• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Clio II ph 2 - Nie reaguje na przekręcenie kluczyka w stacyjce

lukeboss

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Witam, pojazd Clio II 2001 r 75KM 16V benzyna od kilku dni jest problem, kiedy jest mróz. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce na pozycję, w której ma kręcić rozrusznik jest cisza, słychać tylko charakterystyczne "cyknięcie", nic się nie dzieje, tylko lampki kontrolne świecą jak gdyby nigdy nic. Jest to o tyle dziwna sprawa, bo za kolejnym przekręceniem kluczyka nawet zakręci, ale nie odpali, a jeszcze za kolejnym jest zapłon i wszystko jest ok, później już przy kolejnych próbach problem nie występuje, zazwyczaj na początku (przed wyjazdem do pracy, albo przy powrocie do domu), to jest loteria. Akumulator jest sprawny, był ładowany niedawno i to w sumie od tego czasu się zaczęło, klemy są dobrze przykręcone. Gdzie szukać problemu? Stacyjka? Kabelki zaśniedziałe? Rozrusznik? Z góry dziękuję za pomoc.

lukeboss

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Akumulator?

Tylko, że wystarczy temperatura bliżej zera i wszystko działa. Mrozy wróciły i dupa. Jak zaczyna kręcić to nie przygasają nawet kontrolki.

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Pod maską obok akumulatora jest skrzynka z bezpiecznikami i przekaznikami. W Clio był jakiś problem fabryczny i dostawala się tam woda. Myślę , że warto tam popatrzeć .

lukeboss

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Teraz jak wracałem z pracy to znowu za pierwszym razem w ogolę nie zareagował na przekręcenie, tylko to charakterystyczne "cyknięcię", ale przetrzymałem go w tej pozycji kiedy powinien kręcić i zauważyłem, że dioda immo miga 2x szybciej niż jakby kluczyka w ogole nie było, za drugim razem już kręcił normalnie (dioda immo wtedy świeci się jednostajnie i gaśnie). Może to coś pomoże w diagnozie? Przekaźnik?

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
nastepnym razem zrob doswiadczenie przekrec stacyjke tylko na zalon i wylacz wyjmij kluczyk wloz na zaplon i sprubuj zapalic

lukeboss

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Udało mi się to nagrać:

Na początku miga immo szybciej i słychać tylko cykniecie

Pozniej od razu kręci.

Powyższe doświadczenie zrobię teraz jak zowbaczę, że miga szybciej.

lukeboss

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Niestety nie mam.

Wyciągnąłem baterie z kluczyka i jest identyczna sytuacja jak na filmiku, czyli miga szybko Immo i cyka, ale już nie kręci, nawet za drugim, czy X razem bez baterii. Po włożeniu spowrotem baterii kręci i odpala. Wymieniłem baterię na nową.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
To masz padniety kluczyk, jesli nie odblokuje immo to rozrusznik nie kreci. Kluczyc oddac do naprawy i bedzie ok.

lukeboss

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Wymiana baterii nic nie dała. Znalazłem sposób na to, ale tak nie może zostać.
Najlepsze jest to, że gdy występuje ten problem i nie mogę x razy odpalić to włożenie interfejsu obd2 pomaga i od razu odpala. Może to coś pomoże?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Wymiana baterii nic nie dała. Znalazłem sposób na to, ale tak nie może zostać.
Najlepsze jest to, że gdy występuje ten problem i nie mogę x razy odpalić to włożenie interfejsu obd2 pomaga i od razu odpala. Może to coś pomoże?
Masz problem jak to u Reni z rozpoznaniem kluczyka. Jeśli jeszcze działa pilot, to zamknij auto i otwórz . Na początku to pomaga, ale bez mechatronika się nie obejdzie.

lukeboss

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
dupa :D dzisiaj nawet wsadzenie obd nie dało nic. Pilot działa jak najbardziej, zamykanie, otwieranie auta też nic nie dało. Nie wiem jak się za to zabrać.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
oddać kluczyk do naprawy, dorobić drugi i do kodować. Sam tego nie ogarniesz więc się nie zabieraj, kluczyka nie dorobisz i nie do kodujesz do immo.

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
mialem w peugeocie taki problem ze nie moglem odpalic auta kluczyk przekrecony kontrolki ok a rozrusznik nie kreci ... tak bylo co jakis czas bez wzgledu na temperature,rano czy wieczor... az w koncu ktoregos dnia nerwy wziely gore:))zaczolem przekrecac kluczyk szybko do tylu i do przodu i zawsze po takiej akcji odpalal i mialem na to sposob bo tak bylo za kazdym razem szybkie cofanie kluczyka i na odpalenie... ale o dziwo po wymianie akumulatora problem znikl....nie wiem czy tak jest u ciebie ale ja tak mialem..moze u ciebie nie rozpoznaje kluczyka,moze immo itd...

Do góry Bottom