• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ryobi w Warsztacie

todzios12

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Pytanie do was czy ktoś kiedykolwiek myślał by wyposażyć warsztat w narzędzia akumulatorowe Ryobi. Maja bardzo fajną ofertę, tylko pytanie czy w warsztacie te narzędzia się sprawdzą czy one są bardzo awaryjne i nie sprostają pracą w warsztacie. Mój warsztat nie będzie działał 5 dni w tygodniu od 8 do 16 lecz 10 dni w miesiącu. Więc czy iść w narzędzia Ingersoll Rand czy przy takiej eksploatacji dadzą rade narzędzia Ryobi

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
ja mam klucz akumulatorowy ryobi , i poza slaba fabryczna baterią , daje radę. centralki półosi odkręca w 80 % bez problemu. do amatorskich zastosowan daje rade w zupelnosci. jak chcesz kupowac , to tylko z wieksza baterią.

fester0707

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Zdecydowanie polecam. Mam kilka narzedzi z ryobi i daja radę. Ba, sprzet za 2tysiace (makita) czasem wymiekal przy ryobi.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Zdecydowanie polecam. Mam kilka narzedzi z ryobi i daja radę. Ba, sprzet za 2tysiace (makita) czasem wymiekal przy ryobi.
Makita pro czy do urzytku domowego?

fester0707

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
No cóż, to nie kwestia wiary. Nie twierdze ze ryobi za 500zl bije na glowe sprzet profesjonalny, ale uzywajac obu sprzetow wiem, ze ma dobry stosunek jakosci do ceny.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
ale ja się z tobą zgadzam, to kolega fester napisał, że metabo wymiękło. ale nie napisał nic o parametrach tych narzędzi.

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Z ryobi mam wkrętarkę udarowa RID1801M oraz szlifierkę akumulatorowa. Dobrą sprawą jest to, że działają one pod tym samym akumulatorem.
O ile wkrętarkę mogę polecić do mniejszych robót z nasadka 13-15mm o tyle szlifierka nie nadaje się do niczego większego niż np przecięcia łącznika stabilizatora czy drobnego szlifowania niewielkiej powierzchni z powodu zbyt słabej prędkości obrotowej. Z ciekawości to będę musiał sprawdzić wkrętarkę jak mocno dokręcone śruby potrafi odkręcić.
Powiem tak gdybym miał zarabiać tymi narzędziami to szukałbym czegoś innego.

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Jakoś niespecjalnie widzę przeznaczenie Twojego zestawu w warsztacie, bardziej pasuje mi to dla jakiegoś budowlańca amatora i za tą cenę bardzo fajna oferta.
Z tego Ryobi co mam to dostałem szlifierkę razem z ładowarką i baterią a dokupiłem do tego tylko korpus wspomnianej zakrętarki udarowej i wyszło mnie to 250zł za zestaw. Gdybym miał kupować cały ten zestaw to na pewno bym go nie kupił. Hitachi kiedyś tutaj zachwalałem wiertarkę na SDS która była tyrana na dworze przy budowie szklarni i były to super sprzęty więc do domu kupiłem zwykłą wiertarkę Hitachi i z tej już nie jestem tak zadowolony. Jak widać co seria profi to profi.

markopost

Początkujący
Punktów
0
ja mam kilka sprzętów Ryobi u siebie w warsztacie, wkrętarkę, szlifierkę i klucz udarowy. Korzystam z nich już chyba z rok i nic się z nimi nie dzieje, bardzo dobrze dają radę. Skusiłem się na nie ze względu na akumulatory, które pasują do każdego sprzętu i na jakość wykonania tego sprzętu bo jest naprawdę dobra. gdybym miał wybierać to za tą cenę za którą je kupiłem, zrobiłbym to ponownie.

next22

SuperMechanior
Punktów
39
Jako iż korzystam z klucza udarowego ryobi prywatnie a w firmie mam Makitę to może coś napiszę ?
makita malutka zgrabna niby tylko 280 niutów przy niej ryobi ponad 2x mocniejszy ale czuć wagę i wraz ze spadkiem naładowania baterii spada moc klucza w makicie się tego tak nie odczuwa raczej oddaje moc liniowo
Makite się przetrze szmatką i jest czysta ryobi już nie
Biorąc pod uwagę cenę oba OK. Co nie zmienia faktu iż dziś bym celował już w coś bardziej profi .

Do góry Bottom