• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rzuca tyłem na dziurach i studzienkach

Tadzio79

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Zenzibar
Problem zawieszenia w toyocie otoż rzuca tyłem po wjechaniu kołem na studzienke lub dziure nawet przejezdzajac przez pasy malowane potrafi solidnie majtnąć na boki na wybrzuszeniach tego nie ma na policjantach auto nie buja oraz nie ma zadnych luzów nic nie stuka .Auto jedzie prosto nie sciaga ale na afalcie na wybocjach rzuca autem na boki. Problem pojawił sie po malej kolizji poslizg autem obróciło uderzyłem bokiem koł o wysoki kraweznik i sunalem wzdłóz . Nie bylo wiele uszkodzeń wymieniona tył piasta przod drążek i krzywa felga do prostowania oraz zbieżnosc przod . Prosze o porade czy to mozliwe ze to geometria do zrobienia ?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Nie ma co się łudzić,3 lata temu na światłach pewien Kretyn,który pisał smsy tuż przed skrzyzowaniem wklinował się między moje auto a drugie,trafił mnie w tylny błotnik zatrzymał się na feldze,uderzenie było dosyć mocne,ale nie tragiczne,całe zawiesie w W210 miałem w bdb.stanie,całe było do wyp.pozrywało metalowo gumowe tuleje,najgorzej dostał drążek zbieżności,nic to,wpierw założyłem nowy,gdyz tył zimą zamiatał od brzegu jezdni do brzegu,geometrii nie udało się ustawić,koło szło na skos górna krawędzią do środka,boczne uderzenia na zawiesia to ich,,śmierć,,wcale nie musi być jakieś bardzo mocne,ja wybrałem opcję kupna belki komplet,w bdb stanie,gdyż reanimacja kosztowałaby krocie.mam mnóstwo wahaczy z tyłu.

Tadzio79

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Zenzibar
narowisty ten jeździec, szkoda koni

Nie ma co się łudzić,3 lata temu na światłach pewien Kretyn,który pisał smsy tuż przed skrzyzowaniem wklinował się między moje auto a drugie,trafił mnie w tylny błotnik zatrzymał się na feldze,uderzenie było dosyć mocne,ale nie tragiczne,całe zawiesie w W210 miałem w bdb.stanie,całe było do wyp.pozrywało metalowo gumowe tuleje,najgorzej dostał drążek zbieżności,nic to,wpierw założyłem nowy,gdyz tył zimą zamiatał od brzegu jezdni do brzegu,geometrii nie udało się ustawić,koło szło na skos górna krawędzią do środka,boczne uderzenia na zawiesia to ich,,śmierć,,wcale nie musi być jakieś bardzo mocne,ja wybrałem opcję kupna belki komplet,w bdb stanie,gdyż reanimacja kosztowałaby krocie.mam mnóstwo wahaczy z tyłu.
Tak tylko piszesz o swoim przypadku gdzie zniszcenia były kolosalne lacznie z drazkami i tujami jak to podkresliles u mnie nawet drazka nie ruszyło ani tulei.Przed kolizja tez nie raz sprawdzalem zawieszenie i wygladalo i zachowywalo sie tak samo na wsadzajac lape szukajc luzów ,zreezta mi nawet zawieszenie nic nie puka sztywniutkie a ze dodatkowo mam tware zawiesEnie i niski profil opony to dyskomfort z jazdy jest podwojny mowie tu o rzucaniu dupa ,bo jezeli tyl nie gra z przodem to przy twardym zawieszeniu i twardej niskiej oponie nie lapie toru na dziurachi studzienkach .Pojade do magika od geometri i sie podziele co tam wyszlo .Dziekuje wwzystkim za odpowiedz i sugestie a tym co byli mnoej mili to leca bażanty na łeb.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Tadziu- a jak się z tym czujesz, z tym szczelaniem z pod ogona?
Automatyczne połączenie postów:

jesiotrem to bym nie chciał w pape dostać. jesiotr nawet jak na rybe jest wyjątkowo brzydki, po za tym, mięso ma nie smaczne.
nie, jesiotr jest nie dobry.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Tadzio... Pyta a wie lepiej... Jeśli uwazasz że chalupniczo powiedzmy na poziomice miarke itp lepiej ustawi niż na maszynach 3d to rozpędź się tak szybko jak tylko potrafisz i zaj....b z barana w ścianę, może coś się nastawi spowrotem na miejsce... A co do rzucania... Może po prostu sprawdź wszystkie śruby czy są dokrecone, a skoro wymieniales koło i piastę to belka też dostala... Już niech ten bażant leci mi na łeb ale "szuka toru.... " Poszukaj mózgu...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Nie czytałem dwóch stron waszych wypocin więc wybaczcie mi jeśli strzelę byka ale moim zdaniem amortyzatory tył są do wymiany

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
ja myślę,że jeśli belka nie dostała w kość to problem tkwi w wahaczach pomocniczych,zwłaszcza jeśli posiadają sworznie kuliste,amorki nie.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
może w niu sączu tak robicie, nie neguję.
osobiście zrobił bym mu ścieżke na skp i sprawdził geometrie.
łączny koszt 150zł. i pewnie coś by się wyjaśniło.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
ciekawe jak to sprawdzić.
Amortyzatory sprawdza się tak jak piszesz na skp albo na dziurach przy dużej prędkości, najeżdżasz na dziurę i jeśli rzuca dupą to amory do wymiany, z przednimi jest analogicznie, największy problem ze zrozumieniem działania amortyzatorów i braku ich działania oraz ze zrozumieniem jaką istotną rolę pełnią w zawieszeniu mają ludzie którzy jeżdżą dobrymi furami, ja już wiele razy jeździłem auto-szrotami i stąd wiem jak to sprawdzić :) i stąd też wiem jaka to jest frajda jak auto wymyka się spod kontroli i cała droga jest moja :hungry:

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
zawiechy sprawdzam na skp. nie chce mi się tracić czasu i energii na podnoszenie szarpanie bujanie jakieś łapki cuda nie widy jakieś jazdy próbne po dziurach
co wyjdzie na ścieżce to wyjdzie, przynajmniej wiem co rozbierać a reszta wiadomo, wyjdzie w trakcie roboty.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
zawiechy sprawdzam na skp. nie chce mi się tracić czasu i energii na podnoszenie szarpanie bujanie jakieś łapki cuda nie widy jakieś jazdy próbne po dziurach
co wyjdzie na ścieżce to wyjdzie, przynajmniej wiem co rozbierać a reszta wiadomo, wyjdzie w trakcie roboty.
U nas taka usługa kosztuje 40zł

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
mam akurat pod nosem. tyle co się przejadę autkiem a w 15minut na skp sprawdzi się to i tamto.
wielu rozumnych klientów jedzie na ścieżkę zanim przyjedzie do mnie. to się po prostu wszystkim opłaca.
przecież amortyzatorów nie sprawdzę sam, no chyba że się wylał albo odpadł.
Automatyczne połączenie postów:

wielu natomiast nie pojedzie na skp i koniec.
nie rozumiem tego. boją się że im dowód zabiorą czy czy samochód czy pobiją???
bijecie kierowców na tych stacjach?

Ostatnia edycja:

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Nie czytałem dwóch stron waszych wypocin więc wybaczcie mi jeśli strzelę byka ale moim zdaniem amortyzatory tył są do wymiany
Zgadzam się, też będzie rzucać na wybojach. Tylko że pan Tadeusz napisał że na śliskie najedzie to też zbacza z kursu. Moim zdaniem jak wykrzywiło felgę i piastę to na 1000% coś w zawieszeniu piepszło. Ale co ja się tam znam, w końcu od kilku lat naprawiam pralki.

Do góry Bottom