• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nie odpalacy 1.5Dci Renault , (wymiana części?)

nowyużytkownik

Uczestnik
Punktów
2
Witajcie
Otóż cały czas mam problem już od kilku ładnych lat z samochodem Renault Megane 2 1.5dci 105 KM K9K 732 Siemens

jest problem z odpalaniem, kręci bardzo długo zamiast zapali, ciągle jest jeden błąd DF097 def.1

Czujnik wałka rozrządu byl wymieniany już niejednokrotnie, instalacja sprawdzona również jak i rozrząd.
Do tego wymieniony też sterownik a auto nadal nie odpala

Lecz teraz jest taka okazja bo mam identyczny silnik z tym oznaczeniem samochód Scenic 2 który odpala od kopa

I chciałbym abyście mi powiedzieli mając taki sam silnik , co byscie pokolei zrobili/ przełożyli do tego niesprawnego nieodpalajacego Megane 2
Co byście na waszym miejscu pierw zrobili, od czego zaczęli ? Jak postępować ? Mając obok w garażu to auto, oczywiście na sam pierw przełożyłem to co najprostsze(co wiem że jest sprawne w scenicu 2) czyli to co według sterownika powoduje ten błąd DF097 czyli czujnik wałka rozrządu oraz czujnik wału korbowego ale tak jak pisałem efektu a raczej brak efektu się spodziewałem bo były już wymieniane wielokrotnie i nic, więc czujniki są ok

prosze o rady co na waszym miejscu od czego byście zaczeli naprawiać ten samochód .

Porównać wałki rozrządu ?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
To się nazywa diagnoza przez internet.

Cytując klasyk:
Niezły poziom, że nawet takie g. łapiesz jak pelikan.
Ja pierd.

Przeczytałeś cały ten temat? Widziałeś jakie tu odchodziły metody diagnostyczne? Widzisz może jaki wydźwięk mają posty innych użytkowników? Jeśli nie potrafisz tego wszystkiego połączyć do kupy i wyciągnąć wniosków, to przykro mi, ale inteligencji wytrenować się nie da, musisz już żyć z tym co natura dała.

Do góry Bottom