• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ruchy lewarka góra-dół przy dodawaniu i ujmowaniu gazu. Citroen C5 1.6HDI manual

marteo

Bywalec
Punktów
6
Cześć. Bywam tu rzadko bo zawsze dojdę do rozwiązania problemu, ale teraz mam dość spory. Otóż pacjent to Citroen C5 1.6HDI Manual. Kupiłem auto po wymianie kompletnego sprzęgła i po wymianie skrzyni biegów. W aucie podczas jazdy na biegu przy dodawaniu i ujmowaniu gazu lewarek zmiany biegów bardzo mocno sie porusza. Do tego stopnia, że na 5tym biegu potrafi wyskoczyc bieg. Powymieniałem poduszki silnika odpowiadające za nie poruszanie się silnika podczas odejmowania i dodawania gazu. Zdjąłem przeguby i nie czuc żadnych luzów. Podobno uszkodzone łozyska w skrzyni dają taki efekt, ale jakoś nie potrafie sobie tego wyobrazić. Podczas "ruchów lewarka odczuwalne sa uderzenia jak by silnika-wrażenie jak by się cały bujał. Podejrzewam też uszkodzenie wewnątrz skrzyni-któres łozyskowanie wybieraka i wtedy ruchy przenoszą się na lewarek. Sam już nie wiem. Może ktos z Was miał taki przypadek. Chcę to naprawić bo nie sprzedaje ulepów ludziom i chce miec świety spokój. :) Dzięki za wszelkie sugestie.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Powiem Ci coś co może się wydawać nieprawdopodobne. Ale raz mój znajomy miał taki problem że mu właśnie w dokładnie tej samej sytuacji wybijalo bieg. Oczywiście ta sama procedura, wymienione poduszki itp.
Okazało się że przeciwwaga na wybieraku miała spory luz i przy gwałtownych ruchach silnika wybijała bieg bo latała na lewo i prawo.
Ale to tylko taka legenda która słyszałem, nie wiem czy to prawda, ale zawsze warto sprawdzić :D

Do góry Bottom