• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Espace 2.2DCI nie odpala.Proszę o pomoc

JB9999

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Krasnik Lub - Frankfur a/M
Bartek ! JUZ ZYGAC mi sie chce ! auto bylo tak doprowadzone na CACY ( jak dla siebie )a tu nagle cos! U mnie nie moze dzialac byle kontrolka od podswietlenia bo to robi mnie kaput (wariata )

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Też myślę że ten filterek nie ma większego znaczenia, ale syf ze zbiornika na pewno tak. Wymień mu filtr paliwa jeszcze raz na pewno nie zaszkodzi i będziemy kopać dalej jak nic się nie zmieni

Bartek-diesel

SuperMechanior
Punktów
80
Miasto
Mojsławice
a co mu da filtr? Jak ma syf w ukladzie to filterek nie pomoze na długo.
Niestety uklady CR czesto wymagaja odbudowy zetelnej od postaw, czasem kosztuje ale klejenie im nie słuzy
A jak chcesz sprzedac to wal na aledrogo itp. jak masz na pl blatach to pujdzie szybko

Bartek-diesel

SuperMechanior
Punktów
80
Miasto
Mojsławice
nie pompgłes.. nie zaszkodziłes...
Ps masz pompe CP3 a w nich czesto siada zwor regulacji cisnienia wewnetrzengo, mozna go odkrecic kluczem 16 bez jej deontarzu

JB9999

Gaduła
Punktów
2
Miasto
ale ten KOLEGA co mi tu pomogl powiedzial ze ten maly filterek moze narobic wiekszych szkod niz zapcha sie ten DUZY wiec ten maly przewiercilem i o DZIWO w nastepny dzien dojechalem do polski (LUBELSKIE) i tam zaczol przy -7 stopniach ciezko odpalac aled jak odpalil to dojechalem do frankfurtu a/M i KROPKA !

Bartek-diesel

SuperMechanior
Punktów
80
Miasto
Mojsławice
Pompa Cp3 nie lubi zatkania, ani zapowietrzeń, np odpowietrz focusa na Cp3.....
W najlepszym przypadku jak nie wymieniłes filtra głownego to moze tu byc problem

JB9999

Gaduła
Punktów
2
Miasto
musze kogos tu poprosic aby ustawil mi allegro bo jeszcze nie sprzedawalem. auto jest na niemiekich blachach . A z kad mogl sie wziasc roblem z immo ? CZy moze wystarczy skasoeac blad i bedzie hulal ?

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Jeśli auto nie odpala po dłuższym kręceniu immo zablokuje sterownik, po naprawie samo powinno się odblokować i błąd zniknie.

quattro2.8

Początkujący
Punktów
0
podłącz odwrotnie wtryski , zamień 1 z 4 i td... instalacja sięga

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
jutro pojde na warsztat to im powiem zeby tak zrobili. A co to daje ?
Jeżeli wtryski padną albo pompa lub z innego powodu nie można uruchomić silnika to często jest tak, że immo się włącza i blokuje sterownik. Gdy zostanie usunięta usterka i samochód odzyska swoją sprawność rozruchową immo powinno zgasnąć i błąd zniknie sam. Często jest tak, że szukając fachowca i jeżdżąc z warsztatu do warsztatu nieświadomy posiadacz pojazdu może być wprowadzony w błąd i narażony na koszty związane z odblokowaniem stera gdyż oprócz usterki jaka unieruchomiła pojazd wywala błąd immo. Błędu usterki pewnie już nie ma bo wcześniej została wykasowana w celu przywrócenia sprawności co nie zawsze skutkuje żeby osiągnąć cel. Dobry i kumaty mechanik szybko i skutecznie ogarnie temat obserwując parametry podczas rozruchu.

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
I to jest jedna z mądrzejszych wypowiedzi . Jeden konkretny mechanik = zaoszczędzony czas, pieniądze i nerwy

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
To może odpowiem ci ja. Wyobraź sobie, że pompa Cr to aparat zapłonowy. Podczas jednego cyklu wał obraca się dwa razy a pompa raz a to dlatego, że jest na kołach kaskadowych i posiada czujnik położenia podobnie jak czujnik hala w aparacie zapłonowym. Jeśli ustawisz wał i walki rozrządu a nie ustawisz pompy na jedynkę to zapłon będzie na czwórce czyli na wydechu. W benzynie albo wyciągasz aparat albo zamieniasz przewody jak opisał kolega wyżej. Jeśli 2.2 dci nie odpala to to okręcasz wałem o 360 st0pni a wałki zostają w miejscu a pompa obraca się 180 stopni lub zamiana wtyczek na wtryskach 1 z 4 i 2 z 3.

JB9999

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Dzisiaj bylem na warsztacie i samochod stoi rozebrany. Prze wczoraj dostarczylem im druga pompe wys.cisnienia a oni pozwolili sobie sami zakupic czujnik wys.cisnienia na listwie za 300 euro nie pytajac mnie. Czujnik kupilem nie calw tydzien temu na Allegro i nie sadze zeby akurat byl padmiety a jak by co to mam ten oryginal. Mowilem tym D..... zeby po zbadaniu co jest uszkodzone oszacowali ile to bedzie kosztowac bo w innym wypadku to go wyrejestruje i zwioze do polski i niech tam stoi a nie wyzuce na naprawe tyle co kupil bym drugie takie

jak twierdza nie ma cisnienia. beda sprawdzac pewnie tez cisnienie na tlokach i mowia ze jak nie bedzie mialo to auto na zlom

JB9999

Gaduła
Punktów
2
Miasto
teraz stwierdzili ze ta pompa jest do bani. W poniedzialek dostarcze im nowa

z plaka odpalil a po zgaszeniu znowu nic. na kompie pokazuje ze nie ma cisnienia .jest cos 82 bar

Bartek-diesel

SuperMechanior
Punktów
80
Miasto
Mojsławice
Na koncu listwy wysokiego cisnienia powinenes miec powrot podłaczony, jak go odepniesz i z listwy wyleci paliwko, to znaczy ze zawor bezpieczenstwa nie trzyma i nie bedzie za groma cisnienia.
Wiec odłacz ten przewod i zakrec silnikiem, z listwy ma nic nie wyleciec.

Do góry Bottom