• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault silnik 2.2 dci - budowa i różnice

jackdob

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łódź
Mam dość nietypowy problem, ale może będziecie w stanie pomóc go rozwiązać.
Renault montowało do modeli Espace, Laguna i Master silnik 2.2 dci o symbolu G9T.
Silniki te występowały w 4 różnych mocach: 66kw, 84kw, 95kw i 110kw.
Czym różniły się te silniki (oprócz mocy oczywiście) :)?
No i pytania:
W których z tych silników występowały wałki balansowe.
Czy wały korbowe tych silników różniły się?
Czy jest możliwe aby producent do silnika bez wałków włożył wał korbowy od modelu z wałkami? Jeśli tak to co z wyważeniem wału jako całości w silniku.
Czy da się po oznaczeniu wału stwierdzić od jakiego powinien pochodzić silnika i z drugiej strony czy po oznaczeniu silnika da się określić jaki wał korbowy powinien być w środku i czy powinien mieć wałki balansowe.

oznaczenie wału: X24 71716 (posiada koło zębate)
oznaczenie silnika: G9T S 7431 (nie ma wałków balansowych) B 896847

I pytanie dodatkowe: Co może być przyczyną pęknięcia jednego z kół zębatych mechanizmu kaskadowego? DSC04131.JPG DSC04131.JPG

rafakulus

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
szczecin
laguna i espace miały walki balansowe w misce i waly sa z trybem do ich napędzania.master walkow niema i wal bez trybu.bloki do laguny i espace sa takie same, master niema jednego odlewu bodajże do mocowania wydechu.generalnie jak niebylo walu do mastera lub był drogi to zakladalem wal od laguny czyli z trybem i chodzi do dziś.laguna i espace maja inna pompe oleju niż master.

jackdob

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łódź
laguna i espace miały walki balansowe w misce i waly sa z trybem do ich napędzania.master walkow niema i wal bez trybu.bloki do laguny i espace sa takie same, master niema jednego odlewu bodajże do mocowania wydechu.generalnie jak niebylo walu do mastera lub był drogi to zakladalem wal od laguny czyli z trybem i chodzi do dziś.laguna i espace maja inna pompe oleju niż master.
dzięki za info
czyli z tego co napisałeś by wynikało, że skoro silnik nie ma wałków balansowych, choć ma wał przystosowany do takich, to nie jest to silnik o mocy 11okW np do Espace IV i jest to taki poskładany silnik z dwóch innych.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
a wzucał ktoś silnik 2,5 z Mastera zamiast 2,2 w Espace ? Mamy w planach taki projekt. Osprzęt będzie z 2,2 i zrobiony mod .

rafakulus

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
szczecin
no tak by wygladalo skoro ma naped walkow a walkow balansowych brak to znaczy ze "nasi tam byli".co do przekładki to zakladalem caly ukl.korbowo tłokowy z laguny 2.2dci do mastera 2.5 bo akurat niebylo innego wyjścia i wszystko jest ok.brakuje tylko jednego otworu na mocowanie wydechu o czym pisałem wcześniej.

skoro wal ma naped, a walkow brak to znaczy ze 'nasi tam byli'.co do przekładki to zalozylem caly ukl.korbowo tłokowy z laguny2.2 do mastera 2.5 bo akurat taki miałem i wszystko ok.

sorki dwa razy mi się napisalo:)

Ostatnia edycja:

jackdob

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łódź
no tak by wygladalo skoro ma naped walkow a walkow balansowych brak to znaczy ze "nasi tam byli".co do przekładki to zakladalem caly ukl.korbowo tłokowy z laguny 2.2dci do mastera 2.5 bo akurat niebylo innego wyjścia i wszystko jest ok.brakuje tylko jednego otworu na mocowanie wydechu o czym pisałem wcześniej.

skoro wal ma naped, a walkow brak to znaczy ze 'nasi tam byli'.co do przekładki to zalozylem caly ukl.korbowo tłokowy z laguny2.2 do mastera 2.5 bo akurat taki miałem i wszystko ok.

sorki dwa razy mi się napisalo:)

ok, czyli wniosek że do silnika od mastera, zapakowano wał od np,. Laguny czy Espace
ale to nie nie jest moim zdaniem silnik który będzie jeździł w Espace... i powinien mieć 150kM..
a taki miał być...

Do góry Bottom