• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozrusznik na rozgrzanym silniku nie kręci

lotny

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Polska
Przy dłuższej jeździe i rozgrzaniu silnika po ponownym uruchomieniu rozrusznik nie kręci, jest tylko metalowy pojedynczy odgłos takie "cyknięcie" - ale to nie zawsze, wczoraj miałem taką sytuację, że przejechałem bez gaszenia ok. 250 km. Zgasiłem i nie chciał kręcić. Na popych odpaliłem, zrobiłem do domu jakieś 200 km. Zgasiłem w garażu i odpalił normalnie.

Akumulator kupiłem nowy półtora roku temu, jest w porządku, nigdzie prąd nie ucieka, klemy i przewodu także sprawdzone. Dzieje się tak od kilku tras gdzie robię zazwyczaj 400-600 km dziennie (prędkości autostradowe, drogi ekspresowe) i wtedy silnik jest solidnie rozgrzany. Na popych auto bez problemu odpada i na zimnym i na rozgrzanym.

Może tulejki w rozruszniku już stare, "puchną" i nie odpada? Silnik Mu.tiJet 1.3

Akumulator za mały ale skoro półtora roku jeździłem bez takich objawów?

Ostatnia edycja:

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Przy dłuższej jeździe i rozgrzaniu silnika po ponownym uruchomieniu rozrusznik nie kręci, jest tylko metalowy pojedynczy odgłos takie "cyknięcie". Akumulator kupiłem nowy półtora roku temu, jest w porządku, nigdzie prąd nie ucieka, klemy i przewodu także sprawdzone. Dzieje się tak od kilku tras gdzie robię zazwyczaj 400-600 km dziennie (prędkości autostradowe, drogi ekspresowe) i wtedy silnik jest solidnie rozgrzany. Na popych auto bez problemu odpada i na zimnym i na rozgrzanym.

Co najpierw skoro na zimnym odpala? Rozgrzanie auta aż nie odpali, szybki demontaż rozrusznika i sprawdzenie go na krótko czy od razu rozbierać?

Może tulejki w rozruszniku już stare, "puchną" i nie odpada? Silnik Mu.tiJet 1.3

Nie chcę go póki co regenerować lub nabywać nowego.
Pewnie rozrusznik do regeneracji pójdzie, tulejki, sprzęgiełko bezwładnościowe, szczotki i Bóg wie co jeszcze ale w wielu przypadkach wymiana sprzęgielka i tulejek pomagała w takich przypadkach.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
jeżeli problem będzie nadal to oczywiście odkupisz ode mnie nowy rozrusznik albo ten zregenerowany?

tak samo radzisz swoim klientom w swoim przydomowym warsztaciku?
Podłącz go na krótko na ciepłym silniku kablami rozruchowymi tylko (na moment zobaczyć czy ruszy) i będziesz wiedział na 99% że to rozrusznik czy nie.

lotny

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Polska
Podłącz go na krótko na ciepłym silniku kablami rozruchowymi tylko (na moment zobaczyć czy ruszy) i będziesz wiedział na 99% że to rozrusznik czy nie.
tzn. jak kablami? kable do swojego akumulatora czy do innego?

dopisałem jeszcze w pierwszym poście - nie zawsze na rozgrzanym się tak dzieje, wczoraj robiłem dłuższą trasę i w połowie nie chciał odpalić a jak wróciłem do domu zgasiłem i odpalił

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Skoro nie umiesz sprawdzić rozrusznika na krótko to myślę, ze nie ma o czym tu rozmawiać. Trzeba szukać warsztatu.

pjastrzab1977

Gaduła
Punktów
3
Miasto
rzeszow
Nie wie czego ty oczekujesz .Podali ci wyżej rozwiązania ( regeneracja lub nowy rozrusznik ). Jeżeli ci to nie odpowiada jedziesz do serwisu zostawiasz mówisz co się dzieje po kilku dniach odbierasz auto płacisz i jesteś zadowolony.
Ewentualnie możesz sprawdzić punkty styku masy. Ale raczej nie sądzę
Pozdrawiam

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Ogólnie raz na takim rozruszniku od 1.3jtd to się raz przejechałem ostro...

lukias

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
163
Miasto
Lubelskie
Jak rozrusznik valeo to elekrowłącznik... tak czuje.
Na twoim miejscu kupił bym nowy samochód albo oddał bym auto to warsztatu

lotny

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Polska
Ej Spece! nie wyciągałem jeszcze rozrusznika bo zbytnio nie mogłem jeździć ze względu na chorobę ale zauważyłem, że jak nie chce odpalać to przy wciśnięciu sprzęgła, wrzucenia 1 biegu auto odpala (sprawdzane w sytuacjach gdy auto nie odpala na rozgrzanym silniku)

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Ej Spece! nie wyciągałem jeszcze rozrusznika bo zbytnio nie mogłem jeździć ze względu na chorobę ale zauważyłem, że jak nie chce odpalać to przy wciśnięciu sprzęgła, wrzucenia 1 biegu auto odpala (sprawdzane w sytuacjach gdy auto nie odpala na rozgrzanym silniku)
Wyruchany wieniec na zamachu lub bendix.

sprinter9454

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kraków
Witam ciekawa dyskusja , myślę że należy ustalić czy w ogóle jest jakaś reakcja będiks się rusza coś słychać czy nie bo jak rozumem jest zero reakcji . Miałem podobny problem w innym aucie była to stacyjka ,w innym przewód od stacyjki do cewki rozrusznika . Przewody na odpalanie z innego akumlatora - trzeba pamiętać żeby były dostatecznie grube ze sklepu nie bardzo ,

Do góry Bottom