• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Clio II ph 2 - Nie reaguje na przekręcenie kluczyka w stacyjce

lukeboss

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Witam, pojazd Clio II 2001 r 75KM 16V benzyna od kilku dni jest problem, kiedy jest mróz. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce na pozycję, w której ma kręcić rozrusznik jest cisza, słychać tylko charakterystyczne "cyknięcie", nic się nie dzieje, tylko lampki kontrolne świecą jak gdyby nigdy nic. Jest to o tyle dziwna sprawa, bo za kolejnym przekręceniem kluczyka nawet zakręci, ale nie odpali, a jeszcze za kolejnym jest zapłon i wszystko jest ok, później już przy kolejnych próbach problem nie występuje, zazwyczaj na początku (przed wyjazdem do pracy, albo przy powrocie do domu), to jest loteria. Akumulator jest sprawny, był ładowany niedawno i to w sumie od tego czasu się zaczęło, klemy są dobrze przykręcone. Gdzie szukać problemu? Stacyjka? Kabelki zaśniedziałe? Rozrusznik? Z góry dziękuję za pomoc.

lukeboss

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
jak immo miga szybciej w ogolę nie kreci,
jak świeci stale to kreci ale nie odpala.

Dzisiaj znowu to miałem. Może mieć na to wpływ wiek akumulatora, że słabszy?
Pewnie wytnę immo u jakiegoś elektryka. Znacie przybliżone koszty tej "operacji"? Czy lepiej i taniej będzie dorobić kluczyk i zakodować?

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
u mnie po wymianie aku bo byl stary i slaby problem znikl..dobrze by bylo jak bys zalozyl inne ale dobre aku tylko na sprawdzenie i bedziesz wiedzial...

lukeboss

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
dobrze by bylo jak bys zalozyl inne ale dobre aku tylko na sprawdzenie i bedziesz wiedzial

Wyciągnąłem stary akumulator, podładowałem go. Ma po ładowaniu całonocnym, na przekręconym kluczyku 12,4V. Niestety zaraz po wsadzeniu immo dalej migało szybciej, później stale, aż zapalił. Można wykluczyć aku?

lotnik9

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
wielkopolska
Witam
u mnie clio 2 1.5 dci 2001 roku tez nie dzialal kluczyk a dioda szybko mrugala, a jak chciales odpalic to calkiem zasla.
u mnie pomoglo od nowa zaprogramowac kluczyki bo na oby dwoch to samo bylo.
Sam robilem programie maxiecu full pewna wersja i kabel mpm-com wszystko jezyku polskim. polska produkcja www.mari.pl

lukeboss

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Rozebrałem kluczyk, wyjąłem baterie, popsikałem po nim sprayem do elektryki i od 24h problemu nie ma. Póki co testuje.

lukeboss

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Już przez tydzień nie udało się wywołać usterki na szczęście, immo gaśnie. W moim przypadku pomogła wymiana cewki w kluczyku i odnowienie styków jakby ktoś miał podobne problemy.

Do góry Bottom