• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozładowany Aku w A4 B6.

Robertos 1979

Gaduła
Punktów
1
Witam. Pcjent to A4 B6 AWX. Auto świeżo po wymianie rozrządu wraz z rolkami napinaczem paskami. Zregenerowany również alternator 3000km temu i wymieniona rolka alternatora wraz z rozrządem. Auto dużo stało ostatniego czasu i było mało używane, jedynie trasy autostradą 1600km raz w miesiącu. Dzisiaj próbuję odpalić auto a tu zonk prądu nie ma. Sprawdziłem po dwóch tygodniach czy drzwi nie były może domknięte klapa itd ale nie. Aku wymieniony na 70AH start stop exide. jakiś pół roku temu. Odpaliłem auto na przewody odpaliło bez problemu. Przejechałem się autostradą jakieś 100km żadnych kontrolek ładowania nie pokazuje. Zgasiłem auto i odczekałem minutę i spróbowałem odpalić no i nie dało rady. Odpaliłem znowu na przewody zmierzyłem prąd ładowania na klemach. Po odpaleniu miał 13,9 wolta bez odbiorników i z odbiornikami 13,3. prąd nie skakał i ładował się płynnie. Czy to nie jest za mało? Co niektórzy piszą że tak ma być a niektórzy że nie bo ma być 14,0 do 14,5 volta. Zdjąłem również klemę minusową i puściłem prąd przez multimetr i wykazał 0,6V. Aku w stanie spoczynku 11V. Alternator 140A. Proszę o pomoc ? PZdr

Robertos 1979

Gaduła
Punktów
1
No to nie był kodowany. Po prostu wyjąłem i włożyłem nowy. Ale pół roku działał i było ok. Szukać nowego Aku? Czy może lepiej znaleźć taki jak był Exide EB800? Czy w takim starym A4 z2003 roku trzeba też kodować aku? kupiłem AGM bo był w bardzo dobraj cenie w miejsce normalnego EB800

Ostatnia edycja:

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
494
Miasto
Gorzów Wielkopolski
No to nie był kodowany. Po prostu wyjąłem i włożyłem nowy. Ale pół roku działał i było ok. Szukać nowego Aku? Czy może lepiej znaleźć taki jak był Exide EB800? Czy w takim starym A4 z2003 roku trzeba też kodować aku? kupiłem AGM bo był w bardzo dobraj cenie w miejsce normalnego EB800

Nie doczytałem rocznika.
Napisałeś że akumulator START STOP, więc myślałem że to coś nowszego.

Co do poboru prądu, to pobór mierzy się 20 - 30 minut po zgaszeniu auta, tzn. gasisz auto, podłączasz miernik ale właściwy odczyt jest dopiero po upływie jakiegoś czasu, tak żeby wszystkie moduły mogły się uśpić.

Robertos 1979

Gaduła
Punktów
1
sprawdziłbym masy, klemy ew. wyjściowe napięcie na zacisku alternatora.
Co do przewodu masowego czy jest możliwe że przy wymianie rozrządu czegoś ni podpięli mechaniory? Klemy są jak nowe poruszałem obiema i dokręciłem. Napięcie na kremach sprawdziłem tak 20 min po zgaszeniu. Nie wiem czy to miarodajne bo w aku nie ma nic prądu żeby auto odpalić.

Do góry Bottom