• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Laguna II 2001 r. 1.9 dci 120 KM, problem z turbo

Punktów
0
Witam szanownych kolegów, jestem tu nowy, przejrzałem podobne tematy ale nic nie znalazłem zgodnego z moim problemem.

Nabyłem Lagune 1.9 dci z 2001 r. 120 KM, mam problem z turbiną,

Auto normalnie odpala, nie ma błędów, ale w czasie jazdy często turbina przerywała, tak jakby ją odłączało, idąc dalej, chciałem przeczyścić zawór turbiny, przy rozbieraniu go okazało się, że ktoś skleił króciec który pewnie się ułamał, w środku było pełno kleju, blaszka była sklejona, udało mi się jakoś to ogarnąć, wkręciłem metalowy króciec w miejsce urwanego, wyczyściłem go, założyłem i turbo pompuje ale słabo, znaczy mam moc, ale nie pełną. Za namową mechanika pokusiłem się o zakup nowego zaworu, dzisiaj go zamontowałem i co się okazało? turbo w ogóle nie pompuje, jakbym jeździł wolnossącym dieslem, przy podmianie na stary mam nadal słabe turbo, a z nowym nie ma go wcale, pytanie czy nowy zawór może być niesprawny, jak podłącze nowy zawór ale nie podłącze podciśnienia do turbo to chodzi jak ze starym zaworem, pompuje ale słabo

Proszę o pomoc

dawid121

SuperMechanior
Punktów
2
komp na sam poczatek, wezyki podcisnieniowe, luz na turbunie

P

PogotowieSamochodoweUK

A sztanga jak chodzi? Na moje to sie tnie geometria. Lub pdcisnienia nie ma na sterowniu. Czy sprawdziles sterowanie zaworu turbiny? W sesie czy wezyk zasilajacy podcisnieniem ''zasysa'' wogole? I jak silnie?

A jak wyzej kolega napisal, w autach po 95 komp to podstawa;)

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
co wymieniałeś zawór czy gruszkę bo jak gruszkę to pewnie źle ustawiona

marceples

Nowy
Punktów
0
Witaj,
nie wiem czy masz na uwadze zawór turbiny umieszczony na ścianie grodziowej, patrząc od przodu auta - polewej stronie komory silnika, a jeśli tak, to zdarza się czasami, że nowy zawór może żle działać i wyświetla się spiralka - serwis na żółto. Pospolitym objawem może być jego głośna praca, brzęczenie. Jeśli brzęczy, chociaż nie jest to reguła, trzeba go samemu ustawić od nowa, metodą prób i błędów, uregulować. Ktoś już gdzieś napisał, że śrubę ustawić na ok. 78 mm (mierząc od samego spodu obudowy do wierzchołka śruby) później jeszcze obrócić w lewo o ćwierć obrotu. Jest to mozolna praca, jeśli się to robi samemu bez urządzeń, ale w rezultacie skuteczna. W moim przypadku jest już OK.

Punktów
0
Miasto
Sokołów Podlaski
Witam mam podobny problem z moją Renatko ale podejrzewam vakum pompę ponieważ pedał hamulca po wcisnięciu jest twardy jak kamień podejrzewam że nie daje odpowiedniego ciśnienia na elektro zawór. Jest ktoś kto próbował ten manewr. Pozdrawiam

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Tak. Sprawdzić powód braku podciśnienia, najlepiej w warsztacie...

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Sprawdzić sterowanie podciśnienia do turbiny. Standardowo drożność dolotu. Chociaż stawiam też na przeplywomierz. Przede wszystkim do kompa i dane rzeczywiste przejrzeć. Na oko nie ma co tego robić.
Aaa i jak auto jeździło na uszkodzonym zaworze sterujacym, to pewnie geometria się przycina teraz. Także może się skończyć na czyszczeniu turbiny.

Ostatnia edycja:

maciekpp2

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Międzylesie
Elektroniczny zawor podcisnienia powinien pokazac komputer jako blad
moze to tez byc przez zanieczyszczony egr w swojej tak mialem

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Jak okaże się ze turbina padła to radze sprawdzić panewki i pompę oleju żeby nie robić remontu silnika hehe.

Do góry Bottom