Marecki8791
Nowy
Witam. Zakupiłem Renault lagune 2 z 2004 roku. 1.8 benzyna 120 KM mam pytanko jaki jest w tym aucie rozrząd. Pasek czy łańcuch? I jaki jest koszt wymiany?
Jakie problemy... Benzyna nie jest w cale taka zła. Gdyby to było 1.9 dCi .... to byś dopiero mógł powiedzieć o problemachDziękuję bardzo. Już odczuwam że będą same problemy.

Wstępne napięcie paska... Innych nie znam.jest tam parę myków których nie przestrzeganie doprowadzi do hałasliwej pracy rozrządu
Wstępnie napinacz idzie w skrajne prawe ustawienie, zdjęcie blokad, dwa obroty wałem, blokady, odpuszczenie napinacza na wskaźnik i dokręcenie (około 25Nm). Koło pasowe i zębate dokręcam 20Nm + 120st na klej niebieski (+ nowa śruba). Podobno przy starej śrubie dają na olej (gdzieś tak czytałem ale nie stosuję starych śrub bo chcę spać spokojnie a nowe zawsze są w pudełku)A ile krecisz wałem tak na gotowo? A koło jak Mietki na Łt czy na klej? Moment dokręcania koła? Plus ile stopni? To są waźne rzeczy niedopilnujesz jednej i dupa. Przecież to Renault Queen.
.11. Fit crankshaft pulley bolt [2]. New Bolt: Do not Oil, Used Bolt: Oil threads and contact face...Napisane jest "Do not Oil" czyli racja po mojej stronie.