• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Słabe ogrzewanie.

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
Witam!
Proszę o pomoc. W moim samochodzie bardzo słabo działa ogrzewanie. Przy -10-15stopniach nie wystarcza na ogrzanie szyby.
Z tego co wiem, po sprowadzeniu do Polski w układzie było bagno. Wymieniono termostat, pompa wody została gdyż mechanik stwierdził, że wygląda bardzo świeżo więc zmieniono pasek i rolki. Po 60tys wymieniłem komplet. Teraz wymieniłem cały płyn chłodniczy, przedmuchałem nagrzewnice, powietrze przechodzi bez oporu, nawet jak dmuchnę ustami to nie czuję większego oporu.

Z Tego co zauważyłem:
- Gdy włączę wentylator na 4 leci dość gorące powietrze po chwili się wychładza - leci letnie.
- Gdy wentylator jest wyłączony oba przewody nagrzewnicy są gorące.
-Gfy ogrzewanie włączone jest na max to jeden przewód nagrzewnicy robi się zimny.

Temperatura na zegarach osiąga 90 po czym szybko spada na około 80 i znowu rośnie na 90 (już wolniej). Podobno zegary citroena są mega dokładne i to normalne aczkolwiek czasami, podczas dłuższej podróży trzyma 90. Termostat wymieniłem dwa razy - bez zmian.

Sprawdzałem też linkę przy pokrętle i było dobrze.

Normalnie wymieniłbym nagrzewnice ale podczas wymiany skraplacza od klimy okazało się że to jakiś behler którego nawet w katalogu nie było a jedynie jedna używka na internecie. Obawiam się, że z nagrzewnicą moze być podobnie i po demontażu zostanę z reką w nocniku.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Wymień nagrzewnice i przestań sie mazać jak baba.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Odepnij nagrzewnice od silnika ale zostaw węże na nagrzewnicy.
Wydmuchać rechy płynu. Leć do lewiatana po cilit kamień i rdza. Zalej nagrzewnice i skocz gdzieś nie wiem może do wesołego miasteczka. Jak wrócisz wąż ogrodowy i płukanie.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
A co to za sztrucel ?

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
Stary sztrucel, Xsara.
To znaczy wiem, że jak nagrzewnica jest zatkana to choćby kij na kiju stał to jej nie odetkam pytanie tylko czy w/w objawy na to wskazują (korzystając z waszego doświadczenia w zawodzie). Jakoś udaje mi się czasem coś w niej naprawić.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Jest nadzieja że wypluje syf pod ciśnieniem z "lini " . Ale żeby nagrzewnicy nie było w zamienniku to aż dziwne

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
To znaczy może i jest ale nie jestem pewien - okaże się . Z wymiennikiem od klimy było tak, że kupiłem ale okazało się że jest system behler. W katalogu jedynie cały system z plastikami i wentylatorem i w dodatku nie dostępny. Dobrze, że był akurat w internecie że szrotu i to też tylko po zdjęciach znalazłem. Reszta układu klimy standardowa.

Nie chcę sytuacji, że znowu będę musiał rozkładać, składać i znowu rozkładać i składać a dodatkowo, jazda bez nagrzewnicy to lipa. Jeszcze na 99.9% połamię zlacze przy nagrzewnicy bo 22lata nikt tego nie ruszał. Jeśli już, to chciałbym wiedzieć, że sprawdziłem wszystko inne.

I tam mam jeszcze problem z poduszką kierownicy. Są tam trzy otwory, piszą, że trzeba wsadzić śrubokręt i pomajdać ale jakoś słabo mi to idzie.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Jak masz nagrzany silnik , ogrzewanie na full i węże mają podobną temperaturę to jest przytulana. Nie oddaje ciepła lub klapa zdupiona. Przy sprawnej czuć różnicę temp na wężach

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
Jak włączę ogrzewanie na max to jeden z węży nagrzewnicy staje się zdecydowanie chłodniejszy niż drugi. Teraz się zastanawiam nad klapą przy nagrzewnicy...

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
Witam, dzisiaj rano było koło 1stopnia i w samochodzie jest ciepło, po 15km nawet bardzo.

Można więc uznać że operacja się udała, nagrzewnica działa :) pozdrawiam

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Zatkana była?.
Edit. Ja se założył w puncioki ogrzewanie postojowe zna 230V.
Dziś je rozbudowalem. Po włączeniu świecą się postojowki i widać z daleka, że się zalaczylo i dodatkowo wiatrak chodzi na 1 biegu. Po godzinie silnik ciepły zero lodu na aucie

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
Najwidoczniej, nic więcej prócz wymiany płynu i przedmuchania jej kompresorem nie robiłem. Odpowietrzałem układ ale wcześniej też to robiłem.

Do góry Bottom