• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

R134a na r1234yf

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Ja nie widzę róznicy w cenach, przeciętna ciężarówka ma ok. 1 kg czynnika. 1 kg legalnego, przeznaczonego do tego układu czynnika kosztuje mnie 40 zł. Kasuję za to 700 zł netto. I to jest założenie, że układ pusty. Nie wiem na jakiej krawędzi finansowej trzeba balansować, aby zarobić 660 zł na legalnym czynniku, czy uciekać się do eksperymentów i zarobić 695 zł. I co lpg mam wlać w maszynę? Żałosne. Czy miałbym do obsługi flotę prawie 30 ciężarówek z piekarni, jakby się dowiedzieli, że leję tam lgg? Do osobówki dolewasz średnio 250 g, czyli 10 zł. Majątek, przy skasowaniu 300 zł?

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
Daf xf bierze 900 do 1000g gazu.
Ja nie widzę róznicy w cenach, przeciętna ciężarówka ma ok. 1 kg czynnika. 1 kg legalnego, przeznaczonego do tego układu czynnika kosztuje mnie 40 zł. Kasuję za to 700 zł netto. I to jest założenie, że układ pusty. Nie wiem na jakiej krawędzi finansowej trzeba balansować, aby zarobić 660 zł na legalnym czynniku, czy uciekać się do eksperymentów i zarobić 695 zł. I co lpg mam wlać w maszynę? Żałosne. Czy miałbym do obsługi flotę prawie 30 ciężarówek z piekarni, jakby się dowiedzieli, że leję tam lgg? Do osobówki dolewasz średnio 250 g, czyli 10 zł. Majątek, przy skasowaniu 300 zł?
Daf xf bierze 900 do 1000g gazu. Za dobicie bez faktury 350zl.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Nie wiem jaką kategorię klientów posiadacie. Ja nie mam propozycji serwisu bez FV. Nawet muszę wystawić przelewową i to zbiorczą jak firma podstawia mi co roku swoją flotę ok. 30 aut, a inne po parę sztuk. Zresztą, każdy ma inny biznes plan, inną kategorię Klientów i inne potrzeby. Dziwi mnie tylko ta dyskusja na forum mechaników tzn. skierowanym dla profesjonalistów. Żeby czynnik był niedostępny, drogi, ok. Były takie lata.
Dziękuję za dyskusję wszystkim jej uczestnikom, ja już głosu nie będę zabierał, co miałem to napisałem. Trzymajcie się, aby przetrwać ten cięższy czas i oby nie naszykowano nam następnych niespodzianek podatkowych i głupioprzepisowych.

bartek_bezMajtek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sieradz
Z całą pewnością popieram forumowicza "obser" i sam też nie wyobrażam kombinowania z lpg... Ale tym się też różnią warsztaty, które biorą niemałe pieniądze za robote, ale jest zrobione tak jak pan Bóg nakazał, albo jest "tanio" i jest poprzerabiane po drutowane i na końcu wkrętami z metalowego dociągnięte. Później trafia takie auto do normalnego serwisu i mechanik łapie się za głowę, a później klient. Bo przecież serwis nie będzie ponosił i brał na siebie kosztów za wcześniejsze złe naprawy...

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
a jak wygląda sprawa w eu z lpg w razie stłuczki, wypadku, jak zapali się auto i spłonie rodzina w nim ?

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
Przeżywacie pacany czysta energie r290 i r600 a ten nowy po spaleniu daje fluorowodor. Jak ktos ma mózg to wie że chlorowodor cyjanowodor fosforowodor itp to silne trucizny. Strazacy sa specjalnie szkoleni do gaszenia palącego się 1234. A jak ktoś nie zna chemi to jest tumanem . Lpg jest super stosowane w cieplych krajach do chłodzenia i od dekady w waszych agd. Jak czytam wypociny ludzi ktorzy zdołali przeczytac z trudem dtr ke maszyny do klimy to mnie torba obrasta włosami
Automatyczne połączenie postów:

Przeżywacie pacany czysta energie r290 i r600 a ten nowy po spaleniu daje fluorowodor. Jak ktos ma mózg to wie że chlorowodor cyjanowodor fosforowodor itp to silne trucizny. Strazacy sa specjalnie szkoleni do gaszenia palącego się 1234. A jak ktoś nie zna chemi to jest tumanem . Lpg jest super stosowane w cieplych krajach do chłodzenia i od dekady w waszych agd. Jak czytam wypociny ludzi ktorzy zdołali przeczytac z trudem dtr ke maszyny do klimy to mnie torba obrasta włosami

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Ja nie widzę róznicy w cenach, przeciętna ciężarówka ma ok. 1 kg czynnika. 1 kg legalnego, przeznaczonego do tego układu czynnika kosztuje mnie 40 zł. Kasuję za to 700 zł netto.
Jak kasujesz 700 przy kosztach równych praktycznie zero to ci nie robi, ja sam sobie nie wystawiam rachunku na 7 stów za podłączenie butli na chwilę.

a jak wygląda sprawa w eu z lpg w razie stłuczki, wypadku, jak zapali się auto i spłonie rodzina w nim ?
Większa szansa że telefon w czasie wypadku wywoła pożar i się spali 20 samochodów, więc nie woź telefonu ze sobą dla bezpieczeństwa xd
Zawsze mnie ciekawi co by sobie pomyślał taki, co boi się 200g lpg pod maską, gdyby dowiedział się, że co drugi samochód na drogach wozi tego lpg 20kg i dodatkowo 40kg dużo bardziej łatwopalnej benzyny

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
lpg w razie stłuczki
Musisz się doszkolić, pała, wracaj do ławki :D
Przeżywacie pacany czysta energie r290 i r600 a ten nowy po spaleniu daje fluorowodor.
Chociaż jeden mądry
Większa szansa że telefon w czasie wypadku wywoła pożar i się spali 20 samochodów,
Dwóch mądrych :) przywróciliscie mi wiarę w mechaników
Automatyczne połączenie postów:

Fluorowodór to kwas który przenika przez skórę, gumowe rękawiczki, wymiana czynnika nie jest podyktowana względami ekonomicznymi tylko jest to kwestia życia i śmierci ale o tym narazie wiedzą nieliczni, za mało ludzi umarło i samochody wyposażone w R1234YF są jeszcze za młode żeby czynnik uciekał poprzez nieszczelności ale na wszystko przyjdzie pora, czas się nie cofa tylko idzie do przodu, współczuję pasażerom auta z nowym czynnikiem w przypadku nieszczelności parownika, gaz uchodzący do środka kabiny połączony ze skroplinami wytworzy kwas fluorowodorowy, będzie drugi Oświęcim

Ostatnia edycja:

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
Cos mi się wydaje ze komuś wypadł rozum i spadł do kanału, Pytam wyraźnie, jak wygląda sprawa jak masz wypadek i udowodnią tobie ze z twego powodu ktoś stracił życie? Pytam jak to wygląda prawnie bo na 100 dojdą co bylo załadowane a potem gdzie, tylko pytam a nie się wymądrzam.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Straż pożarna ocenia przyczyny pożaru

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Jeszcze dopiszę. Staraż Pożarna, jak nic się nie stało ludziom. Jak tak, to śledztwo przejmuje prokurator i ocenia to biegły sądowy z zakresu pożarnictwa. Wiem też, że firmy ubezpieczeniowe mając wypłacić odszkodowanie za spalone auto zaczynają się posiłkować biegłymi i analizą oleju, gdzie zawsze zostaną resztki czynnika. Miał być np. r134a, jest inna mieszanina, sorry odmowa wypłaty . Jak nisko to forum upadło, że rozmawiamy co się robi z kwitami, co bez.

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Pytam jak to wygląda prawnie bo na 100 dojdą co bylo załadowane
W jaki sposób? Jeszcze przed strażakami na miejsce dotrze zespół CSI pcim dolny i szybko pobiorą próbki z płonącego samochodu?

Dwóch mądrych :) przywróciliscie mi wiarę w mechaników
Nie obrażaj pan, nie jestem mechanikiem :D

Jak tak, to śledztwo przejmuje prokurator i ocenia to biegły sądowy z zakresu pożarnictwa.
Jest wymuszenie, wypadek, samochód się zapalił. Wina tego co wymusił pierwszeństwo czy będą rozkładać samochód na części i będą szukać czy olej w skrzyni na pewno zgodny z normą, czy ciśnienie w kołach odpowiednie, czy filtr paliwa nie starszy niż 2 lata?

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Chodziło @N.O.R o wypadek śmiertelny. A jak ktoś zna firmy ubezpieczeniowe, to wiedzą, co oni mogą robić, aby wyłgać się od wypłaty świadczenia. Dla przykładu parę lat temu synowi ukradli auto, wstrzymywali wypłatę, potrafili nawet wysłać do Niemiec do Audi kluczyki celem stwierdzenia, czy są oryginalne. Tak się zastanawiam, co byłoby jakby miał dorobiony? A wiem, że sprawę wynalazków w klimatyzacji znają, i nie wchodząc tu w temat, czy to dobre, czy złe, ale powód do odmowy wypłaty znakomity dla nich.

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
Dwa koncerny sie dogadały i przy pomocy lobbystow wymusily swoj nowoczesny szajs na reszcie . Nie ma zadnej szansy żeby dociec co było w rozpieprzonym układzie od klimy.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Co do nowego gazy to masz 100% racji. Honywell i DuPoint dowiozły do Brukseli walizki z kasą i teraz taki szajs mamy. Ludzie po poczytaniu o nim sami proszą się o wymianę tego "s"yf-u. W drugiej kwestii resztki czynnika są rozpuszczone w oleju i jest możliwość sprawdzenia czynnika. Wiem to z doświadczenia, bo jedna firma zleciła laboratorium w Warszawie taką czynność, jak zakupiła wielki agregat wody lodowej i z resztek oleju wykazali pracę na czynniku R407c.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
No wielki jakby Ci określić agregat, który jak klimatyzacja dmucha zimnym, to on chłodzi wodę (do studzenia zniczy). Tylko to był przykład, bo urządzenie nie miało tabliczki znamionowej i chcieli określić na jakim czynniku pracowała.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
No wielki jakby Ci określić agregat, który jak klimatyzacja dmucha zimnym, to on chłodzi wodę (do studzenia zniczy). Tylko to był przykład, bo urządzenie nie miało tabliczki znamionowej i chcieli określić na jakim czynniku pracowała.
Aha ok rozumiem

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
Duze zaklady maja instalacje schladzania hal produkcyjnych systemem rur z kwasu otulonych. Do tych rur pompuje agregat na amoniak zimna wode. Na halach sa odwrócone nagrzewnice.

Do góry Bottom