• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault laguna.

Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam. Zakupiłem Renault lagune 2 z 2004 roku. 1.8 benzyna 120 KM mam pytanko jaki jest w tym aucie rozrząd. Pasek czy łańcuch? I jaki jest koszt wymiany?

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Jej wysokość nie jest taka zła, nie polecam wymiany rozrządu przez mietkowego garaźowca, jest tam parę myków których nie przestrzeganie doprowadzi do hałasliwej pracy rozrządu ten brak klinu na wale nie taki straszny. Jeźeli zaakceptuje się szyby własnymi prawami żyjące czasami to poza tym wygodne, fajne auto.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
A ile krecisz wałem tak na gotowo? A koło jak Mietki na Łt czy na klej? Moment dokręcania koła? Plus ile stopni? To są waźne rzeczy niedopilnujesz jednej i dupa. Przecież to Renault Queen.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
A ile krecisz wałem tak na gotowo? A koło jak Mietki na Łt czy na klej? Moment dokręcania koła? Plus ile stopni? To są waźne rzeczy niedopilnujesz jednej i dupa. Przecież to Renault Queen.
Wstępnie napinacz idzie w skrajne prawe ustawienie, zdjęcie blokad, dwa obroty wałem, blokady, odpuszczenie napinacza na wskaźnik i dokręcenie (około 25Nm). Koło pasowe i zębate dokręcam 20Nm + 120st na klej niebieski (+ nowa śruba). Podobno przy starej śrubie dają na olej (gdzieś tak czytałem ale nie stosuję starych śrub bo chcę spać spokojnie a nowe zawsze są w pudełku) :D .

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Nigdy na źaden olej to niedopuszczalne, zapomniałeś, jak juź skrecisz na gotowo to jeszcze dwa obroty i blokady mają lekko dać się wsunąć. I wtedy śpimy snem sprawiedliwego.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Napisane jest "Do not Oil" czyli racja po mojej stronie.
11. Fit crankshaft pulley bolt [2]. New Bolt: Do not Oil, Used Bolt: Oil threads and contact face...
Tłumaczenie:
11. Włożyć śrubę koła pasowego wału korbowego [2]. Nowa śruba: Nie oliwić, Używana śruba: naoliwić gwinty i czoło styku...
Od razu odsyłam do punktu 10 gdzie uznano, że używana śruba jest zdatna do ponownego użycia jeżeli jej długość nie przekracza 49,1mm więc olejenie gwintu dotyczy li tylko śruby używanej i mówiłem, że gdzieś o tym słyszałem. Tutaj jest to czarno na białym. Osobiście nie stosuję tej "techniki" :D

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Niedoczytałem dokładnie, przepraszam ale takie zdatne śruby to wrzucam do starych beczek po oleju i huta ich używać sobie może. :)

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
No i sam widzisz, który garaż tak inwestuje w wiedzę? AutoDate chćby klona widział tam kto? Dlatego też nasze ceny są inne bo muszą takie być. Byśmy musieli dokładać do interesu. Pozdrawiam.

Do góry Bottom