• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

renault 1.5 dci 732 106ps (siemens) dymi szaro/niebiesko

Kriscars4

Początkujący
Punktów
0
Witam. Jest to moj pierwszy post, fajnie, ze znalazlem to forum i jak bede mogl to pomoge, ale teraz ja potrzebuje pomocy. Ale do rzeczy.
Megane 2005r 1.5 dci k9k 732 106ps wtryski siemens, dymi na szaro moze lekko niebiesko.
Podejrzenie na turbine-wymieniona, nast. glowica - pelna regeneracja+nowa uszcz itd...
Przy glowicy wymienilem pierscienie i panewki bo lekko zlote byly . Cisnienie ok 24 bary.
Pelna diagnostyka clipem wtryski,powietrze.
Oczywiscie po wym turba wszystko wymyte ic, doloty itd..
Rece opadaja...

A

autozibi

Pierścienie w jakim stanie były ?
Czy teraz podczas wymiany na nowe tuleje były honowane ?

Kriscars4

Początkujący
Punktów
0
Pierscienie byly cale,nie zjechane. Byly zabrudzone ostro nagarem z poprzedniego turba. Nic nie bylo robione z tulejami (nie honowane,nie mierzone)
Teraz przy -5 stopni pali bez prblemu, tak jak przy+10 stopniach.
Pracuje rowno, cicho, rozrzad byl ustawiany na blokadach(oryg)
Zaraz po odpaleniu duza chmura, jak pracuje dymi , a po dodaniu gazu sajgon.Dym gryzacy w oczy.
W przewodzie turbo-dolot sucho.

strendel

Uczestnik
Punktów
9
Miasto
Biłgoraj
Cóż jak jest tak jak piszesz, to teraz pewnie trzeba wtryski wyciagac....Oleju nie ubywa? Moze czujnik cisnienia (MAP) nawala, porównywales real z clipem?

Ostatnia edycja:

dejnekomirek

Gaduła
Punktów
23
Miasto
Duisburg
To wszystko bylo robione z powodu dymienia? Czy dymienie pojawilo sie dopiero teraz? Takie dymienie swiadczy o zlym spalaniu w cylindrach, powodem moze byc niskie cisnienie w cylindrach, albo zly stan wtryskow, co raczej jest typowe dla tych silnikow[te wtryski wymagaja bardzo czystego paliwa]. Sama wymiana pierscieni, bez zadnego honowania w cylindrach jest nieporozumieniem- to rysy w cylindrach pozwalaja po pierwsze szybkie ulozenie nowych pierscieni, a po drugie polepszaja film olejowy w cylindrach, chlodzacy pierscienie. Taki montaz moze spowodowac brak kompresji, jak i duze zuzycie oleju i bardzo dlugi okres docierania pierscieni. Pomijam sens wymiany, jesli tuleje sa juz zuzyte. Zawsze powinno sie zweryfikowac wymiary.
Mozliwe, ze nie znasz historii tego pojazdu i powodem dymienia moglo byc zle ustawienie rozrzadu, np..
Uklad wtryskowy wymaga tez kodowania wtryskow, pomieszanie ich miejscami, tez moze bardzo zaburzac poprawna prace.
Mysle, ze jakiekolwiek prace zaczalbym od dobrej diagnostyki ukladu wtryskowego, z wtryskami na poczatek. dziwne dla mnie jest, ze zaczeliscie od turbiny i glowicy. W dieslu, jesli silnik nie byl przegrzany, pierscienie [oryginalne] pracuja dlugo poprawnie, nie ma zadnej potrzeby ich wymiany. To ich wymiana czesto jest poczatkiem konca silnika. No chyba, ze silnik byl uzywany na bardzo starym i tanim oleju[bo pisales o nagarze na pierscieniach ] , co tez jest zbrodnia. Na syntetyku pierscienie sa czyste zawsze.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
To wszystko bylo robione z powodu dymienia? Czy dymienie pojawilo sie dopiero teraz? Takie dymienie swiadczy o zlym spalaniu w cylindrach, powodem moze byc niskie cisnienie w cylindrach, albo zly stan wtryskow, co raczej jest typowe dla tych silnikow[te wtryski wymagaja bardzo czystego paliwa]. Sama wymiana pierscieni, bez zadnego honowania w cylindrach jest nieporozumieniem- to rysy w cylindrach pozwalaja po pierwsze szybkie ulozenie nowych pierscieni, a po drugie polepszaja film olejowy w cylindrach, chlodzacy pierscienie. Taki montaz moze spowodowac brak kompresji, jak i duze zuzycie oleju i bardzo dlugi okres docierania pierscieni. Pomijam sens wymiany, jesli tuleje sa juz zuzyte. Zawsze powinno sie zweryfikowac wymiary.
Mozliwe, ze nie znasz historii tego pojazdu i powodem dymienia moglo byc zle ustawienie rozrzadu, np..
Uklad wtryskowy wymaga tez kodowania wtryskow, pomieszanie ich miejscami, tez moze bardzo zaburzac poprawna prace.
Mysle, ze jakiekolwiek prace zaczalbym od dobrej diagnostyki ukladu wtryskowego, z wtryskami na poczatek. dziwne dla mnie jest, ze zaczeliscie od turbiny i glowicy. W dieslu, jesli silnik nie byl przegrzany, pierscienie [oryginalne] pracuja dlugo poprawnie, nie ma zadnej potrzeby ich wymiany. To ich wymiana czesto jest poczatkiem konca silnika. No chyba, ze silnik byl uzywany na bardzo starym i tanim oleju[bo pisales o nagarze na pierscieniach ] , co tez jest zbrodnia. Na syntetyku pierscienie sa czyste zawsze.
uwierz mi 1.5 dci to nieprzewidywalna jednostka,cuda wianki,podłączę się do pytania mar.wo ile czasu upłynęło po remoncie,jeśli sporo to tak jak koledzy piszą układ wtryskowy do zweryfikowania i ewentualnie blok tłoki poszły w te same miejsca?
ps.kiedyś robiłem megan 1.5dci zarzucił palenie z dnia na dzień więc pod kompa zero byków,sprawdzanie ciśnienia na rampie i inne czujnika itd.,w końcu zmierzyłem ciśnienie na garach a tu zonk praktycznie 0 wyjąłem bebechy a tu jak kolega napisał pierścionki zawalone nagarem,auto pewne jeżdżone tylko na syntetyku,wymieniłem pierścienie i ożył,to tylko 1.5dci;):D

Kriscars4

Początkujący
Punktów
0
Jak długo zdążył popracować, ile h lub kilometrów? Może musi wypalić z rury wydechowej?
Tez o tym pomyslalem, rozpialem turbo z wydechem i dymi, wiec nie to.
Pracowal pare godzin.

Cóż jak jest tak jak piszesz, to teraz pewnie trzeba wtryski wyciagac....Oleju nie ubywa? Moze czujnik cisnienia (MAP) nawala, porównywales real z clipem?
Wtryski sprawdzane na clipie i robilem przelewy. Sa ok. Po co wtryski wyciagac? MAPa podmienialem bo mam akurat.

Po kolei. Cisnienie pisalem ok 24bary.
Mam clipa wiec kodowanie wtryskiwaczy nie jest problemem. Jesli turbo rzyga olejem na zimna strone ,nie wierze w czystosc pierscieni, chocby i na najdrozszym oleju swiata jezdzil-ale to moje zdanie, nie upieram sie.
Wymienilem turbine, bo luzy byly i puszczala zimna strona.

Panowie , dzieki za zainteresowanie, ale pamietajcie...to 1.5 na siemensie, nie delphi. Wtryski sprawdzone na clipie i robione przelewy,wychodzi dobrze.
Nie znam historii tego auta. Przyjechal dymil i nic sie nie zmienia.
Czy jesli cylindry sa jajkowate to dawalby 24 bary i palil na dotyk -5stopni na dworze? To mnie zastanawia. Pierwszy raz robie 1.5 z tym ukl wtryskowym.
aaa, jeszcze ktos o rozrzadzie cos pisal, tak jak pisalem wczesniej ustawialem na blokady oryginalne.

Ostatnia edycja:

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Za małe to ciśnienie i pewnie ON się nie spala całkowicie i powstaje gryzący dym. Podłącz go jeszcze na paliwie z bańki może ma w baku jakiś szajs.

Kriscars4

Początkujący
Punktów
0
Za małe to ciśnienie i pewnie ON się nie spala całkowicie i powstaje gryzący dym. Podłącz go jeszcze na paliwie z bańki może ma w baku jakiś szajs.

Probowalem juz, myslalem ze g..w baku, ale z banki tez dymi.
Tez mi sie wydaje ze nie spala paliwa.
To nie jest lekkie dymienie, to dymi jak batory.
Cisnienie ok24 bary minimum to male? Jakie powinno byc?.

Ostatnia edycja:

strendel

Uczestnik
Punktów
9
Miasto
Biłgoraj
Sporo juz wyaliminowałes, więc zostały same mniej prawdopodobne rzeczy jak np. żle pylący wtryskiwacz (tego nie stwierdzisz bez wyciagania), poza tym wiązki, czujniki , sterownik wciąż moze dostawac bledne informacje.
Ciśnienie sprężania dobre, aż za dobre jak na odprężonego diesla, ale jak równo na wszystkich garach to chyba ok.

Kriscars4

Początkujący
Punktów
0
Sporo juz wyaliminowałes, więc zostały same mniej prawdopodobne rzeczy jak np. żle pylący wtryskiwacz (tego nie stwierdzisz bez wyciagania).

Wydaje mi sie, ze na przelewach by wyszlo. Nie kopcil by na czarno?
Oczywiscie moge wyjac wtryski i oddac do regenarcji, tylko nie mam przekonania do tego. Clip i przelewy powinny pokazac jakies odchyly w pracy wtryskiwacza/powietrza.
Ostatnio cis oleju tez sprawdzalem, ale jest ok.
Ale jazda....

strendel

Uczestnik
Punktów
9
Miasto
Biłgoraj
Pozostaje troche go pomeczyć, może łyka olej, może pierscienie sie ułożą.

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Odłącz wydech przed pierwszym tłumikiem i zobacz czy kopci bo może w tłumikach stoi olej.

dejnekomirek

Gaduła
Punktów
23
Miasto
Duisburg
Te wszystkie kontrole wtryskiwaczy na Clipie i przelewy to tylko posrednie metody badania stanu wtryskow. Jak mozesz okreslic stan wtryskiwaczy, jak wszystkie sa w podobnym stanie? Korekcje wyjda podobnie, podobnie jak przelewy, czyz nie? Te metody sa dobre , jak problem dotyczy jednego wtrysku. Juz pare razy sie nacialem; tylko badanie na maszynie, w calym zakresie cisnien, odda faktyczny stan wtryskow. To dziwne dymienie jest objawem zlego spalania w cylindrach, nie inaczej. To moze dotyczyc niskiego cisnienia w cylindrach, zapchane otworki w koncowkach wtryskiwaczy, albo zle ustawionego rozrzadu,[ moze tez dotyczyc nieszczelnych zaworow, ale cisnienie w cylindrach raczej temu przeczy]. Nie znam dokladnie tego silnika, ale czasem takie zagadki powstaja, jak silnik jest zle poskladany, np., zle zmontowane elementy ukazujace polozenie waznych elementow silnika. Czesto sciecie klina na kole walka rozrzadu, albo walu korbowego powoduje takie zagadki i ustawianie na blokady nic nie daje, jest ciagle zle. Silniki CR maja duze tolerancje w tych elementach, nawet zapalaja bez problemu, tylko spalanie jest nieczyste, silnik nie ma mocy i kopci. Mysle, ze za szybko zostalo za duzo wymienione, bez dobrej diagnozy. Sprawdz wszystko na piechote, a znajdziesz prozaiczny problem.
Odnosnie zapieczonych pierscieni: juz bardzo dawno nie spotkalem w dieslu zawalonych nagarem pierscieni. Obecnie stosowane olej maja tak silne wlasnosci myjace, ze wnetrze silnika jest wrecz jak nowe[czyste, bez osadow], no chyba, ze ktos korzysta z naprawde najgorszych olei i bardzo dlugo nie wymienia.

Kriscars4

Początkujący
Punktów
0
Kolego dejnekomirek poukladajmy to.
Czyli sugerujesz, ze dymienie na szaro/niebiesko spowodowane jest zla praca wtryskiwaczy i pomimo dobrych korekcji na clipie i przelewow nalezy je oddac do sprawdzenia/regeneracji?

Nie wiem dlaczego niektore osoby pisza tu ze mam za niskie cisnienie, a jak pytam jakie powinno byc - nikt nie odpisuje.
Co do rozrzadu, ta wrsja 1.5 dci ma klina na wale, wiec jak masz blokady ciezko sie pomylic.
Co do za szybkich wymian. Turbo mialo luz i lalo na zimna strone, wiec wymienilem, no bo na co czekac? Dymil dalej, bardzo mocno przy odpaleniu po dluzszym postoju, podejrzewalem uszczelniacze zaw. wiec glowica zostala zrzucona i poszly nowe uszczelniacze, planowanie, pomiary itd...komplet, czy za szybko? moze i tak, ale efektow brak.
Panewki (korb) lekko sie "zlocily" wiec wymienilem, czy za szybko?moze...ale bylo wszystko na wiezchu.
A pierscienie byly zawalone osadem wiec tez poszly nowe.
Moim zdaniem jesli auto dymi, czyli cos sie zle spala w cylindrach (olej lub paliwo) to pierscienie beda zawalone, chocby na najlepszym oleju jezdzil.
Sorki za tak dlugi opis, ale moze to cos rozjasni. Pozdrawiam.

Do góry Bottom