• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

renault dci 1.5 błąd df112 Niespójność sygnału

marianno3000

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Łódzkie
www.marecuster.pl
Czy ktoś miał podobny przypadek auto odpala losowo ,jest tak że można odpalić 3 razy pod rząd i nie ma problemu jak go złapie to kręci jak szalony i nie odpali .
Podobno podmieniali 2 czujniki wałka i wału zmienili sterownik ,mechanik twierdzi że rozrząd ok .Ja z swojej strony spr sygnały na oscyloskopie i są takie same ,zrobiłem nową wiązkę do czujnika wału i to samo

marianno3000

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Łódzkie
www.marecuster.pl
Kodu nie odczytam jest system delphi ddcr zamiast listwy rozdzielacz i przewód do intercoolera jest gumowy.Ciśnienie jest takie same dziś spr czy wysteruje wytryskami jak nie będzie chciał odpalić.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
no i co z tego, i jest ok. ludzie Wy myślicie że test przelewów to test pracy wtryskiwaczy???
nic z tego nie wynika, tylko tyle że zaworki dobre.

marianno3000

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Łódzkie
www.marecuster.pl
Ja jestem elektronikiem i spr od tej strony ,auto było już u kilku mechaników i to samo ,test pożyczyłem od znajomego mechanika wykres pokazuje że sygnały dochodzą do ecu nie wiem czy synchro poprawne ,bo szukam poprawnego wykresu do tego silnika ,jak kręci długo to wiem że nie odpali .

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Przeciez w clipie widac wszystko,akurat francuzy sa mocno wyposazone w parametry.Uzyj tego urzadzenia.Do spr cała blokada rozruchu na start,nastepnie parametry,coś wyjdzie czego brakuje

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
a jeśli rozrząd się rozjechał o np. pół grubości klina na wałku.?

haha, niestety rączki trza ubrudzić. Mechanicy górą.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Bez obrazy ale elektronik bez sprzętu? Za daleko nie pojedziesz...
Cdif za dużo nie pokaże. Lepiej zainwestować w clip ale wiem.... Wiem... Szkoda kasy na jednego gruza.
Ale taka rzeczywistość...

marianno3000

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Łódzkie
www.marecuster.pl
W elektronice już 20 lat i wiem że podstawa to miernik ,oscyloskop i jakiś tam uniwersal ,ostateczność to wtedy serwisowy sprzęt ale do poważniejszych tematów ,moim zdaniem nie podoba się sygnał wałka.

piotrek7j87

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
TM
DF 112 jest związany z czujnikiem ma pompie wtryskowej.
Pompa mogła zostać źle założona i nie jest zsynchronizowana. Zwróć uwagę na białe oznaczenia z tyłu i z przodu pompy,czy są w tej samej pozycji.
Koło napędzające pompę ma nadlewkę która wyzwala czujnik położenia wałka rozrządu. Koło napędowe pompy posiada wytłoczony na jednym z zębów znacznik do do ustawiania pompy.

Walczyłem z takim czarem paryża o nazwie renault scenic 1.5 dci i rozrzad był podobno dobrze a po złożeniu go jeszcze raz problem znikł..

Do góry Bottom