• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Schemat elektryczny ford mustang VI 2016

Nix2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Lubuskie
Witam.
Potrzebuję schematu połączeń lusterek w Mustangu 2016 z US, mam 3 pinowe, a chcę założyć wersję EU 9-cio pinową.

W moich 3 pinowych mam TYLKO sterowanie lustrem, w 9-cio pinowych, wersja
EU jest jeszcze:
-grzanie
-logo pony
-kierunkowskaz
-składanie elektryczne

Dodatkowo coś tam poczytałem, że wersje US mają moduły
drzwiowe DDM i PDM, a wersje EU nie mają ich, czy to nie będzie
przeszkadzało w instalacji lusterek EU w aucie z US ? Oczywiście w selektorze lusterek nie
mam fizycznie przycisku składania, ale mogę wymienić selektor. A może łatwiej
poszukać jednak lusterek ( np. 7 lub 9 cio pinowych ) w wersji US ?

pzdr Nix

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
A co ci nie pasuje w twoich lusterkach?

I co ci da schemat z wersji US skoro chcesz zrobić wersję EU?

Ostatnia edycja:

Nix2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Lubuskie
Najbardziej brakuje kierunkowskazu, no ale podgrzewanie to też by się przydało :)
Reszta czyli logo i składanie to bajery, ale fajne...

Sam kierunkowskaz jest taki sam ( tzn. ten sam ) w lusterkach EU i US, więc nie da rady podłączyć ?

Jeszcze nie kupiłem lusterek, ale na rynku ( wtórnym) jest dużo więcej wersji EU i co ciekawe
zawsze są to wersje 9-cio pinowe, gdzie dla US są 3,5,7,9 i 12 pinowe.

Dodatkowo, ponieważ mam DDM i PDM ( bo działa np. otwieranie z pilota szyb) to w przyszłości
chciałbym podpiąć składanie lusterek pod oryginalny pilot...

pzdr Nix

Nix2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Lubuskie
Ok to rozumiem, że poziom trudności będzie podobny dla podłączenia lusterek US i EU ?
Bo i tak fizycznie kabelków w drzwiach ( prócz 3 pinów do sterowania, które spodziewam się będą pasować) nie ma...

Trzeba podłączać się do BCM pewnie i ciągnąć kabelki do drzwi ? Sam kierunek mógłbym pewnie
wpiąć do przedniego kierunku, ale z resztą funkcji byłby problem.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Działaj działaj. Dasz rade.

składanie idzie bezposrednio z przełącznika, kierunki z lamp, podgrzewanie z podgrzewania tylnej szyby, a wyswietlanie logo z BCM.

Nix2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Lubuskie
Dzięki za wskazówki, mam tylko wątpliwości takie: dlaczego logo ( puddle) z BCM ? Wg schematu
ma być z Interiors lamps, a nie z BCM ? No chyba, że dalej to i lampki sufitowe i tak są połączone z tym samym pinem BCM...
Jak w tym przypadku czytać "Interior lamps, 89-3" ?

A drugie pytanie : Czy mogę (przy okazji wymiany lusterek) podłączyć uniwersalny moduł automatycznego składania lusterek , tak by składać z oryginalnego pilota?
Jeśli tak jakiego typu ma to być moduł w przypadku Mustanga VI ( jest co najmniej kilka wersji ) ? Z tego co widzę Ford oficjalnie
nie oferuje takiego modułu, składanie tylko z przycisku w drzwiach.
pzdr

Załączniki

• lusterka.jpg
    lusterka.jpg
    277,6 KB · Wyświetleń: 70

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Mozesz podlaczyc jak chcesz. Jak wolisz to mozesz nawet na przelacznik sobie zrobic.

Nix2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Lubuskie
Jak wolisz to mozesz nawet na przelacznik sobie zrobic.

Ależ im prościej, tym lepiej, nie chce żadnych dodatkowych/niekoniecznych przekaźników :)
To mam już skompletowane lusterka i przełącznik i schemat, nie wiem tylko, jak czytać na schemacie np. prawego lusterka dla
konektora C626, pin nr 6 i wyjście na "Heated window" 56-1 i 56-2. Co oznaczają te liczby 56-1 i 56-2 ?

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
C626 to numer złącza, wchodzisz w opis złącza i mozesz sprawdzic np. gdzie jest, jak wyglada, jak są ponumerowane piny, itp. A liczby 56-1 56-2 to numery schematów w tym przypadku schematu podgrzewanej szyby. Wchodzac w ten schemat widzisz np. Gdzie jest wpiete lusterko pod ogrzewanie.

Nix2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Lubuskie
Ok, dzięki.
A jak Kolega widzi kwestię (oczywiście jak już podłaczę same lusterka) zastosowania uniwersalnego modułu składania lusterek ?

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Po co skoro mozna zrobic tak jak fabrycznie powinno byc?

Nix2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Lubuskie
To chyba się nie do końca rozumiemy się w tej kwestii :)

Po to, żeby było bardziej komfortowo, wiele aut ma domykanie szyb i jednocześnie lusterek z pilota ... a tak po prostu mówiąc, z powodu lenistwa kierowcy :):):)

Fabrycznie to w EU i US w ogóle nie ma składania lusterek z pilota, tylko z przycisku w panelu szyb/lusterek.
fabrycznie w EU nie ma otwierania szyb z pilota ( ani zdalnego odpalanie, które jest w wersji US)

Za to w US ( ponieważ tylko wersje US mają DDM i PDM i to nie wiem czy każda wersja auta) można otworzyć szyby z pilota, zamknąć już nie...

Na alledrogo jest moduł "do mustanga" który daje składanie lusterek z pilota, na "trzecie kliknięcie pilota" tu link
https://allegro.pl/oferta/moduly-domykania-szyb-i-lusterek-mustang-2015-20-8799673222

A ja chciałbym zastosować uniwersalny (niefabryczny, bo fabrycznego nie ma ) sterownik składania lusterek, a być może
i domykania szyb łącznie ze składaniem lusterek.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Rozumiem. Nie wiem tylko dlaczego pytasz jak to widzę? Widze to normalnie, jesli bardzo potrzebujesz tych opcji to podłączasz i działa.

Nix2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Lubuskie
No, to tak nie do końca podłączam i działa ... muszę się najpierw dowiedzieć/pomierzyć jakiego typu jest sterowanie np. rozkładaniem lusterek, czy jest to
na "krańcówce" czy też na jakimś układzie czasowym czy też kontroli/pomiaru prądu silnika rozkładania, bo od tego zależy dobór odpowiedniego
modułu.

Gadałem z gościem od tych modułów i on twierdzi, że jego moduły sterują tylko "składaniem" lusterka, a "rozkładanie" to już
musi być realizowane przez fabryczny układ auta. Na tym etapie jednak nie bardzo rozumiem, jak to ma WSPÓŁ-działać, a nigdy
nie miałem do czynienia z lusterkami rozkładanym elektrycznie i dlatego dopytuję w tym temacie.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Pomierz i sprawdz to co cie interesuje a pozniej do dzieła.

Logiczne że trzeba sprawdzic jak sie cos podłącza, więc nadal podtrzymuję że "Podłaczasz i działa"

dzikigor

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tychy
Witam! podepnę sie pod wątek poratuje ktos schematem silnika ford mustang gt 5.0 z 2019r sterownik boscha na 3 wtyczki z jednej została miazga i auto unieruchomione. Dziekuje

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
A bo ja taki dziwny czlowiek jestem i pytam ;)

Chyba juz znam odpowiedz...

Do góry Bottom