• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Scenic II nie odpala

Bakkary

Bywalec
Punktów
6
Witam forumowiczów mam problem z odpaleniem Renault Scenic II z 2004 r z silnikiem 1.6 benzyna , w ogóle nie kręci rozrusznik , blokada kierownicy się wyłącza i zaczyna chodzić wentylator chłodnicy , próbowałem naładować akumulator ale dalej to samo wcześniejszego dnia chodził bez zarzutu proszę o poradę

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
Brak zasilania ecu, sprawdź bezpieczniki przy akumulatorze.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Wygląda że masa, a masa to kasa jak mówią elektrycy:D

Bakkary

Bywalec
Punktów
6
Już niewiem co robić , wyczyściłem wszystko i bezpieczniki i mase , wtyczki ups , przez weekend wszystko super dziś rano znów to samo nie odpali i wentylator chodzi później po jakiś 15 minut się wyłącza wymieniłem akumulator w sumie nie na nowy ale na pewno dobry ma Ok 1 rok i dalej lipa macie może jeszcze jakieś pomysły co może być , świeży zakup mojej mamy to auto hu , owe te renault od zawsze wiedziałem

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Rozrusznik zjechał koło zamachowe /zęby/ i sam się spalił. Grubsza robota otrzymujesz skierowanie
do warsztatu. Przerabiany temat.

Grzegorz23011971

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Olsztyn
Jeśli ma przycisk START/STOP przekaźnik sprawdź lub bezpiecznik, kiedyś przerabiałem to ale w dieslu. Jednego dnia auto latało, następnego dnia rozrusznik martwy. Pod maską zrobiłem mostek na styki tymczasowo i auto, a właściwie rozrusznik ożył.

Bakkary

Bywalec
Punktów
6
A wiesz może który to przekaźnik? , bo właśnie Dziś jak kolega naciskał Start -Stop to w ups tak jakby pyka i niewiem czy tak ma być czy poprostu cos właśnie Tam jest nie tak , spróbuje jutro na krótko podpiąć rozrusznik jeszcze ale niechce mi się wierzyć ze on by padł

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Rozrusznik puka bo nie może wejść na wieniec bo zęby uszkodzone.Wrzuć 3-ci bieg
przepchnij auto około 1 metr, i spróbuj teraz uruchomić.

Bakkary

Bywalec
Punktów
6
To nie rozrusznik puka nie musisz mi tłumaczyć jak laikowi to forum mechaników a nie koło miłośników renault , także wiem jakby rozrusznik pukał on w ogóle się nie załącza , to auto z funkcja start stop wiec po wciśnięciu guzika powinien sam zapalić a coś jest z przesyłem napięcia albo jak chłopaki mówią przekaźnik albo ups albo coś innego ale na pewno coś z elektryka mechanicznie jest Ok

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Z tego linku dowiedzieliśmy się że nie masz bladego pojęcia o samochodach.:D:rage::stig:

Bakkary

Bywalec
Punktów
6
Auto zrobione , była przerwa w instalacja kabel się przetarł Pod rura wlotu powietrza do filtra ,także dzięki za pomoc

Aha jeśli chodźi o najmądrzejszego z mądrych czyli Stanisława 1946 , to ty masz na pewno pojęcie o samochodach z debilnym tekstem wypisuje skierowanie do warsztatu , ale pewnie u ciebie na wsi jesteś guru w naprawach traktorów i polonezów i niech tak zostanie , naprawy lepszych aut zostaw mechanikom po to jest to forum żeby sobie pomagać

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Przecież wystarczyło wziąć kontrolkę do łapy i 1 minuta roboty i wiadomo by było czy jest prąd na rozruszniku czy nie...:D i nie potrzeba do tego forum...ale trza mieć trochę pojęcie...:D

Bakkary

Bywalec
Punktów
6
Nie jestem żadnym hejterem nie chciałem cię obrazić , nieważne skąd kto pochodzi , a jeśli chodzi o Renault znów nie odpalił już nie mam siły do tego łupa jutro jeszcze popatrzę do niego jeśli nie będę dał rady oddam do elektryka , niestety zajmuje się tylko mechanika w elektryce słabo się czuje, wszystkie wasze sugestie sprawdziłem i dalej lipa

Bakkary

Bywalec
Punktów
6
Auto zrobione wiec zakończony temat uszkodzony był czujnik położenia pedału sprzęgła , założyłem nowy pali na dotyk pozdrawiam

Do góry Bottom