• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Megane II - problemy z odpalaniem

Punktów
2
Dzień dobry. Z góry dziękuję za sposobność założenia tematu i uzyskaną pomoc. Posiadam Renault Megane II 1.6 benzyna, rocznik 2007. Ostatnimi czasy mam problemy z odpalaniem. Latem, kiedy temperatura jest dodatnia, a powietrze suche, wszystko jest ok. Zimą, gdy tylko temperatura spadnie w okolice zera, a powietrze staje się wilgotne, auto po kilka razy nie odpala. W tej wersji jest elektryczny guzik do zapłonu. Niekiedy naciskam go po 4-6 razy i za każdym razem zapalają się wszystkie kontroli na desce rozdzielczej i słychać taki dźwięk jakby "wziuuuuu", ale nic się nie dzieje. Ostatecznie za którymś razem silnik zaskakuje i zaczyna kręcić odpalając od razu bez problemu. Co to może być? Akumulator, rozrusznik, alternator i świecie były wymieniane.

Pozostaję wdzięczny za wskazówki.

Punktów
2
Panowie, dzięki za szybkie odpowiedzi! Slaweuszek dobrze określił ten odgłos - wiertarki. To jest dokładnie to. A czy jest szansa, że to jednak coś innego? Sprawdziłem teraz w papierach i rozrusznik był... regenerowany w 2016 roku w styczniu. Pamiętam, że wtedy objaw był taki, że świeciły się wszystkie kontrolki przy naciśnięciu zapłonu, ale nie było tego odgłosu wiertarki. Teraz jest i jeszcze jedną rzecz zauważyłem. Jak samochód pochodzi, jak pojeżdżę tam około 60 minut to potem odpala bez problemu, aż do momentu, aż znowu całkiem wystygnie i schłodzi się od niskiej temperatury.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Sprawdziłem teraz w papierach i rozrusznik był... regenerowany w 2016 roku w styczniu.
A jak tak to zmienia postać rzeczy... na pewno nie mógł się popsuć...:rolleyes:
Ludzie czy wy macie jakieś niedorozwój umysłu (mówię tu o całej rzeszy świeżo się logujących), bo prowadzicie dialog na poziomie dziecka...:banghead:
A czy jest szansa, że to jednak coś innego?
A jak jest szansa to co ???:bored:
Kto ci takie coś stwierdzi na 100% na odległość ???:meh:
No normalnie amebizm...

• Lubię to!
Punktów: Wjs
Punktów
2
A jak tak to zmienia postać rzeczy... na pewno nie mógł się popsuć...:rolleyes:
Ludzie czy wy macie jakieś niedorozwój umysłu (mówię tu o całej rzeszy świeżo się logujących), bo prowadzicie dialog na poziomie dziecka...:banghead:
A jak jest szansa to co ???:bored:
Kto ci takie coś stwierdzi na 100% na odległość ???:meh:
No normalnie amebizm...
Okay...
Powodzenia życzę!
Dziękuję wszystkim za wskazanie najprawdopodobniejszej usterki. Najlepszego dla Was!

Do góry Bottom