• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Saab 9-3, 1.9ttid Niska moc

macfis

Początkujący
Punktów
0
Witam
Mam problem z Saabem 9-3 2008r. z silnikiem 1.9ttid (z19dtr) o mocy 180KM. Samochód słabo przyspiesza i ma dużo niższą prędkość maksymalną niż powinien (~190km/h). Z autem walczę od dłuższego czasu, lista rzeczy które zostałe zrobione:
- silnik po remoncie (regenerowana głowica i wymienione zawory wydechowe)
- skrzynia automatyczna po remoncie (był problem z szarpaniem przy redukcji z 4 na 5)
- wymieniony kolektor dolotowy na nowy
- wymienione turbiny na nowe
- wymienione węże podciśnienia i zawory sterowania gruszkami (gruszki sterują cięgnami)
- pompa podciśnienia działa poprawnie, osiąga podciśnienie -0,9Bar (max wakuometru)
- wymieniony czujnik doładowania MAP
- wymieniona przepływka MAF
- wymieniony filtr powietrza
- dolot sprawdzony i szczelny
- EGR wyczyszczony, sprawdzałem działanie zaworu, rusza się bez zacięć, chwilowe zaślepienie EGR nie przyniosło żadnych zmian
- sprawdzałem ciśnienie przed katalizatorem/dpf, niedrożność wydechu wykluczona
DPF wypala się co około 600-800km. Zrobiłem logi OPCOMEM przyspieszając na czwartym biegu od 1,500obr - logi w załączniku. Auto zostało zhamowane, wykresy w załączniku. W logach najbardziej niepokoi mnie zbyt niskie wskazanie MAF - dokładnie połowa wartości żądanej. Ciśnienie dołądowania też jest za niskie. Już nie mam pomysłu na ten samochód - komputer nie pokazuje żadnych błędów. Co jeszcze może być przyczyną niskiej mocy?
Dzięki i pozdrawiam.

Załączniki

• Saab 9-3.rar
    231,4 KB · Wyświetleń: 12

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Co mi się rzuciło w oczy to zmiana biegu na czwartym przy 1500 obr/min to muszę powiedzieć ze
jeździsz gorzej jak "baba" nie ubliżąjc kobietom. Powinieneś wrócić na naukę jazdy.
Chyba że masz prawo jazdy na np Stargard.

macfis

Początkujący
Punktów
0
Proszę przeczytać dokładnie co napisałem i ewentualnie doedukować się w temacie - w celu wykonia logu dynamicznego samochód rozpędza się na 4 (lub 3) biegu od około 1500obr/min - tak też zrobiłem. Prosiłbym o rzeczowe odpowiedzi.

macfis

Początkujący
Punktów
0
Tak, Nowy Boscha. Sprawdziłem oscyloskopem jego charakterystykę, zgadza się z dokumentacją więc zakładam, że jest sprawny.

Ostatnia edycja:

macfis

Początkujący
Punktów
0
Z tego co widze w logach zamierzone ciśnienie paliwa pokrywa się z zadanym. Pozostaje jeszcze kwestia wtryskiwaczy - oddam do sprawdzenia w najbliższym czasie. Turbiny nowe, oryginalne, nieregenerowane. Ciśnienie wydechu mierzone było przed katalizatorem więc odpada niedrożność całego układu wydechowego. Najbardziej niepokoi mnie wartość obliczona i zmierzona przez MAF. Z tego co się oreintowalem od innych właścicieli 1.9ttid wartości te powinny się pokrywać - u mnie zmierzona jest dokładnie dwa razy mniejsza w całym zakresie obrotów (nie wygląda to na rzeczywisty pomiar, dziwne, że ma ciągle dwukrotnie mniejszą wartość).

macfis

Początkujący
Punktów
0
Przed remontem było prawdopodobnie tak samo - ciężko mi określić. Jedyna różnica była taka, że przy dynamicznym przyspieszaniu samochód wchodził w tryb awaryjny. Podobno urwane klapy wirowe uszkodziły turbiny i zawory, tyle dowiedziałem się od mechanika, który remontował silnik. Samochód niby "naprawiony" , ale dalej niesprawny.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
czy po dłuższym np. nocnym postoju .silnik daje się uruchomić bez problemu ?

macfis

Początkujący
Punktów
0
Nie ma problemu z uruchamianiem, samochód odpala od razu, bez dłuższego kręcenia, obroty nie falują zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku.

macfis

Początkujący
Punktów
0
Gruszki są nowe, były w komplecie z turbinami i zintegrowanym kolektorem wydechowym. Sprawdzone, poruszają cięgnami.

macfis

Początkujący
Punktów
0
W jaki sposób mogę sprawdzić odmę? Jak miałaby wpływać na spadek mocy? Nie jestem mechanikiem więc każda informacja będzie dla mnie bardzo przydatna.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Duże przedmuchy z odmy zanizają przepływ powietrza, podobnie jak niedomknięty EGR.

Do góry Bottom