• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Różnice w przepływomierzach

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Po vinie z tej strony https://www.fiat-autoparts.com/pl/k...2300003055545&vehicle-selected-VIN_TITLEPAGE=
Wychodzi ze mam przepływke
https://www.fiat-autoparts.com/pl/k...5/0/0/0/filtr-powietrza-i-przewody-#p51782034
Tzn 51 782 034 a to numer Bosch 0 281 002 980
Wszystko fajnie bo można kupić Boscha za 300zl. Niestety w moim aucie siedzi Bosch 0 281 002 792 a to już nie tak fajnie bo 2x tyle kosztuje ( jest to oryginał bo data pokrywa się z rocznikiem auta}
Czy one czymkolwiek się różnią? Macie dostęp do jakiś specyfikacji bo nigdzie nie mogę znaleźć takich info.

Przepływomierz prawdopodobnie mam do wymiany ponieważ po odpięciu nie ma żadnej reakcji a po odpaleniu oczekiwana masa powietrza jest ok 800 a zmierzona 350.

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Najwyraźniej sami nie wiecie bo pomierzylem i sprawdziłem co pisaliście.
Jakoś takie proste rzeczy a sami prosto nie potraficie odpowiedzieć .
Jaja to robicie sami z siebie bo nic się nie dowiedziałem co wczesniej wiedziałem.
Uważacie się za wielkich znaffcow ale co do czego to tylko teksty chłopie idz do mechanika itd.

A zadałem proste pytanie. Skoro masa oczekiwana jest 800 na zimnym a mierzona 400 to winna jest Przepływka czy nie.

rostex

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Płońsk
Opel z silnikiem 1.3 CDTI czyli taki jak Twój Multijet ma prawidłowe wskazania przepływomierza na rozgrzanym silniku:
1. Wolne obroty, zawór EGR otwarty: 1 - 2,25 V co daje 10-22 kg/h
2. Wolne obroty, zawór EGR zamknięty: 1,9 - 2,9V co daje 25-35 kg/h
3. Wciśnięcie pedału gazu: powyżej 1,7V co daje powyżej 20 kg/h.

Sugeruj się w tym przypadku napięciem i porównaj ze swoimi wartościami.

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Tomi76 więc co jest przyczyną Takiej różnicy na zimnym silniku? Dlaczego oczekiwana masa jest tak duża skoro to nie wina przeplywki .

Rostex problem w tym, że na ciepłym są małe odchylenia. Wszystko się dzieje na zimnym. Sprawdzę jak mówisz tylko na których przewodach bo jest ich 4 i jak zrobic lub skąd wiedzieć że na wolnych obrotach egr jest otwarty lub zamknięty

Ostatnia edycja:

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Jadąc do pracy zrobiłem test.
Po odpaleniu auta masa oczekiwana ok 800mg/w , zmierzona 400mg/w.
Odlaczylem przepływke, oczekiwana spadła do 400mg/w a zmierzona ok 350mg/w, podłączyłem i wzrosła jak po odpaleniu.
Jechałem z odlaczona przeplywka, masa oczekiwana i zmierzona się praktycznie pokrywaly w pełnym zakresie obrotów i wartości czy to było 300mg/w czy 800mg/w (co mnie dziwi że po odłączeniu masa zmierzona się zmienia)

Czy taki test nie wskazuje awarii przeplywki?

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
miałem podobny dylemat i szukałem ,szukałem az oblałem sie olejem z chłodnicy powietrza ;)
zaprzestałem szukania bo byłem czarny i mokry wtedy mnie olśniło :D

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Skoro odpinasz przepływkę, to skąd ECU ma wiedzieć ile dostaje luftu? Logicznym jest, że wtedy ustawia sobie jakąś zadaną wartość średnią i na jej podstawie liczy sobie pozostałe parametry. Przecież nie powie "o, przepływka mi nie działa, czyli 0 luftu dostaję. Hmm... wyłączam wszystko wpiździet, niech dzwoni po lawetę". Logicznym jest też, że jednak ktoś mądrzejszy od Janusza programował ECU i pomyślał o tym, że jak obroty wzrastają, to musi wzrastać masa powietrza, choćby skały srały, więc nauczył komputer wstawiać sobie zastępcze wartości w zależności od obrotów. Stad Twoje odczytywane parametry się zmieniają.

Tak w ogóle, czemu się tego przepływomierza tak uczepiłeś? Coś jest nie tak, Poza Twoimi próbami diagnostyki ryżowym kablem z bazarku?

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Januszu panda już zaczynasz mnie wnerwiac. Z ciebie nie mechanik a wymadrzasz się nie wiedząc nawet jaki mam kabel a zaskocz się Polski viakena.
Takie durne rady to w necie znalazłem tak samo jak jedna wyżej wymień to się dowiesz.
Winetu też mechanik jak ich mało.

Prosta diagnoza ASO przepływomierz do wymiany bo po odpieciu jest dobrze. Więc logiczne że jest zły skoro jak go podlaczam są takie kwiatki.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Januszu panda już zaczynasz mnie wnerwiac. Z ciebie nie mechanik a wymadrzasz się nie wiedząc nawet jaki mam kabel a zaskocz się Polski viakena.
Takie durne rady to w necie znalazłem tak samo jak jedna wyżej wymień to się dowiesz.
Winetu też mechanik jak ich mało.

Prosta diagnoza ASO przepływomierz do wymiany bo po odpieciu jest dobrze. Więc logiczne że jest zły skoro jak go podlaczam są takie kwiatki.

czyli wszyscy dookoła głupi, tylko ty mądry? ok, niech ci będzie....

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
powiedz, to czego chcesz od życia???? jak brakuje ci wiedzy, to do szkoły idź a nie po forach się żalisz, że czegoś nie wiesz, a potem już wiesz, bez rad tych co niewiedzą, że ty wiesz to co oni wiedzieli albo nie. proste nie?

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
skoro twoj tester mowi tak.. zrob tak i bedziesz wiedział!!! ;)
sterownik silnika analizuje parametry i wie ile powietrza chce i tyle żąda!!!!!!!!!!!!!!!1
i gow....o go obchodzi jakis czujnik co oszukuje to tylko maszyna liczaca wiec nie mysli
tylko pokazuje w parametrach to co widzi ... wiec zadaj sobie pytanie - czy widzi dobrze czy zle???
tam nie ma nic wielkiego zwykly drucik co sie nagrzewa i powietrze go studzi a on sobie przelicza !
teraz pytanie- czy dobrze przelicza??? nie dowiesz sie jak nie sprawdzisz a sprawdzic mozna dwojako
jesli masz czym ? a zakladam ze nie masz! albo załozyc drugi dobry
wiec twoje uniesienia sa podstawne a janusz to ładne imie ;)

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Przecież jak podłączy oscyloskop to po przebiegu sygnału bedzie wiedział czy jest sprawna ta przepływka czy nie. . .

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
tego nie wiemy a moze to byc taki warsztat u JANUSZA I GRAŻYNY

Do góry Bottom