• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rzuca tyłem na dziurach i studzienkach

Tadzio79

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Zenzibar
Problem zawieszenia w toyocie otoż rzuca tyłem po wjechaniu kołem na studzienke lub dziure nawet przejezdzajac przez pasy malowane potrafi solidnie majtnąć na boki na wybrzuszeniach tego nie ma na policjantach auto nie buja oraz nie ma zadnych luzów nic nie stuka .Auto jedzie prosto nie sciaga ale na afalcie na wybocjach rzuca autem na boki. Problem pojawił sie po malej kolizji poslizg autem obróciło uderzyłem bokiem koł o wysoki kraweznik i sunalem wzdłóz . Nie bylo wiele uszkodzeń wymieniona tył piasta przod drążek i krzywa felga do prostowania oraz zbieżnosc przod . Prosze o porade czy to mozliwe ze to geometria do zrobienia ?

Tadzio79

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Zenzibar
Ten co napisal o amortyzatorach to chyba specjalista od telefonow tak nie zachowuja sie amortyzatory, co maja amortyzatory do rzucania na boki .Zreszta amory sa w super stanie nie bujaja a na policjantach przejezdza bez bujania dwoch chlopa naciskajac tyl tez wporzadku stoi w miejscu po jednym ruchu .A po drugie napisalem wyraznie ze majta dupa na boki nawet najezdzajac na pasy jednym kolem a wtedy kolo nie odrywa sie od jezdni .Wileilem zdjecie to widac jak zbudowane jest tylne zawieszenie .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ten co napisal o amortyzatorach to chyba specjalista od telefonow tak nie zachowuja sie amortyzatory, co maja amortyzatory do rzucania na boki .Zreszta amory sa w super stanie nie bujaja a na policjantach przejezdza bez bujania dwoch chlopa naciskajac tyl tez wporzadku stoi w miejscu po jednym ruchu .A po drugie napisalem wyraznie ze majta dupa na boki nawet najezdzajac na pasy jednym kolem a wtedy kolo nie odrywa sie od jezdni .Wileilem zdjecie to widac jak zbudowane jest tylne zawieszenie .
To ja napisałem o amorach i mnie nie obrażaj :D wiem co piszę, na telefonach też się znam

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Amortyzatory mają do rzucania na boki podczas jazdy na wprost,,ale tylko wtedy gdy są zużyte i w zawieszeniu są luzy,zużyty amortyzator potęguje działania luzów w zawiesiu,podczas wchodzenia w zakręty,podczas jazdy na wprost o chybotaniu na boki np.nie ma szans,gdy zawiesie jest stabilne,nie ma luzów, gdy amorek zużyty buda przechyla się na bok nierównomiernie lub równomiernie jeśli np.obydwa z jednej strony padnięte(zakręty)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Amortyzatory mają do rzucania na boki podczas jazdy na wprost,,ale tylko wtedy gdy są zużyte i w zawieszeniu są luzy,zużyty amortyzator potęguje działania luzów w zawiesiu,podczas wchodzenia w zakręty,podczas jazdy na wprost o chybotaniu na boki np.nie ma szans,gdy zawiesie jest stabilne,nie ma luzów, gdy amorek zużyty buda przechyla się na bok nierównomiernie lub równomiernie jeśli np.obydwa z jednej strony padnięte(zakręty)
Może zacznijmy od początku, powiedz mi kolego jaką rolę pełnią w samochodzie amortyzatory? Po co one są?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Po co są ,to jest wiadome,gdy są sprawne potrafią maskować występowanie luzów w zawiesiu,odwrotnie też,sztywne zawiesie ,bez luzów maskuje z kolei działanie amorka zużytego,,nawet zużyty amortyzator gdy jest więcej wahaczy wydaje się sprawny,gdy zawiesie nie ma wyrobionych silentblocków ,czy sworzni kulistych.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Po co są ,to jest wiadome,gdy są sprawne potrafią maskować występowanie luzów w zawiesiu,odwrotnie też,sztywne zawiesie ,bez luzów maskuje z kolei działanie amorka zużytego,,nawet zużyty amortyzator gdy jest więcej wahaczy wydaje się sprawny,gdy zawiesie nie ma wyrobionych silentblocków ,czy sworzni kulistych.
Nie o to pytałem, siadaj dwója :D

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Kolego XMARIO,zrobiłem w swym życiu miliony km.stawianie pewnej diagnozy w przypadku,tym przypadku nie jest proste,zawiesie dostało w d...amorek to najmniej prawdopodobna opcja,już kończę ten temat,tam jest tyle elementów,które mogły się uszkodzić,że szok.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
szok? dla mnie tylne zawieszenie w toyocie fordzie volvo subaru nissan bmw itd... to nie jest szok, tylko praca/zawód/pasja/hobby.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Amortyzator w samochodzie byłby moim zdaniem niepotrzebny gdyby drogi były proste jak szyba bo wtedy koło nie oderwie się od nawierzchni, nie straci z nią kontaktu, ale droga nie jest prosta, koło odrywa się od asfaltu na prostej drodze kilkanaście razy na sekundę jeśli nie więcej, koło wpada w wibracje, amortyzator reaguje błyskawicznie na wszelkie nierówności i dociska koło do drogi, nie umiem tego wytłumaczyć słowami, to trzeba zobaczyć na własne oczy i poczuć, ja jestem bardzo wyczulony na zachowanie auta na drodze, bo już kilka kolizji i innych zdarzeń na drodze miałem, tyle ode mnie :) spokojnej nocy wam życzę, stosunkowo udanej

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Amortyzator w samochodzie byłby moim zdaniem niepotrzebny gdyby drogi były proste jak szyba bo wtedy koło nie oderwie się od nawierzchni, nie straci z nią kontaktu
A co ze skrecaniem albo przyspieszaniem?

amortyzator reaguje błyskawicznie na wszelkie nierówności i dociska koło do drogi,
Ammortyzator nic nie dociska, wrecz przeciwnie, nie pozwala sprezynie za mocno dociskac kola do drogi.

Nie no od razu pachnie wałem ...chłop kobitę wysłał z myślą że diagnosta się zlituje i puści czyli że da pieczątkę;)
Nie, kobiety po prostu tak maja. W ogloszeniach czesto sie pisze ogolnikowo "jezdzila kobieta" bo to wyglada mniej zle niz "w srodku smietnik, olej nie zmieniany od 5 lat, sprzeglo spalone, brak hamulcow, walony ze wszystkich stron, 10letnie sparciale opony" a oznacza to samo.

Belki nie widzieli a gadaja ze belka dostala mowione bylo 100 razy ze belka nie tknieta ogladana byla jak i cale zawieszenie.
To trzeba zmierzyc a nie ogladac.

co maja amortyzatory do rzucania na boki
Maja to ze jak sa uszkodzone to moze rzucac na boki na nierownosciach. Mialem u siebie taki objaw przez wylany amortyzator.

Tadzio... Pyta a wie lepiej... Jeśli uwazasz że chalupniczo powiedzmy na poziomice miarke itp lepiej ustawi niż na maszynach 3d
Dla niego to ze samochod jedzie w miare prosto bez trzymania kierownicy to juz jest efekt wow to nie dziw sie ze tak wychwala jakiegos dziadka ze sznurkiem xd A na normalnej geometrii nigdy nie byl bo by musial zaplacic wiecej niz dwa harnasie dla dziadka.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
matko i córko!!! CO TY ZA HEREZJE WYPISUJESZ
:D powtórzę pytanie, po co jest amortyzator w samochodzie? Jaką rolę pełni?
Automatyczne połączenie postów:

Ammortyzator nic nie dociska, wrecz przeciwnie, nie pozwala sprezynie za mocno dociskac kola do drogi.
Excuse Me Reaction GIF by Mashable

Nowa teza :pompous:, masz jakieś dowody na jej potwierdzenie?

Do góry Bottom