• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nie odpalacy 1.5Dci Renault , (wymiana części?)

nowyużytkownik

Uczestnik
Punktów
2
Witajcie
Otóż cały czas mam problem już od kilku ładnych lat z samochodem Renault Megane 2 1.5dci 105 KM K9K 732 Siemens

jest problem z odpalaniem, kręci bardzo długo zamiast zapali, ciągle jest jeden błąd DF097 def.1

Czujnik wałka rozrządu byl wymieniany już niejednokrotnie, instalacja sprawdzona również jak i rozrząd.
Do tego wymieniony też sterownik a auto nadal nie odpala

Lecz teraz jest taka okazja bo mam identyczny silnik z tym oznaczeniem samochód Scenic 2 który odpala od kopa

I chciałbym abyście mi powiedzieli mając taki sam silnik , co byscie pokolei zrobili/ przełożyli do tego niesprawnego nieodpalajacego Megane 2
Co byście na waszym miejscu pierw zrobili, od czego zaczęli ? Jak postępować ? Mając obok w garażu to auto, oczywiście na sam pierw przełożyłem to co najprostsze(co wiem że jest sprawne w scenicu 2) czyli to co według sterownika powoduje ten błąd DF097 czyli czujnik wałka rozrządu oraz czujnik wału korbowego ale tak jak pisałem efektu a raczej brak efektu się spodziewałem bo były już wymieniane wielokrotnie i nic, więc czujniki są ok

prosze o rady co na waszym miejscu od czego byście zaczeli naprawiać ten samochód .

Porównać wałki rozrządu ?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Parę lat się tak bujasz?
Proponowałbym od poprawnej diagnozy a nie od "podmiany" części ...
wymieniać części można w nieskończoność i można nie trafić ...

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
No dobra, ale on ma problem z czujnikami walu/walka.
1.Czy pompa wtryskowa ustawiona?
2.Czy byl wymieniany silnik
3.Jakich firm sa czujniki.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja się tam nie zagłębiałem zbytnio w temat po tym jak właściciel pierdzielił godzinę co tam nie było robione wymienione a potem dzwonił co 5 min. Może ma zwarcie gdzie na cewce

nowyużytkownik

Uczestnik
Punktów
2
Tak, jeżdżę nim tak cały czas, ze względu że nikt nie zna rozwiązania, Wtryski również sprawdzone na maszynie boscha, jak nowe ( zresztą osprzęt Siemens nie Delphi więc one się praktycznie nie psuły) pompa również jak i ciśnienie na tłokach sprawdzone , wszystkie na tym samym poziomie , bardzo dobre

Silnik z tego co wiem nie był zmieniany a na pewno nie przeze mnie, jak już taki kupiłem to już z tym problemem , (ale przyczyna było widać że była szukana, bo kable od czujnika poowijane taśmą izolacyjną)

Czujniki oryginalne renault

Czujnik wałka rozrządu jest u góry na pokrywie silnika , nie jest brany sygnał z koła pompy więc jej się niby nie ustawia (tak bynajmiej mówili wszyscy mechanicy)

Ostatnia edycja:

nowyużytkownik

Uczestnik
Punktów
2
Ruszanie kablami też nic nie daje sprawdzone wszystkie kable miernikiem, napięcie do sterownika idzie dobre
Czujnik wału jak pisałem również wymieniłem ze sprawnego obok stojącego scenica 2 też nic. Całkowite jego wyjęcie odłączenie, samochodu w ogóle nie daje odpalić.

Dodatkowo po odłączeniu na odpalonym silniku czujnika wałka, nic się nie dzieje, a po zgaszeniu auta i próbie uruchomieniu bez podłączonej wtyczki do czujnika tego walka jeszcze dłużej kręci ale też odpali ale jeszcze gorzej niż z podłączoną wtyczką hmm więc minimalnie ten czujnik coś tam daje ale może tylko 2 przekręcenia silnikiem lepiej, szybciej

nowyużytkownik

Uczestnik
Punktów
2
silnik ? Może pierw Myslalem że może na próbę wałek ? Albo myślałem aby sprawdzić jak jest ustawiony ten wałek względem drugiego w sprawnym scenicu obok ? Jest to jakiś pomysł ? Skoro błąd mówi o złej synchronizacji.
Wal bym zblokowal w tym aucie i tym , i przekręcając kluczem wał do tej blokady bym widział ustawienie wałka w tych dwóch autach i bym porównał prawidłowe położenie jego
Automatyczne połączenie postów:

A skoro może to być problem z elektryką jak pisze Bartek , to może podmienić cały komputer z modułami i kablami? Od tego scenica I sprawdzić ? Właśnie co potrzeba wszystkiego , co wchodzi w zestaw zestawu startowego ? Aby odpalił ? Co musiałbym przełożyć wszystko ? Czy blokada kierownicy również ? Czy bez niej auto powinno odpalić na próbę ? Czy nie ?

Ostatnia edycja:

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Witajcie
Otóż cały czas mam problem już od kilku ładnych lat z samochodem Renault Megane 2 1.5dci 105 KM K9K 732 Siemens

jest problem z odpalaniem, kręci bardzo długo zamiast zapali, ciągle jest jeden błąd DF097 def.1

Czujnik wałka rozrządu byl wymieniany już niejednokrotnie, instalacja sprawdzona również jak i rozrząd.
Do tego wymieniony też sterownik a auto nadal nie odpala

Lecz teraz jest taka okazja bo mam identyczny silnik z tym oznaczeniem samochód Scenic 2 który odpala od kopa

I chciałbym abyście mi powiedzieli mając taki sam silnik , co byscie pokolei zrobili/ przełożyli do tego niesprawnego nieodpalajacego Megane 2
Co byście na waszym miejscu pierw zrobili, od czego zaczęli ? Jak postępować ? Mając obok w garażu to auto, oczywiście na sam pierw przełożyłem to co najprostsze(co wiem że jest sprawne w scenicu 2) czyli to co według sterownika powoduje ten błąd DF097 czyli czujnik wałka rozrządu oraz czujnik wału korbowego ale tak jak pisałem efektu a raczej brak efektu się spodziewałem bo były już wymieniane wielokrotnie i nic, więc czujniki są ok

prosze o rady co na waszym miejscu od czego byście zaczeli naprawiać ten samochód .

Porównać wałki rozrządu ?
Podobno sprawdzany rozrząd więc chcesz sprawdzać sprawdzany?
Na łoko chcesz sprawdzać?

nowyużytkownik

Uczestnik
Punktów
2
Niby sprawdzony, ale już tak gdybam, nie wiem już co sprawdzać i gdzie bo już chyba wszystko było
Automatyczne połączenie postów:

A może być klin zerwany i normalnie jeździć? Długo kręcić ale jak już odpali to jedzie?
To wtedy by tłumaczylo może że rozrząd dobrze ustawiony ale klin gdzieś zerwało ?

Ostatnia edycja:

nowyużytkownik

Uczestnik
Punktów
2
A dam to wyeliminować bądź potwierdzic tym sposobem który napisałem wyżej ?
Czy muszę koniecznie rozrząd odkręcić i koło tego wałka również ? Aby zobaczyć ten zerwany w nim klin ?!

"
Albo myślałem aby sprawdzić jak jest ustawiony ten wałek względem drugiego w sprawnym scenicu obok ? Jest to jakiś pomysł ? Skoro błąd mówi o złej synchronizacji.

Wal bym zblokowal w tym aucie i tym , i przekręcając kluczem wał do tej blokady bym
widział ustawienie wałka w tych dwóch autach i bym porównał prawidłowe położenie jego "

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
Wszystko sprawdzone ale podaj jakieś wartości sprężania ;)
Czujnik czyta z pompy kolega wyżej już napisał.
Wiązka czujnika położenia wału też do weryfikacji.
A swoją drogą ten błąd nie oznacza uszkodzonego czujnika położenia sprzęgła ???

nowyużytkownik

Uczestnik
Punktów
2
Czujnik czyta z wałka rozrządu, bo w tej wersji silnika jest właśnie w pokrywie wlewu oleju nie jak inne 1.5dci na delphi z pompy

Wartości sprężania już dokładnie nie pamiętam ale były dobre coś ponad 21 bar każdy

wiązka wału korbowego też sprawdzona , dodatkowo tak jak pisałem , po odłączeniu wtyczki od czujnika wału auto w ogóle nie odpala

Do góry Bottom