• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozwiazania pytan na egzamin czeladniczy. Potrzebne

wojtas711

Początkujący
Punktów
0
Witam Potrzebuje rozwiązania pytan na egzamin czeladniczy ponieważ nie mogę znależć nigdzie. Z góry przepraszam jestem tu nowy i nie wiem czy dobrze trafiłem. Załączam pytania:

Załączniki

• inf4.pdf
    349,6 KB · Wyświetleń: 109

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
dużo tych pytań, lepiej zacznij szukać w googlach i bibliotece odpowiedzi bo nie zdążysz :)

wojtas711

Początkujący
Punktów
0
Wiem na trochę znam odpowiedź ale nie które są tak durne że ciężko znaleźć. Poprostu myślałem że ktoś już to opracował

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
to podaj te durne pytania najtrudniejsze i najdurniejsze dla ciebie, postaramy się pomóc

Kamil10

Bywalec
Punktów
1
Mam pytanie, to jest egzamin czeladniczy z zawodówki? Każdy ma tą rachunkowośc zawodową, bhp itd? Ciekawie. A odnośnie pytań z mechaniki to są moim zdaniem proste i czytelne (nie powiem z niektorymi mam problem ale jest to , podaj te których nie umiesz ogarnac to Ci pomoge.

wojtas711

Początkujący
Punktów
0
To jest egzamin czeladniczy cześc teoretyczna.

TECHNOLOGIA:
1.
Wymień przyczyny powodujące wzrost i spadek ciś
nienia w układzie smarowania silnika
oraz sposób ich usuwania.(Spadek wiem ale o wzroście ciśnienia nie słyszałem)
2. Jakie objawy towarzyszą uszkodzeniom wału napędowego, omów sposoby naprawy?(Coś świta ale nie wiem czy to o to chodzi)
3. Omów regulację luzu w łożyskach piast kół(Zawsze to robiłem na oko i nigdy nie było problemu. Może jest na to jakas zasada)
4. Wymień elementy układu zasilania(Ale czego co i gdzie nie pisze)
5.Jak ocenisz zużycie wałka rozrządu w typowym silniku spalinowym?

Maszynoznawstwo:
1.
Podaj sposó
b na ustawienie rozrządu w silniku nie posiadającym znaków

Narazie tyle.

Kamil10

Bywalec
Punktów
1
1. Skoro spadek wiesz to przyczyną wzrostu może byc woda lub benzyna w oleju (np. po padnieciu upg, membranowej pompy paliwa itd) przez co olej bedzie rzadszy i wystepuje wyzsze cisnienie.
3. Dokrecic mocno ale wiadomo z rozsądkiem i popuścic 1/3 obrotu, sprawdzic jak sie obraca ew troche dokrecic, popuścic.
4. Uklad zasilania - układ paliwowy.
5. Po obejrzeniu krzywek wałka rozrządu (wszelkie starcia wżery i inne niedoskonalosci widoczne golym okiem.

1. Ja bym porobił własne znaki ale nie wiem czy to dobra odpowiedz ;p

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
z tym rozrządem to jest tak że jeśli masz do wymiany tylko rozrząd, ale pasek nie pękł, głowica nie była zdejmowana i nie była rozbierana w drobny mak to można sobie nawet porobić swoje znaki, ale to jest patarajta, bo czasami na wale i na wałkach nie ma klina przykład - silnik ford puma 1.6 albo vw 1.9 sdi wtedy jak poluzujesz kółka to się poprzestawia, najlepiej jak są blokady, masz pewność że wszystko jest ok, szwagier kiedyś ustawiał pompę paliwa w peugeocie J5 na kropelkowanie, poczytaj trochę o tej metodzie

Do góry Bottom