• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

renault laguna II 2.0 16v problem z dymieniem

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
witam :). pisałem już kiedyś o tej rewnówce. przy mocnej przygazówce dymi na czarno a czasami na biało. na 2 cylindrze od skrzyni zawsze jest okopcona, w nagarze świeca. z pozostałymi cylindrami jest ok. co było robione. nowe świece, nowa cewka, zamieniane miejscami świece, cewki, dziś wtrysk podmieniony 1 z 2 i po odpaleniu znowu czarny dym. przejechałem z 20km, wykręcam świece. na 1 jest ok a na 2 znowu w sadzach. z tłumika samochód ładuje sadzami. sprężanie na każdym cylindrze takie same. moc w miarę ok. jest to gówniany automat więc ciężko mi powiedzieć czy idzie tak jak inne ale jako tako jedzie. na wolnych ob rotach chodzi równo, nie faluje ani nic. kiedyś jak zarzuciło jedną świece bardzo to przestał na ten cyl chodzić. I teraz pytaie: czy w tych parchach koduje się czy coś wtryski ? czy można zamieniać jak się podoba oraz na co wy stawiacie ? pojadę w tyg zczytać czymś błędy. dziwne to jest że dzieje się to tylko z jednym cylindrem, może coś z sterownikiem się dzieje ...

dodam tylko że silnik też spala w dużych ilościach olej, myślę że 1l na 1000km to na pewno jak nie lepiej ale to nie powinno mieć znaczenia

A

autozibi

witam :). pisałem już kiedyś o tej rewnówce. przy mocnej przygazówce dymi na czarno a czasami na biało. na 2 cylindrze od skrzyni zawsze jest okopcona, w nagarze świeca. z pozostałymi cylindrami jest ok. co było robione. nowe świece, nowa cewka, zamieniane miejscami świece, cewki, dziś wtrysk podmieniony 1 z 2 i po odpaleniu znowu czarny dym. przejechałem z 20km, wykręcam świece. na 1 jest ok a na 2 znowu w sadzach. z tłumika samochód ładuje sadzami. sprężanie na każdym cylindrze takie same. moc w miarę ok. jest to gówniany automat więc ciężko mi powiedzieć czy idzie tak jak inne ale jako tako jedzie. na wolnych ob rotach chodzi równo, nie faluje ani nic. kiedyś jak zarzuciło jedną świece bardzo to przestał na ten cyl chodzić. I teraz pytaie: czy w tych parchach koduje się czy coś wtryski ? czy można zamieniać jak się podoba oraz na co wy stawiacie ? pojadę w tyg zczytać czymś błędy. dziwne to jest że dzieje się to tylko z jednym cylindrem, może coś z sterownikiem się dzieje ...

dodam tylko że silnik też spala w dużych ilościach olej, myślę że 1l na 1000km to na pewno jak nie lepiej ale to nie powinno mieć znaczenia
To niestety ma to duże znaczenie skoro tyle oleju ci spala . Szukaj przyczyny spalania oleju .
Pewnie już pierścienie olejowe do wymiany lub głowica do naprawy .

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
to nie jest mój samochód ale pomimo tego raczej nie powinno tak zarzucać świecy, no chyba że ten cały olej ciągnie właśnie przez ten 2 cylinder. to by miało duże znaczenie. moja vectra z x20xev pali też 1l na 1000 i nie ma żadnego dymienia na czarno, biało, jedynie po odpaleniu chmurka i tyle

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Dokładnie tak jak (autozibi) napisał.Mogą być zapieczone pierścienie olejowe ,prowadnice zaworowe i same zawory do wymiany... Czapka do regeneracji + pierścienie

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
no dobra, ja to wiem że motor do roboty ale czego nie chodzi tak jak powinien na ten jeden cyl, reanimowaliśmy już kilka motorów które też paliły olej ale nigdy nie działo się tak że na 3 cylindrach przepalał normalnie a na jednym zarzuca od razu sadzami świecę ... głowica to nie jest po nie dymi po odpale tylko po dodaniu gazu. jak chodzi na wolnych obrotach to jest czysto i nic nie dymi. problem jest jak się mu da po ......( najbardziej widoczne na postoju)

A

autozibi

Więc albo coś z wtryskiwaczem coś nie tak jest na tym cylindrze albo "gubi" na nim iskrę .

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
wtryski zamieniane miejscami i nic to nie dało. dalej na tym samym cylindrze to samo. czarna świeca + dużo nagaru ... tylko dziwne jest to że samochód na wolnych obrotach chodzi idealnie.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
wtryski zamieniane miejscami i nic to nie dało. dalej na tym samym cylindrze to samo. czarna świeca + dużo nagaru ... tylko dziwne jest to że samochód na wolnych obrotach chodzi idealnie.[/QUOTE
Renia nawet diesel pali bez wpisu wtrysku w sterownik, jeśli to rzadko kuleje -robisz nastawę.
To normalne, że na jednym garku
obrączki poszły posłuchaj czy po
dodaniu gazu podzwania , to
popękane.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
bo ten czarny dym jest czarno niebieski ( tak 50/50). Według mnie to są pierścienie bo po odpaleniu po nocy nic nie zadymi dopiero jak się zacznie gazować ...

a możecie mi powiedzieć czy dało by się tutaj podmienić (przedłużyć) kable od wtyczek do cewek, z 2 na 3 cylinder żeby wykluczyć problem z iskrą. bo na normalnej cewce to wiem że można zamieniać i chodzi normalnie bo iskra pojawia się na 2 cylindrach w tym samym momencie ale czy tutaj przejdzie ten patent ? :)

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
powiem tak za dużo kombinujesz,ewidentnie auto łyka olej i to jest przyczyną zmień uszczelniacze na zaworach,pierścionki i auto będzie hulało.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Może zbyt długi czas wtrysku na tym cylindrze ale to spalanie oleju i tak kwalifikuje silnik do remontu :)

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
bo ten czarny dym jest czarno niebieski ( tak 50/50). Według mnie to są pierścienie bo po odpaleniu po nocy nic nie zadymi dopiero jak się zacznie gazować ...

a możecie mi powiedzieć czy dało by się tutaj podmienić (przedłużyć) kable od wtyczek do cewek, z 2 na 3 cylinder żeby wykluczyć problem z iskrą. bo na normalnej cewce to wiem że można zamieniać i chodzi normalnie bo iskra pojawia się na 2 cylindrach w tym samym momencie ale czy tutaj przejdzie ten patent ? :)
Renia ma problem chłodzenia na 2-3 garku puszcza uszczelka, a nagar na świecy potwierdza obrączki . Z kablami wist przejdzie , ale oryginalne są chyba przykrótkie.

Do góry Bottom