• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Schemat skrzynki z bespiecznikami Renault Espace IV

autko

Nowy
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Witam,

Mam problem ze zlokalizowanie usterki w Renault Espace IV rocznik 2003 1.9 dCi Expresion
wystąpił brak zasilania świateł cofania, dodatkowego światła stop i czujników cofania.
Przed dobieraniem się do całego schematu elektrycznego chciałbym sprawdzić wszystkie bezpieczniki i przekaźniki niestety na pokrywie puszki od bezpieczników zlokalizowanej w komorze silnika nie ma żadnego schematu i nie mam pojęcia który bezpiecznik wyciągam!

Spedziłem właśnie 2 godziny z wójkiem Google i niestety ale nie udało mi sie odnaleźć takiego schematu.

Czy ktoś z was go może posiada? Lub może po objawach możecie stwierdzić że to raczej nie bedzie bezpiecznik tylko coś z instalacją....

Bedę wdzięczny za każdą podpowiedz a za schemat rozmieszczenia bezpieczników szczególnie.

bombel1985

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Usa
No ale której skrzynki potrzebujesz
bo jest ich tam parę

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
bezpieczniki 4 i 6 po stronie pasażera
espace.JPG espace 2.JPG

autko

Nowy
Punktów
1
Miasto
Wrocław
czyli jeżeli ten schemat jest z wersji UK to jest wewnętrzna skrzynka po stronie kierowcy w wersji Eur.
A czy schemat skrzynki wewnątrz komory silnika, umiejscowionej za akumulatorem ktoś może posiada?

kikan74

Nowy
Punktów
2
Miasto
Barlinek
Witam
w wolnej chwili dodam ze w Espace IV są cztery skrzynki z bezpiecznikami których tez sie naszukalem gdy wysadziło mi bezpiecznik od nawiewu (zimą hehe) i ten nej ciężej znalezc i dostac sie do niego . wiec moze zaczne od skrzynki nr1 która znajduje sie pod denkiem małego schowka nad kierownicą ,tuż przy liczniku po stronie kierowcy. Kolejna skrzynka nr:2 jest ukryta pod denkiem sąsiedniego schowka przy liczniku po stronie pasażera. Skrzynka nr3 znajduje sie w komorze silnika gdzie kazdy chyba ją znajdzie i widział ,lecz najciezej znalezc skrzynke nr 4 ,która znajduje sie w lewym rogu przedniej szyby po stronie kierowcy tuż pod maleńkim głośnikiem audio i w celu dostania sie tam trzeba zdjąc pokrywę lewego głośnika przy liczniku nastepnie zdjąc osłone (częśc tapicerki) słupka na łączeniu szyby czołowej z małą trójkątną i wreszcie dolna tapicerka kokpitu przy trójkątnej szybie (kształt takiego łuku-rogala) no i wtedy troszkę gimnastyki lub ktoś z małumi dłońmi i napewno dostaniemy sie tam z nowum sprawnym bezpiecznikiem (znajduje sie tam bezpiecznik nawiewu kabiny).Dodam tylko ze dzwoniąc do serwisy po tym jak bylem juz pod murem i pytając o koszt lokalizacji i wymiany bezpiecznika heh odpowiedziano mi ze w cene usługi wchodzi cena bezpiecznika (grosze jakies) lokalizacja usterki ,czyli tablicy =200 zł no i by tam sie dostac to niby muszą sciągnąc cału kokpit i tu koszt demontazu i ponownego złożenia = 1200zł tak wiec po 1 dniu poszukiwań i determinacji troszeczkę zaoszczędziłem . Pozdrawiam i mam nadzieje ze ktos dzieki mojej przygodzie z brakiem nawiewu zaoszczedzi czas i pieniądze :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
,lecz najciezej znalezc skrzynke nr 4 ,która znajduje sie w lewym rogu przedniej szyby po stronie kierowcy tuż pod maleńkim głośnikiem audio i w celu dostania sie tam trzeba zdjąc pokrywę lewego głośnika przy liczniku nastepnie zdjąc osłone (częśc tapicerki) słupka na łączeniu szyby czołowej z małą trójkątną i wreszcie dolna tapicerka kokpitu przy trójkątnej szybie (kształt takiego łuku-rogala) no i wtedy troszkę gimnastyki lub ktoś z małumi dłońmi i napewno dostaniemy sie tam z nowum sprawnym bezpiecznikiem (znajduje sie tam bezpiecznik nawiewu kabiny)
:eek: WTF

balleno

Nowy
Punktów
1
Miasto
mrągowo
czy wiecie może gdzie dokładnie znajduje się bezpiecznik radia w espace IV 2006 2.0 t , radio nie działa i wyświetlacz też,
obadałem wtyczki jest ok, bezpieczniki pod klapką w schowku nad kierownicą sprawdzałem ale tam radiowego na ikonce nie widzę,

proszę o pomoc w temacie

z góry dziękuję

Wojtek-Ka

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Witam
Zdechły mi obydwa światła mijania - na desce rozdzielczej jak przekręcę kluczyk zapala się ikona ze światełkiem pozycyjnym

Ma ktoś może rozpiskę przekaźników do espace 4.

Punktów
0
Miasto
Strzelce Opolskie
witam czy może ktoś może mi napisać gdzie się znajduje w ESPACE 4 bezpiecznik oświetlenia wewnętrznego górnego , bo pod nogami oraz w bagażniku oświetlenie działa sprawdziłem bezpieczniki - deska rozdzielcza lewa prawa i nic dziękuje oraz pozdrawiam

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Witam,

Mam problem ze zlokalizowanie usterki w Renault Espace IV rocznik 2003 1.9 dCi Expresion
wystąpił brak zasilania świateł cofania, dodatkowego światła stop i czujników cofania.

Jak masz uszkodzony czujnik na skrzyni biegów to wsteczny nie zaświeci i czujniki cofania tez nie będą działać.A dodatkowe światło stop to inna usterka przecież.

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
294
Miasto
Tarnów
e ktoś może mi napisać gdzie się znajduje w ESPACE 4 bezpiecznik oświetlenia wewnętrznego górnego , bo pod nogami oraz w bagażniku oświetlenie działa sprawdziłem bezpieczniki - deska rozd

Ścieżka - REL 18
Przekaźnik czasowego oświetlenia
wnętrza kabiny

Załączniki

• MR-361-ESPACE-8.pdf
    26,8 KB · Wyświetleń: 224

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk

zioomeek

Nowy
Punktów
0
Miasto
Zwoleń
czy wiecie może gdzie dokładnie znajduje się bezpiecznik radia w espace IV 2006 2.0 t , radio nie działa i wyświetlacz też,
obadałem wtyczki jest ok, bezpieczniki pod klapką w schowku nad kierownicą sprawdzałem ale tam radiowego na ikonce nie widzę,

proszę o pomoc w temacie

z góry dziękuję

proszę o pomoc w temacie

z góry dziękuję

Punktów
0
Witam
Posiadam renault espece iv i padła mi klimatyzacja jest napięcie na przewodzie zasilania ale brak masy gdzie szukać jakiegoś przekaźnika czy coś i co to jest moduł komfortu i gdzie szukać
Z góry bardzo dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

Autko z 2005

Do góry Bottom