• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Megane - lampka podsufitowa

Szymon84

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stare Bojanowo
Witam.
Posiadam renault megane 1997 rocznik i mam taki problem otwieram ze wylaczam silnik i zapala mi sie lapka w podsufitowce i jak wyciagne kluczyk to swieci ona caly czas dopiero zgasnie jak przekrece kluczyk.
Nie wiem co jest grane prosze pomozcie mi co mam z tym zrobic

niki258

Początkujący
Punktów
1
duzo aut tal ma ze lampka gaśnie dopiero po włożeniu kluczyka i przekreceniu albo przy wysiadaniu dopiero po zamknięciu zamka drzwiowego. Wedlug mnie to żadna awaria

niki258

Początkujący
Punktów
1
Na immobilajzer to raczej nie wygląda bo jest on odpowiedzialny za ochronę przed zapaleniem silnika przez niechcianych gości a nie od swiecenia się lampki w podsufitce. Zrób proste doświadczenie - jak podejdziesz do zamkniętego na klucz auta i potem go otworzysz, to powinna się zaświecić, potem wsiądż i włóż kluczyk do stacyjki i przekręć tak żeby się zapaliły kontrolki - jeśli masz wszystko ok to wtedy zgaśnie. I tak samo jest na odwrót przy gaszeniu silnika- wyciągniesz kluczyk ze stacyjki to ma się prawo zaświecić aby pomóc przy wysiadaniu , a zgaśnie dopiero po zamknięciu zamka w drzwiach. Jeśli nie zamkniesz zamka to po pewnym czasie - około 1 min. zgasi ją wyłącznik czasowy- mniej więcej tak to działa. No chyba że masz założoną żarówkę diodową to wtedy nawet po tych operacjach które opisałem będzie świecić, bo diody cały czas się lekko żarzą. Pozdrawiam .

Szymon84

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stare Bojanowo
Ok dzieki wielkie sprawdze to.Mam jeszcze jedno pytanie nie rozumiem dlaczego mi nie swieci lampka w bagazniku mimo ze wymienilem zarowke na nowa i bezpiecznik tez jest dobry.Moze ktos wie jaki moze byc powod?

niki258

Początkujący
Punktów
1
Witam , nie wiem jak masz wlaczana te lampe- czy wlaczana recznie , czy automatycznie po otwaciu klapy. W pierwszym przypadku przeczysc styki odrdzewiaczem i lekko je przesmaruj wazelina techniczna, oraz sprawdz kable lekko je pociagajac, bo czasem sa gdzies popekane . W drugim przypadku moze to byc wina stycznika - odlacz kable od niego i zewrzyj je bezposrednio ze soba- jesli to stycznik to ci wtedy zaswieci.

Do góry Bottom