• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Scirocco 1.4 tsi 160km cavd skomplikowany problem filmy

kubikzstg

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Witam,
Problem wygląda w ten sposób, że jakoś 2 tygodnie temu zaczął mi źle odpalać, strasznie długo kręcił i jakby nie odpalał na wszystkie cylindry, które po czasie ~2 sec sie załączały, problem z odpalaniem jest głównie na zimnym silniku, choć często zdaża się również na rozgrzanym, krótko mówiąć nie ma na to zasady.
Tydzień temu pojawił się problem z dymieniem na zimnym silniku, spalił mi pół litra oleju przez okolo 300km, dymi jak złapie obciążenie przy ruszaniu na przykład, na wolnych obrotach nie czuć zapachu oleju.
Auto ma moc. nie przerywa.

Zaznacze, że 7 tyś km(pół roku)temu był robiony remont generalny, 2 tłoki, wszystkie pierścienie, głowica regenerowana, magnetyczna pompa wody.Zalali mi to olejem shell'a, bo prawdopodobnie lepiej wypłukuje, rzekomo po castrolu zawory były zabrudzone.

Auto aktualnie stoi u mechanika, który powiedział mi,że bez wyjęcia silnika nic się nie da zrobić, wszędzie sucho. chociaz 3 msc temu jeszcze przed naprawa generalna widzialem spod dołu, że lekko się poci olejem, nie wiem czy ma to jakies znaczenie
Aktualne ciśnienie na cylindrach to 13bar, na kompie wszystkie parametry w porządku, turbina nawet nie gwiżdże
Wszyscy mechanicy u których byłem załamują ręce.

Filmy:

dym, który sie wydobywa z rury na tym filmiku to jeszcze nic, dopiero pod obciążeniem zostawia za sobą chmurę.
Mechanik każe mi jeździć, ja jednak nie chce ryzykować.
Jakieś sugestie :( ?

kubikzstg

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
I odma moze przyczynić się do złego odpalania i zarazem dymienia ? Jak tylko uda mi sie skontaktować z mechanikiem to się zapytam czy to sprawdzał

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
680
Miasto
NS
I odma moze przyczynić się do złego odpalania i zarazem dymienia ? Jak tylko uda mi sie skontaktować z mechanikiem to się zapytam czy to sprawdzał
Jak najbardziej, zwłaszcza w TSI

Zobacz czy jak wyjmiesz bagnet jest podciśnienie i autko nierówno pracuje

Ostatnia edycja:

kubikzstg

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
wyjmowałem bagnet i silnik pracowal normalnie, aktualnie nawet nie mam kontaktu z mechanikiem, autko znajduje sie 20km ode mnie, a telefonu nie odbiera

kubikzstg

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Misiek, masz jakieś pomysły jak moge ja sprawdzić w bardziej domowych warunkach ?

Mechanik powiedział mi, ze odma ma ciśnienie i tyle wiem

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2830
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Jestem bardzo ciekawy jak ją sprawdzał.
Ja jak mam podejrzenie, że uszkodzona odma to ją otwieram żeby mieć 100% pewności. A przeważnie po takiej operacji złożyć już jej się nie da bo zazwyczaj połamią się plastikowe zabezpieczenia.

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
680
Miasto
NS
Tam jest taka membrama która zamyka się jak jest podciśnienie i jak ona pękła to będziesz miał lewe powietrze i nie będzie chciał odpalać
No i w drugą stronę jak odpali to będzie ciągnął opary oleju w dużych ilościach

Do góry Bottom