• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozrzad 1.6 adp

mat994

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Zamość
Witam Panowie.

Wymieniam pasek rozrzadu w 1.6 adp. Jak sprawdzić hydrauliczny napinacz rozrzadu I jak później napiac ten pasek tym napinaczem żeby wszystko grało? :):)

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Wszystko ok, tylko wychodzę z prostego założenia, że na plecy nie potrzebuje dołożyć sobie kolejnych "rozrywek".
Rozrząd to rozrząd, niewdzięczna robota to jest, ryzyko duże. Stąd zawsze w imię zasad - mierz dwa razy, tnij raz ;)
staram się znaleźć jakiś dupochron dla mnie w postaci najnowszych wersji / poprawionych itp. , a trochę tego jest.

Co kto lubi :D

No risk no fun.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
On nawet nie jest hydrauliczny , tylko woskowy. miał wytrzymać jakoś 90 k km a robił 40 - 50 ... później luźny pasek - zawory dziękowały za współpracę.

Nie bez kozery przeprojektowali to.
Raz spotkałem się z tym że ten napinacz urwał się przy samej główce, pasek latał luźno i walił w obudowę a w moim bolidzie wylał się w środku "termostat" czy jak to zwą i pasek tym razem z kolei był cały czas naprężony co skutkowało halasowaniem rozrządu na rozgrzanym silniku ale ja osobowki naprawiam okazjonalnie...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Jest. Dlatego wprowadzili zmianę, napinacze woskowe siadały jak wściekłe i leciały zawory na potęgę.

tutaj zamiennik :

https://www.vsm.skf.com/pl/pl/products/VKM11113

Trzeba się wgłębić w temat, a czasu nie mam.

Tutaj na szybko gates cały zestaw :

https://gatesautocat.com/v/volkswagen/passat/zestaw-rozrządu-powergrip®/gates/k015489xs.html

I nie dość, że pozbywamy się badziewia, to jeszcze zestaw ! kosztuje w hurcie jakieś 130 zł za gates, ina lub inne ^^.

Lub ten, zależy od rocznika pojazdu ...

http://audi-diy.blogspot.com/2007/10/audi-a4-b5-timing-belttensioner.html
Trochę odkopię temat ale niedługo czeka mnie wymiana rozrządu w dwóch silnikach ADP i myślę żeby wsadzić zestawy nowego typu ale zastanawia mnie jedno, dlaczego w tych poprawionych zestawach pasek ma więcej zębów i jest szerszy? To ma jakieś znaczenie? Nie chciałbym kupić i wyrzucić albo musieć zwracać do sklepu

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Kup po VIN. Jeżeli zmienili to znaczy ze był fuckup. Z tego co pamiętam to zrywaly się paski na potęgę.
A w necie można wyszukać po Vinie? Bo w katalogu intercars i Aparts do silnika ADP można założyć zarówno jeden jak i drugi rodzaj rozrządu

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Nr nadwozia WAUZZZ8DZVA******
model Audi A4 1,6
A4
Data produkcji 16.10.1996
Rok modelowy 1997
typ handlowy 8D2054
Kod silnika ADP
Kod przekładni DHE
numer napedu osiowego 5S
Wyposazenie QL
kolor dachu Y3
Kod koloru dywaników
kolor zewnetrzny / numer koloru Y3 / Z5T

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Nr nadwozia WAUZZZ8DZVA******
model Audi A4 1,6
A4
Data produkcji 16.10.1996
Rok modelowy 1997
typ handlowy 8D2054
Kod silnika ADP
Kod przekładni DHE
numer napedu osiowego 5S
Wyposazenie QL
kolor dachu Y3
Kod koloru dywaników
kolor zewnetrzny / numer koloru Y3 / Z5T
No i z tego wynika jaki rozrząd tam założyć?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Nie, ale z kolejnego posta już może :D

Jeszcze raz napiszę :

"Ty masz pompe wody na rozrządzie, czy osobno ?"
W tym starym ADP którym się poruszam od 10 lat mam pompę napędzaną osobno paskiem a w tym "nowym" ADP muszę spojrzeć po powrocie do domu :) bo nawet nie zwróciłem uwagi ale w obydwu napewno jest napinacz woskowy

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Dobra pany jeżeli masz 96 i pompę na zewnątrz to pasek tyle co pamiętam 120albo 121 zębów szerokość 18mm rok produkcji 97 138 zębów i szerokość 23 mm pompa w rozrzadzie
I proszę nie kombinować bo nie da się inaczej założyć
PROSZĘ .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Dobra pany jeżeli masz 96 i pompę na zewnątrz to pasek tyle co pamiętam 120albo 121 zębów szerokość 18mm rok produkcji 97 138 zębów i szerokość 23 mm pompa w rozrzadzie
I proszę nie kombinować bo nie da się inaczej założyć
PROSZĘ .
Dokładnie tak jak piszesz. Pompa na rozrzdzie- można dać nowy typ. Pompa wody osobno - po staremu
No właśnie i o to chodzi, mam tam wąski pasek, zastanawiam się czy by nie szło założyć samego napinacza sprężynowego zamiast woskowego i wąski pasek do tego? Próbował ktoś?

owkrk

Nowy
Punktów
0
odświeżę temat - tez mam silnik 1.6 ADP i pompę wody na zewnątrz (nie na pasku rozrządu). Nie widziałem w sprzedaży innego napinacza niż ten z hydraulicznym napinaczem/tłumikiem drgań. Przymierzam się do wymiany tego rozrządu, nigdy tego nie robiłem i trochę się boję ze będę miał problem z ustawieniem napinacza, prościej by było gdyby to był zwykły sprężynowy napinacz ze wskazówkami napięcia paska, albo hydrauliczny z zawleczką. Ciężko kupić sam napinacz hydrauliczny, ponieważ w zestawach go nie ma, a osobno widziałem tylko firmy Maxgear, która całkowicie mnie nie przekonuje. Może ktoś doradzi jaki napinacz/zestaw rozrządu kupić? Myślałem o Continental CT848K3

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
odświeżę temat - tez mam silnik 1.6 ADP i pompę wody na zewnątrz (nie na pasku rozrządu). Nie widziałem w sprzedaży innego napinacza niż ten z hydraulicznym napinaczem/tłumikiem drgań. Przymierzam się do wymiany tego rozrządu, nigdy tego nie robiłem i trochę się boję ze będę miał problem z ustawieniem napinacza, prościej by było gdyby to był zwykły sprężynowy napinacz ze wskazówkami napięcia paska, albo hydrauliczny z zawleczką. Ciężko kupić sam napinacz hydrauliczny, ponieważ w zestawach go nie ma, a osobno widziałem tylko firmy Maxgear, która całkowicie mnie nie przekonuje. Może ktoś doradzi jaki napinacz/zestaw rozrządu kupić? Myślałem o Continental CT848K3
Ja kupuję INA jeśli chodzi o mnie ewentualnie dayco a napinacz woskowy swego czasu nabyłem orginalny z serwisu VW, specjalnie dla mnie ściągali z Niemiec:) innego ci nie polecę bo nie wiem jak wygląda jakość natomiast nie polecam febi, raz kupiłem defacto na allegro i być może to był błąd, możliwe że to była podróba ale był zrobiony z sera także krótko mówiąc myślę że najlepiej by było przejechać się do serwisu i spytać o cenę zestawu Ori, możesz się pozytywnie zaskoczyć, napinacz woskowy będzie napewno drogi jeśli w ogóle będzie jeszcze dostępny, pamiętam że około 6 lat temu dałem za niego ponad 300zl po zniżkach dla firmy no ale cóż audi kosztuje :cool: żaden inny zestaw rozrządu nie podejdzie niestety, różnią się liczbą zębów, rozmiarami pasków, rozmiarami rolek...
Ahh i zaopatrz się w pisak biały albo korektor bo ja nie mogłem znaleźć znaku na dolnym kole, dobrze mimo wszystko porobić sobie swoje kropki czy tam kreski w razie wojny, ewentualnie jak będziesz miał wtopę to będzie trzeba ściągać kapę zaworów i świece zapłonowe wykręcać żeby ustawić gmp

owkrk

Nowy
Punktów
0
A miałby ktoś wyraźny schemat rozrządu do A4 B5 1.6 ADP? na forum ktoś dodał, ale bardzo nieczytelny

Do góry Bottom