• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Różnice w przepływomierzach

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Po vinie z tej strony https://www.fiat-autoparts.com/pl/k...2300003055545&vehicle-selected-VIN_TITLEPAGE=
Wychodzi ze mam przepływke
https://www.fiat-autoparts.com/pl/k...5/0/0/0/filtr-powietrza-i-przewody-#p51782034
Tzn 51 782 034 a to numer Bosch 0 281 002 980
Wszystko fajnie bo można kupić Boscha za 300zl. Niestety w moim aucie siedzi Bosch 0 281 002 792 a to już nie tak fajnie bo 2x tyle kosztuje ( jest to oryginał bo data pokrywa się z rocznikiem auta}
Czy one czymkolwiek się różnią? Macie dostęp do jakiś specyfikacji bo nigdzie nie mogę znaleźć takich info.

Przepływomierz prawdopodobnie mam do wymiany ponieważ po odpięciu nie ma żadnej reakcji a po odpaleniu oczekiwana masa powietrza jest ok 800 a zmierzona 350.

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Jak się mechanicy Janusz zaczęli w końcu wypowiadać, szkoda że jak zwykle swoje mądrości bez żadnego poparcia.

Sprawdzić sprawdzić i tyle słyszę, zapewne elmem się nie da tylko trzeba mieć oscyloskop gromnice i Janusza takiego jak wy.

A wiedzy to brakuje pseudo mechanikom na tym forum co noszą głowę wyżej d... A kupę wiedzą.
A nie sorry wiecie ale to trzeba umic sprawdzić a nie kablem ryżowym próbować

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
No ale czego Ty jeszcze oczekujesz? Przecież chyba kilka razy tu już zostało napisane co i jak masz sprawdzić. Sprawdziłeś cokolwiek z tego? Skoro masz tylko "tester" na swoim zapleczu to co mamy Ci podesłać potrzebne narzedzia przez internet czy jak? Bo wiemy tylko tyle tak naprawdę że masa oczekiwana jest 800 a mierzona 400. . . Jak się zachowuje zawór EGR podczas pracy? Pracuje w ogóle? Jak się zachwouje przepływka podczas pracy? Jakieś logi zrobione?

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
A wystarczyło by się panie adwokackie wyslisic i przeczytać od paczatku i zapoznać się z linkami gdzie zamieściłem wszystko i Zmierzylem ale na to już fachoffcy miś panda z Winetu już tylko chamsko reagowali także g... Wiedza i tyle w temacie. Zresztą szkoda mi czasu pisać bo więcej wiem niż te majstry cwane

Śmiać mi się chce z tych co nic nie wiedzą a raptem po moim poście zaczęli się wypowiadać oczywiście nie na temat.

Ostatnia edycja:

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Pokaż mi w którym miejscu sprawdziłeś rzeczy o których pisałem w jednych z pierwszych postów? Nie sprawdziłeś, a ciągle jakieś głupie pytania masz.

Viaken... pominę komentarz, skoro sądzisz że to super sprzęt.

Cały czas masz do wszystkich pretensje i już większą część forum masz wkorzone swoimi gadkami. Nie robisz tego o co ktoś Cię prosi, ale płaczesz że nikt nie chce pomóc. Skoro przepływomierz w ASO kazali Ci wymienić, to wymień. Oni tam przecież wcale nie wymieniają wszystkiego jak leci zamiast naprawić Nie przychodź potem z płaczem, jak się okaże że to nic nie dało.

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Misiu panda czy głupiego udajesz czy jesteś?
Przeczytaj sobie wcześniej co pisałem i napisz co miałem sprawdzić a co nie sprawdziłem.
Bo każdy użytkownik na tym forum to mechanik co ma zakład usługowy, nie mówią o tobie bo na 100% nim nie jesteś ma komputer za 2 tysiące czy więcej? Ludziku 90% osób na tym forum ma elmy z Chin.
Nic mi nie pomogles także więc nie wysilaj się bo się g... Znasz jak nie potrafisz interpretować logów czy wskazań z elma lub miernika gdzie wszystko zamieszczalem.
Opis z Google typu zmierz rezystancja itd które podałeś sam umiem znaleźć.
Czemu jak tak się znasz nie odpowiedziałeś jaka powinna ona być, na którym przewodzie i resztę co pytałem? Bo nie wiesz, więc wszystkie twoje pomoce od wujka googla sobie w buty wsadz razem z całą resztą pseudo mechanikow na tym forum bo to zwykle cwaniactwo

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Nie dość że kolega Mikidz napisał Ci co masz sprawdzić i na którym pinie, to nie dość ze nie podałeś wartości jakie zmierzyles to jeszcze się oburzasz bo nie wiesz na którym pinie jest zasilanie czy masa. No to skoro nie wiesz takich prostych rzeczy to na pewno nie jesteś żadnym mechanikiem ani nawet majsterkowiczem amatorem. I więcej sobie kosztów narobisz przy tym aucie niż naprawisz. Napisałeś ze nie umiemy interpretować logów, a w którym miejscu zamieściłes te logi ? Bo ja rtlko widzę screeny z parametrów które tak na prawdę są z dupy. No ale czego się spodziewać po takim sprzęcie.
A tym pytaniem ze skąd masz wiedzieć czy egr jest otwarty czy zamknięty to się zbłaźniłeś totalnie. . .

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Ty adwokat blaznisz to się sam pisząc tu a guzik wiedząc. Takie ludziki są najlepsze w necie.
Elmem egr można sprawdzic tylko co z tego tego jak pseudo mechanicy nie wyciąganą wniosków i nie pomogą.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Masa powietrza na wolnych obrotach ma wynosić 250-350mg/skok, większy wynik jest w przypadku zaślepienia lub usterki EGR.

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Masa powietrza na wolnych obrotach ma wynosić 250-350mg/skok, większy wynik jest w przypadku zaślepienia lub usterki EGR.

Widze że w końcu jakąś konkretną osoba, mam nadzieję że nie urwiesz tematu jak inni mądrościami od wujka Google.
Egr nie zaslepiony, wyczyszczony i część elektroniczna podczas testy MESem wykazuje prawidłowe działanie.
Jaki powinien być procent otwarcia egr podczas postoju? Czy egr może się zepsuć po za elektronika? Tam nic nie ma po za tym grzybkiem który jest wypychany przez cześć elektroniczna

No i 3 strony pier. . . a auto dalej nie naprawione
Ty wogole wniosles do tematu ale jak chcesz mieć więcej postów pisz swoje pier... Do woli

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
TAK może się zepsuć coś poza elektroniką. Ten grzybek jak go nazwałes ma chodzić pod naciskiem sprężyny. Jeżeli zawali się sadzą i nagarem to nie będzie pracował w ogóle Wotsonie

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
TAK może się zepsuć coś poza elektroniką. Ten grzybek jak go nazwałes ma chodzić pod naciskiem sprężyny. Jeżeli zawali się sadzą i nagarem to nie będzie pracował w ogóle Wotsonie
Popierdolka przestan pisać głupoty i dawać rady idiotyczne. Naucz się czytać bo już rzygać mi się chce na takich jak ty na tym forum. Napisałem po polsku egr czyszczony, wyciągany więc zacina ci się rozum wotsonie

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Spytałes czy poza elektroniką może być uszkodzony EGR wiec ci napisałem. Ale nie martw się to jest ostatni mój wpis pod tym tematem. I szczerze mam nadzieje ze juz nikt tutaj ci nie pomoże w tym temacie i oby było tak żebyś nigdy nie naprawił tego auta. Tyle ode mnie.
Dziękuję.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Trzy strony pyskujesz a nie napisałeś na jaki uj ten przepływomierz chcesz wymienić, jakie są bolączki auta, co się dzieje ogólnie. To, że nie zgadza się przepływ żądany i rzeczywisty na wolnych obrotach nie jest podstawą do wymiany. Diagnoza z podglądem w parametry ...

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Trzy strony pyskujesz a nie napisałeś na jaki uj ten przepływomierz chcesz wymienić, jakie są bolączki auta, co się dzieje ogólnie. To, że nie zgadza się przepływ żądany i rzeczywisty na wolnych obrotach nie jest podstawą do wymiany. Diagnoza z podglądem w parametry ...
Inni wcale ładniej nie piszą a g... Się znaja i są przemadrzali
Co do tematu to szukam przyczyn dymienia po odpaleniu zimnego silnika na biało siwo.
Za radą forum 4 Wtryski zostały zregenerowane, nie byly tragiczne ale są nowe końcówki i korekty po rozgrzaniu na wolnych obrotach są na czterech cylindrach ok 0.3 a były 2.
Egr czyszczony więc szukam przyczyny ( świece dobre)

Sprawdzilem i po rozgrzaniu silnika masa powietrza jest ok tylko na zimnym problem. Egr podczas jazdy jest ok 20% do 40 %otwarty, przy cut off 2%. Na postoju po dodaniu gazu rośnie do 30-40% i po jakimś czasie spada na 2%
Na zimnym bez dodawania gazu jakie wartości powinien pokazywać?

Ostatnia edycja:

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Pytałeś, opisałem z danymi jakie udało mi się zebrać i cisza

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Rozrząd wymieniony. Kompresja sprawdzona i na każdym po 28bar.

Kolektor czyszczony ile się dało podczas czyszczenia egr

Do góry Bottom