• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przyszła baba do warsztatu

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Co do klientów cwaniaczkow to również zdarza się, że jest to kobieta która najpierw prosi o zrobienie jak najtańszym kosztem a później ma wielkie roszczenia. Histori nie całkiem odległa czasowo, pani z seatem leonem 1.6 16 bcb bodajże, zerwany rozrzad, uwalony jeden tłok i tuleja. Wiec na prośbę składanka, Kompletny blok z wałem i tłokami z jednego źródła, głowica z drugiego, reszta co zostało ze starego silnika. Miało być szybko i tanio, oczywiście poskadalem jak trzeba ale po odpaleniu popychacze grały mocno. Mówię, że trzeba to rozebrać i założyć nowe, że niestety będzie to kosztowało kilka setek a ona ze i tak wyszło drogo ( ponad 2500) i ze ona rozumie ze może coś się stać ale nie stać jej i nie będzie tego robić. Poinformowalem jakie jest ryzyko, że jak dla mnie to żadnej gwarancji nie ma na ta robotę bo jest nie skończona a zrobiłem tak bo z uprzejmości chciałem aby mniej wydała ale jedank trzeba jeszcze coś dołożyć. Powiedziała, że jest ok, ona rozumie, żadnej gwarancji nie chce, nie ma więcej pieniędzy i potrzebuje auto. Trzy tygodnie później przyjechała ze auto nie ma mocy, dziwnie chodzi, ciężko pali. Rozebralem, dwie dzwigienki wywalone leżą obok, na szczęście zaworów nie ruszyło. Co na to cwana klientka? Ze to ja jestem mechanik, ja się znam a nie ona i ja powinienem wymieniać to co trzeba. Na szczęście po poprzedniej naprawie zabezpieczylem na papierze wiec wszelkie roszczenia zbędne ale opinia może ucierpiec.
przy takich tematach jak opisujesz, naciskam na pilocie REC. a ponieważ jestem byłym muzykiem i mam nagłośnienie z kapeli i mikrofon - więc, bęc i wszystko na pendraku się rejestruje.
Nie muszę tego używać, ale w takiej okoliczności, nawet bym nie strzępił sobie gardła i włączył na pilocie PLAY....:p

Kasia_K

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraków
Kasia skoro tak się tu zapoznajemy to może zdradzisz nam jaka ty dziennikarką jesteś?
Freelancerem, współpracuję z różnymi mediami. A teraz przygotowuję dla GW artykuł właśnie o mechanikach samochodowych - o samym zawodzie, jak są postrzegani, jak się ustrzec przed oszustwem w warsztacie itp. Dziękuję, że opowiedzieliście mi, jak wyglądają z Waszej strony kontakty z klientami. Mam nadzieję, że uda mi się zachować obiektywizm.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
chmm, Michnikowi piszesz artykuł?
To w TVN-ie program "Usterka" albo "Będzie Pan zadowolony", nie wystarcza?
Teraz nowy program, robią rewolucję w warsztatach jak Gesslerowa w knajpach, chmm, nic tylko reżyserka pełna i reklama gratów. Ludzi nie zmienisz...Klient chce tanio, to nie zawsze dobrze, jak zrobisz dobrze, to znowu za drogo i płacz...:D

A

Anonymous123

To jak możesz jeszcze poinformować kiedy artykuł się ukaże, chętnie zobaczę jakie wnioski wyciagnelas.

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Czyli mój prowokacyjny ( prowokacja dziennikarska, he,he) wpis był trafiony. Współpracuje z różnymi mediami prąd, gaz, woda, zwłaszcza woda to od lania wody.

"teraz przygotowuję dla GW" koledzy, chciałbym tylko nieśmiało zasugerować , że "GW" może oznaczać wszystko poza tym o czym pomyśleliście najpierw.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Najlepiej "dziennikarzowi" powiedzieć NO COMMENT

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
Taa.... obiektywizm i dziennikarz , na dodatek w GW- przez wielu nazywana "gó.no prawda". Najbardziej "obiektywna inaczej" gazeta.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Jeśli ona napisze obiektywny artykuł bo będzie chciała udowodnić to że jest dziennikarzem a nie "dziennikarzem" to oni i tak go nie wydrukują bo chodzi o poczytność artykułu a nie o prawdę, takie są media dziś :)
a jeśli chodzi o naczelnego tej jakże zacnej gazety to chyba między innymi o nim jest ta piosenka:

T

tomdra

Oj narzekacie na klientów, ale ja dostaję szału jak moja żona jedzie do mechanika. Spokojna, kulturalna osoba, która rozumie, że czasem trzeba zapłacić więcej jeśli ma być dobrze zrobione. Nie zna się kompletnie na samochodach. Natomiast mechanicy traktują ją jak kretynkę, sama boi się jeździć do warsztatów. Zawsze wciskają jej straszliwy kit, naciągają ją na lewo i prawo. Szczytem było, gdy za wymianę filtrów + olej w SEACIE CORDOBA "mechanik" zaproponował 300 zł. Na szczęście zadzwoniła do mnie i się nie zgodziłem. Jeszcze "mechanik" się obraził bo podobno zamówił już specjalny olej i specjalne filtry. Dobry mechanik to jest jak dobry lekarz, jak już takiego znajdę to chodzę tylko do niego (żona też).

T

tomdra

Chodziło o dobrego lekarza pierwszego kontaktu. Tak tego samego. ;)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie mam pojęcia co zamówił za 300 zł ale może to tyle kosztować z filtrem pyłkowym , wiekszość mechaników chce naprawić auto ale może są wyjątki .
np. filtr kabinowy 53 , powietrza 40 , oleju 34 mann , paliwa 49 zł i olej może dojść do 300 zł wiec jak tu nie narzekać na klientów ? a kiedy paliwowy był wymieniany ? a kabinowy ? a powietrza ? . pewnie była odpowiedz nie wiem ... i teraz jak chcesz zrobić jak należy to drogo mechanik naciągacz ....

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
300 to dużo??? Chyba kolega jaja sobie robi. To cena prawie bez zarobku mechanika, chyba ,że kupisz najtańszy szmelc. Ręce opadają.

Do góry Bottom