• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozrząd do Passata B5

Olaf7215

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świecie
Witam serdecznie
Jestem tutaj nowy. Poszukuję pomocy w doborze rozrządu w Passacie B5.
Auto: Passat B5 1.8T AEB 97r.
Problem polega na tym, że nie potrafię dobrać odpowiedniego rozrządu. Z tego co się dowiedziałem to pompa wody nie jest na rozrządzie. Na serwisach z częściami jest pełno zestawów rozrządu jednakże każde są inne.
W niektórych nie ma tłumik drgań i z tego co się dowiedziałem, że są wersję bez tłumika.
Koledzy z forum radzili mi sprawdzić w katalogu po numerze, lecz nie jestem jeszcze w tym obeznany aby sprawnie tym sprwadzić. Mam zapisany jeden numer zestawu rozrządu, lecz bez tłumika drgań.
Czy muszę najpierw sprawdzić czy ten tłumik posiadam u siebie?
Teraz druga sprawa.. Chciałbym pewnie od razu wymienić pompę wody. Z tym jest dużo gorzej niż z poprzednimi rzeczami. Na stronach każda pompa wygląda inaczej niż poprzednie, niestety nie wiem która będzie pasować a tez nie mogę znaleźć numeru pompy.
Uprzedzę pytania typu ,,Dobierze Ci mechanik". Otóż mogę zostawić to jemu, lecz wiem, że zrobi to drożej i nie do końca będę wiedział co tam siedzi. (Za wysprzęglik w Corsie C powiedział mi 600 zł, zamówiłem FTE za 250+ i lata do teraz).
Na chłopski rozum prosiłbym o wytłumaczenie jak to jest z tymi rozrządami i częściami.

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
To najprosciej rozebrać ,graty. do pudełka i rajd po hurtowniach. Ja tak robię najwyżej doliczam paliwo i czas.

Olaf7215

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świecie
Sam tego nie zdemontuje, więc jedynie może zrobić to magik który to będzie wymieniał. Nr VIN też mi jakoś specjalnie nie pomaga.
Znalazłem na allegro zestaw za niecałe 500 zł z pompa wody. Zestaw dobry bo INA tylko pytam gościa czy zestaw bedzie dobry. Czy jakbym zamówił i by nie pasował to nie wiecie czy sprzedający nie robią potem problemów ze zwrotem?
Słaby wybór mam hurtowni u siebie. Być może dzisiaj sie przejade.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Przy wysyłkowym zamawianiu ze zwrotem bywa różnie.Nie widze opcji aby mechanik rozbierał auto a później czekał kilka dni bo musisz inny zestaw zamówić, normalnie doliczyłbym postojowe.Rozrząd jest poważną sprawą i musi być z pewnego źródła bo różne podróby do ori pudełek wrzucają. Jeśli chcesz mieć gwarancje na wymiane rozrządu rozrząd musi kupić mechanik, w innym wypadku podpisujesz oświadczenie że gwarancją objęta jest jedynie usługa montażu i mechanik nie bierze odpowiedzialności za zamontowane części, w razie awarii rozrzadu i uszkodzenia głowicy masz ogromny problem.

osbourne

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Bromberg
INA rozrząd z napinaczem 530 0359 10
INA rozrząd bez napinacza 530 0069 10
Jeżeli rozrząd nie był wymieniany to musisz wymienić rozrząd wraz z napinaczem bo oryginalnie jest inny i ma inna zasadę działania.
Pompa wody SKF VKPC 81410.

Olaf7215

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świecie
Mechanik jest w miarę znajomy. Nie jest to jakiś pierwszy lepszy. Wiem, że bez problemu mechanik zamówi mi części lecz nie wiem co on tam wsadzi i też nie mam zbyt dużo pieniędzy dlatego wolę sam skontrolować swoje środki przeznaczone na części.
Sprzedający zapewniał, że mam określony czas na zwrot.

Olaf7215

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świecie
Mógłbym się dowiedzieć skąd masz te numery? Po prostu z katalogu czy wzięte z jakiegoś serwisu? Ja zajade dzisiaj do mechanika i zapytam o ewentualną gwarancję z moimi częściami

osbourne

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Bromberg
Kupując w internecie sprawdź datę produkcji ponieważ pasek ma swoją "żywotność" na półce max 4 lata potem nie ma opcji montażu dlatego proponuję kupić wszystko w sklepie/hurtowni. Numery dobrane po kodzie silnika więc na pewno będą pasować.
Mechanik na pewno nie da gwarancji na części tylko na robociznę.

Olaf7215

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świecie
Wiem.. Ja też starałem się nie kupować nigdy części na alledrogo. Bardziej na innych serwisach. Być może dzisiaj załatwię sprawę i dam znać

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
To z linku allegro to stary typ rozrządu. Kolejny, który sobie szkłem tyłek podciera.

Podaj vin to sprawdzę co dokładnie tam masz i jakie są opcje.

Olaf7215

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świecie
VIN: WVWZZZ3BZWE044296

Co masz na myśli mówiąc stary typ rozrządu? Raczej pogadam z majstrem aby dobrał części tak do 500 zł .

Do góry Bottom