanie silnika

I teraz pytanie do osób które temat znają od podszewki, jakie narzędzia dokładnie powinienem dokupić. Strzelam ze do samego zawieszenia potrzebne będą mi ściągacze wszelkiej maści.
Co według was powinienem w pierwszej kolejności nabyć aby mieć takie minimum z minimum do grzebania przy samochodzie.

I dwa pytania dodatkowe:
- Podnoszenie samochodu, myślałem o zakupie podnośnika natomiast jest to całkiem spory koszt + aspekty prawne. - dlatego chciałbym sie zapytać czy według was 4 kobyłki będą odpowiednim zakupem na start? (kiedyś jak naprawdę wkręci mi sie temat będę mógł pomyśleć o podnośniku)
- Jakie ewentualnie książki polecacie do tego żeby uzupełniać swoja wiedzę oraz mieć do czego zerknąć w momencie w którym nie będę wiedzieć o co chodzi :)

*Mam znajomego mechanika dlatego też chce spróbować samodzielnego grzebania w aucie bo wiem że gdzies zawsze po godzinach znajdzie chwile żeby ewentualnie podpowiedzieć co i jak

Z góry dziekuje za informacje :)

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Podpowiem Ci, że mam za sobą kariere w motocrossie w AMK Bytom i jest to kur....ko drogie hobby.
Narzędzia jak to narzędzia, zawsze czegoś braknie dokupisz a potem raz użyjesz i leży.
Podepne się pod temat bo chodzi mi po głowie zakup seja po modach

Artanaro

Nowy
Punktów
0
Zgadzam się z Tobą w 100% nie jest to tani sport. Wydaje mi sie że nie ma hobby/sportu który można uprawiać w trochę bardziej zaawansowanym stopniu bez angażowania średnich/większych zasobów gotówkowych :D

Sam kiedyś hobbystycznie trenując kulturystykę i trzymając konkretną dietę podliczając miesięczne koszty (jedzenie/suple/siłka/dojazdy), nie wierzyłem w kwoty które widzę :D Im dalej w las wchodzimy w danej dziedzinie tym więcej pieniędzy pompujemy.
Drugim przykladem calkiem ciekawym jest moj znajomy który profesjonalnie trenuje MTB downhill i patrząc na jego koszty to można by było kupić kawalerkę w jakimś mniejszym mieście :D

Dlatego sam do KJS nie wybieram jakiegoś 2 litrowego potwora, bo wiem ze minie się to z celem właśnie ze względu na koszty jakie trzeba ponosić :)

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Zacznij jeździć seryjnym. Potrzebne tylko kaski, apteczka,gaśnica. Zobaczysz, czy chcesz iść dalej w sport. Zbrojenie auta do KJS jest przerostem formy nad treścią. Seryjnym idzie zdobyć minima (125% punktacji zwycięzcy), aby myśleć o czymś dalej. KJS jest dla amatorów, fabrycznym sprzętem. Są wieczni pozerzy, co ładują wielką kasę i tkwią w tym konkursie, a raczej zabawie deklasując sprzętem konkurentów.

Do góry Bottom