• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Qashqai J10 2.0 benz. 4x4

Puchmen

Nowy
Punktów
0
Miasto
Tarnów
Dzień dobry, mieszkam w Tarnowie, małopolska, na imię mam Piotr. Proszę o Waszą pomoc. Czy lepkość oleju faktycznie stanowi o komforcie zmiany biegów?
W Qashqai kupiony w zeszłym roku z przebiegiem 154 tyś. Wymieniono sprzęgło, i skrzynia miała problem po wymianie oleju na nowy Shell Helix 75W80 z drugim biegiem, skrzynia była w naprawie , naprawiono drugi i czwarty bieg .Problem z drugim biegiem dalej występuje, jest opór na zimnym oleju, na ciepłym oleju jest bardzo dobrze. Linki zmienione na używane , lewarek z mechanizmem wymieniłem na inny i luzy zniwelowałem. Jedynie na skrzyni biegów czuć luz na tulejce montażu wybieraka biegów. Oleje w skrzyni biegów wymieniłem, to Mannol 75W80, Motul 75W80, Elf NFX 75W,Shell Spirax 75W80,Fuchs Sintofluid 75W80, Ravenol MTF-1 75W85, Ravenol MTF-2 75W80,a obecnie jest Fuchs Sintofluid FE 75w80. Wszystkie oleje z wyjątkiem Ravenol MTF-2 75W80 na nie rozgrzanym oleju powodują opór przy załączaniu drugiego biegu, trzeba przejechać z 5km by opór zanikł. Zgrzytów nie ma żadnych, opór przy włączaniu biegu 1 na 2 i redukcji biegu 3 na 2. Poduszki na skrzyni biegów ,pod akumulatorem i pod skrzynią zostały wymienione. Opiłki złote powoli znikają po naprawie skrzyni biegów, olej ciemniał po przebiegach rzędu 250 km, ale opiłki dopiero po szóstej wymianie oleju prawie zniknęły.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom