• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozrząd do Passata B5

Olaf7215

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świecie
Witam serdecznie
Jestem tutaj nowy. Poszukuję pomocy w doborze rozrządu w Passacie B5.
Auto: Passat B5 1.8T AEB 97r.
Problem polega na tym, że nie potrafię dobrać odpowiedniego rozrządu. Z tego co się dowiedziałem to pompa wody nie jest na rozrządzie. Na serwisach z częściami jest pełno zestawów rozrządu jednakże każde są inne.
W niektórych nie ma tłumik drgań i z tego co się dowiedziałem, że są wersję bez tłumika.
Koledzy z forum radzili mi sprawdzić w katalogu po numerze, lecz nie jestem jeszcze w tym obeznany aby sprawnie tym sprwadzić. Mam zapisany jeden numer zestawu rozrządu, lecz bez tłumika drgań.
Czy muszę najpierw sprawdzić czy ten tłumik posiadam u siebie?
Teraz druga sprawa.. Chciałbym pewnie od razu wymienić pompę wody. Z tym jest dużo gorzej niż z poprzednimi rzeczami. Na stronach każda pompa wygląda inaczej niż poprzednie, niestety nie wiem która będzie pasować a tez nie mogę znaleźć numeru pompy.
Uprzedzę pytania typu ,,Dobierze Ci mechanik". Otóż mogę zostawić to jemu, lecz wiem, że zrobi to drożej i nie do końca będę wiedział co tam siedzi. (Za wysprzęglik w Corsie C powiedział mi 600 zł, zamówiłem FTE za 250+ i lata do teraz).
Na chłopski rozum prosiłbym o wytłumaczenie jak to jest z tymi rozrządami i częściami.

Olaf7215

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świecie
Problem zaoszczędzenia jest dla mnie ważny, bo siedzi tutaj czysta benzyna która jak wiecie potrafi sobie schlać kilkanaście litrów PB w mieście.
Ja jestem uczniem technikum który nie zarabia milionów, bo kwoty nie przekraczają nawet 4 cyfrowych liczb.
Dlatego też staram sam dobierać części.. W miarę dobrej jakości.
Według etki znalazłem numer w którym nie ma tłumika drgań. Na pewno w ten weekend zostawię autko na warsztacie i wszystko się rozwiąże... Koniecznie z fakturą z nazwami

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Nawet nie wiedziałem, że różniło się to jeszcze po nowszej wersji napinacza odnośnie silnik Audi a VW .

Teraz musiałbyś dochodzić czy nikt wcześniej nie wymieniał silnika na taki z audi lub z innego vw :O Zmiana z grubością podkładki była tylko w audi a4.

Do nr nadwozia 058 198 119 A
od 058 198 119

Passaty wszystkie szły na zestawie 058 198 119 czyli podkładka 6mm

Ostatnia edycja:

Olaf7215

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świecie
Ta.. U mnie gdziekolwiek nie spojrzę tam 4 zera.
Dzięki wszystkim za pomoc, jednak raczej podjadę do sklepu lub poproszę o to majstra.. Bo opony, felgi czy filtry to można zamówić samemu bez problemu ale z rozrządem jest to za droga bajka

Szczerze powiem, że każdy podaj inny numer części. :D
I weź tutaj się chłopie zdecyduj :D

Ostatnia edycja:

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Uwielbiam takie roboty, zamiast narzutu na częściach mam postojowe, na jedno wychodzi a z doświadczenia powiem, że 3/4 przywiezionych części nie pasuje a po dwóch dniach i tak mam telefon aby samemu zamówić ;)
Jak mechanik dobiera rozrząd to nie wsadzi byle czego bo byłby głupkiem dając na to gwarancję.

SajmonMB

SuperMechanior
Punktów
61
Daj mechanikowi niech to ogarnie więcej stracisz blokując mu miejsce i twój czas paliwo ogólnie bezsens. To tak jak szukanie taniej o 10 zł jakiejś pierdoły i zrobienie za tym 100km albo tydzień poszukiwań w iternecie ale kto co lubi. Mnie bardzo to drażni gdy klient zadowolony przywozi swoje części a w efekcie coś nie pasuje ale czegoś nie kupił strata czasu i ogromna upierdliwośc ze strony klienta. Standard to przyjazd z nie pasującymi klockami... Szczerze to wątpie że mechanik ci założy rozrząd na który sam nie będzie pewien nikt głupi nie jest i nie robi sobie sam problemów.

Olaf7215

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świecie
Daj mechanikowi niech to ogarnie więcej stracisz blokując mu miejsce i twój czas paliwo ogólnie bezsens. To tak jak szukanie taniej o 10 zł jakiejś pierdoły i zrobienie za tym 100km albo tydzień poszukiwań w iternecie ale kto co lubi. Mnie bardzo to drażni gdy klient zadowolony przywozi swoje części a w efekcie coś nie pasuje ale czegoś nie kupił strata czasu i ogromna upierdliwośc ze strony klienta. Standard to przyjazd z nie pasującymi klockami... Szczerze to wątpie że mechanik ci założy rozrząd na który sam nie będzie pewien nikt głupi nie jest i nie robi sobie sam problemów.
Już się ugadałem z majstrem. W miarę znajomy także nie ma problemu. Bardziej mi chodziło o to, że korzysta z hurtowni która na ogół jest bardzo droga. Tak jak wspominałem, że wysprzęglik do Corsy 1.0 chciał mi wpakować za 600 zł. Ja swój zamówiłem za 250 i lata do teraz :)

Do góry Bottom