• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozliczanie zakupionych części w ryczałcie a terminal na karty

Punktów
0
Witam Państwa.

Kieruję do Was koledzy pytanie, bo mam niezła zagwozdkę. Pytanie kieruję głównie do osób posiadających terminale płatnicze. W jaki sposób rozliczacie klienta z zakupionych, potrzebnych do naprawy, części samochodowych?

Już rozjaśniam o co chodzi. Jestem na ryczałcie ewidencjonowanym bez VAT (części zakupuje bez faktury, na paragon). Będę zakładał u siebie taki terminal i zawsze kasując klienta wyglądało to tak, że na kasę fiskalną nabiałem robociznę i dodatkowo do tej kwoty naliczalem (zgodnie z rachunkiem za część) kwotę za użyta cześć. Klient wtedy płacił całość i tyle.

Natomiast jak to wygląda przy płatności kartą, powiedzmy że klient płaci 500 zł z czego 200 zł to robocizna, a reszta w częściach, to jeżeli zapłaci kartą to do banku przyjdzie 500 zł, a ja w książce przychodów mam zapisane 200 zł (bo tyle wpisuje za robociznę). To w tym momencie ktoś się spyta co to za dodatkowe 300 zł? Gdzie to wpisywać, jak rozliczać?

I druga sprawa, co w tak wypadku ze zniżkami w hurtowniach. Z tego co wiem to zniżki są dla mnie a nie do klienta, to będę musiał puszczać po tych zniżkach?

Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi i przepraszam za głupie pytania

carserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
22
Miasto
Bielsko- Biała
Jeśli kupujesz na paragon to jest on twoim dowodem zakupu i musisz go przechowywać (wtedy będziesz mógł wyjaśnić skąd wzięło się to 300zl)

Zgodnie z art. 15 ust.1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym, przedsiębiorca, który jako metodę rozliczania wybrał ryczałt ewidencjonowany ma obowiązek przechowywania dokumentów zakupu towaru.

Art. 4 ust. 1 pkt 6 wspomnianej wyżej ustawy wskazuje, że dowodem zakupu są rachunki, paragony, faktury, opis otrzymanego towaru, a także dowody wewnętrzne. Dokumenty te należy przechowywać w miejscu prowadzenia działalności gospodarczej, w miejscu wskazanym przez podatników (w przypadku spółki) lub w biurze rachunkowym (w przypadku, gdy zlecono mu prowadzenie ewidencji).

Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-ryczalt-a-faktury-kosztowe

Punktów
0
Jeśli kupujesz na paragon to jest on twoim dowodem zakupu i musisz go przechowywać (wtedy będziesz mógł wyjaśnić skąd wzięło się to 300zl)

Zgodnie z art. 15 ust.1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym, przedsiębiorca, który jako metodę rozliczania wybrał ryczałt ewidencjonowany ma obowiązek przechowywania dokumentów zakupu towaru.

Art. 4 ust. 1 pkt 6 wspomnianej wyżej ustawy wskazuje, że dowodem zakupu są rachunki, paragony, faktury, opis otrzymanego towaru, a także dowody wewnętrzne. Dokumenty te należy przechowywać w miejscu prowadzenia działalności gospodarczej, w miejscu wskazanym przez podatników (w przypadku spółki) lub w biurze rachunkowym (w przypadku, gdy zlecono mu prowadzenie ewidencji).

Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-ryczalt-a-faktury-kosztowe
Automatyczne połączenie postów:

Dużo czytałem dzisiaj na ten temat i wszędzie jest ujęte, że w księdze przychodów i rozchodów powinienem cześci ująć w kolumnie 10 i w okresie rozliczeniowym z przychodu odjąć tą kwotę. Teraz jest pytanie czy faktycznie tak się to rozwiązuje i czy od tej kwoty z kol. 10 nie jest odprowadzany dodatkowy podatek?

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Jeżeli jest wybrany ryczałt ewidencjonowany wystawia się jeden dokument sprzedaży obejmujący usługę i części. Od tego jest podatek. Tak nas uczą w szkole.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Fryzjerka ci nie wypisuje czy użyła wody do spryskania głowy, farby czy co tam tylko masz paragon „strzyżenie” a nie płacisz dwa razy karta

Do góry Bottom