• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Trafic 2 brak kontrolki immo

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
No to chyba pozostaje Ci nauczyć się z tym żyć xD Na ten zegar chyba już wszystko idzie po CAN, więc albo jest problem z nim, albo z UCH.

creestopher

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Niiderlandy
No to chyba pozostaje Ci nauczyć się z tym żyć xD Na ten zegar chyba już wszystko idzie po CAN, więc albo jest problem z nim, albo z UCH.
pisałem już że UCH podmieniałem, kupiłem taki sam za grosze, skopiowałem EEPROM, podpiąłem i ........ nic :) kontrolka bez zmian, auto odpaliło od strzała. Myślisz że dioda immo sterowana jest przez CAN?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Jeśli nie masz we wtyczce przewodu na pinie 20, to nie ma innej opcji, musi lecieć po CAN.

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
49
Czyli jak dobrze rozumiem, nawet bez kopiowania eepromu po wpięciu innego uch jak kręcisz to i tak kontrolka się nie zapala?

creestopher

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Niiderlandy
Czyli jak dobrze rozumiem, nawet bez kopiowania eepromu po wpięciu innego uch jak kręcisz to i tak kontrolka się nie zapala?
Nie, widocznie ECU nadaje coś do licznika po Can. Sprawdzałem wieczorem oscyloskopem i po wyłączeniu zapłonu can jest w stanie recesywnym ale i tak cyklicznie wysyła coś , na Can L Sygnał jest obniżony, Po włączeniu zapłonu wykreas Can wygląda całkiem dobrze, na Can L jest małe zakłócenie.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Wyciągnij TP z kluczyka i zapal auto ... zobaczysz kontrolkę immo . A jeśli chodzi o uch to wszystko jest w epromie ....

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Rozbierz kluczyk , wyciągnij bebechy i sam grot wsadz w stacyjke ... I pal maszynę

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
A może ktoś wydłubał z licznika ? Sprawdzałeś czy fizycznie jest tam dioda ? U ciebie ten system leci po can ( info odnośnie immo ) szczerze powiem ze nigdy w traficu ph2 nie sprawdzałem czy kontrolka immo świeci. W poniedziałek będę miał dwie sztuki traficow po 11 roku to sprawdzę czy jest kontrolka immo

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Po 11 roku jest jeszcze inny zegar i tam już w ogóle nie ma żadnej ikonki od immo. W tym jego zegarze kontrolka jest i powinna się świecić i się świeciła normalnie i przestała. Po podaniu napięcia na pin 20 zegara, pisał, że się pojawia.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Ale w oryginalnej instalacji nie ma przewodu na 20 pinie . Może ktoś nie taki licznik zamontował? Nigdy nie zwróciłem uwagi na immo w takim aucie ...

creestopher

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Niiderlandy
A może ktoś wydłubał z licznika ? Sprawdzałeś czy fizycznie jest tam dioda ? U ciebie ten system leci po can ( info odnośnie immo ) szczerze powiem ze nigdy w traficu ph2 nie sprawdzałem czy kontrolka immo świeci. W poniedziałek będę miał dwie sztuki traficow po 11 roku to sprawdzę czy jest kontrolka immo
Bo ten mój egzemplarz to jakiś przejściowy składak z tego co im zostało na magazynie. UCH N2, stary licznik , od 2011 roku powinien być zegar z jedną wtyczką. Nie mam dojścia do sprawnego samochodu żeby sprawdzić jak tam zachowuje się CAN na wyłączonym zapłonie. U mnie się nie usypia, jest na 2.5 V i coś nadaje co jakis czas
Automatyczne połączenie postów:

Ale w oryginalnej instalacji nie ma przewodu na 20 pinie . Może ktoś nie taki licznik zamontował? Nigdy nie zwróciłem uwagi na immo w takim aucie ...
Pisałem ze po zakupie działało wszystko.

Do góry Bottom