• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pytanie do Mechaników. 1.6 hdi

Peugeot 307

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich Mechaników. Potrzebuję Waszej rady, podpowiedzi co robić dalej. Miesiąc temu kupiłem Peugeota 307 sw z silnikiem 1.6 HDI. Oczywiście po kupnie samochodu wymieniłem olej oraz wszystkie filtry. Wybrałem się samochodem do Anglii 1800 km drogi. Po wyjeździe z promu w Dover, zapalił się check a na komputerze wyskoczył napis "System Antipollu Defaillant". Do celu pozostało mi 400 km. Dojechałem do celu położyłem się spać. Rano check zgasł i było wszystko okej, przez następne 500 km. Jednak po tym czasie okazało się że turbina do wymiany (poprzedni właściciel nic przy niej nie robił przez około 3 lub 4 lata, więc trudno turbine wymieniłem. Przejezdzalem 2000 tys. Km i powrócił znowu check, oraz ta sama informacja System Antipollu Defailant. Pojechałem na komputer do mechanika i wyskoczyły 4 błędy egr. Skasował, zrobił więcej miejsca na kostki oraz kable które pod wpływem trzęsienia silnika się przecierają (kostki i kable w okolicy egr) i było wszystko w porządku przez następne 100 km. Check powrócił, informacja ta sama. Podczas jazdy turbina jest opóźniona- 2200 tys. Nie mam pojęcia co dalej. Chcę za 2 tygodnie autem wracać do Polski. Niby można usunąć tzw. Sito (siatka filtrująca) które możliwe że jest zatkane i turbina nie ma odpowiedniego smarowania. Filtr paliwa, powietrza wymieniony 4 tysiące temu. Tankuje tylko na BP w Anglii. Co robić? Nie uśmiecha mi się wymiana turbiny po raz kolejny. Z góry przepraszam w razie gdyby coś było nie zrozumiałe, nie jestem mechanikiem, i starałem ująć wszystko w miarę zrozumiale). Proszę o pomoc i Rady. Pozdrawiam.

art234

SuperMechanior
Punktów
483
Miasto
Chorzów
Stasiu ja na długie trasy biorę cewkę zapłonową i czujnik położenia wału a reszta to tylko tankowanie i do przodu :D tankowanie oczywiście paliwa do zbiornika żeby ktoś inaczej nie pomyślał:D

Peugeot 307

Początkujący
Punktów
0
Ty dbasz o swoje auto i daleko zajedziesz. Auto wyrwane z Allegro "igła" daleko nie zajedzie.
To jest mowa właśnie o takim przypadku.:p.
Co Ty wogole tutaj gadasz? Gościu wlascicielem był 10 lat, auto codziennie garażowane, wszystkie naprawy robione na bieżąco, w momencie kupna samochód był w bardzo dobrym stanie, i jest w dalszym ciągu skoro dojechał do Anglii i jeździ. Coś go zabolało, więc pytam o radę Mechaników, a nie Twoją radę że "starym samochodem się nie jeździ za granicę" lub że "W kraju da się go naprawić". Nie każdego tak jak Ciebie stać na nowy samochód, a żeby naprawić go w kraju najpierw trzeba tam dojechać. Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia, to weź się zajmij czymś pożytecznym bo zdecydowanie akurat Twoich rad i komentarzy nie potrzebuje.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
Panowie wstyd mi za was!! Tam jest uszkodzony kolektor na pewno i spaliny nie napedzają turbiny odpowiednio
nie czytaliscie ze głosniej chodzi!! wymieniłbym oba podono przy zakupie dwóch uszczelki w gratisie dają

Do góry Bottom