• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Seat altea XL nagły brak biegów

kristofs

Początkujący
Punktów
0
Witam, mam pytanie o Seata Altea XL 1.6 mpi 2007 130tyś skrzynia 5 biegów.
Dzisiaj wsiadam do auta i nie ma biegu 1,2 i wstecznego nigdy wcześniej tego nie było.
Lewarek po prostu jakby był zablokowany w lewą strone tam gdzie te biegi.
Nie było żadnych zgrzytów czy trudnosci w wbijaniu biegów wczesniej.
Mam lpg dostęp tam jest utrudniony ale:
Próbowałem przejrzeć okolice linek i tego mechanizmu wszystko wygląda tam dobrze jak nowe ,dałem smaru w płynie nic nie pomogło.Linki nie urwane.
Po postoju nagle lewarek poszedł w lewą strone i pojawił sie 1 i drugi bieg i wsteczny da się wbić jednak jest w tym miescu 1 albo 3 wstecznego brak.
Obawiam się czy nie skrzynia albo sprzęgło. Czy mógłby to być wysprzęglik?
Auto ma oryginalnie przejechane 130tyś jest dobrym stanie na wiek szybko by sprzęgło padło.

kristofs

Początkujący
Punktów
0
Linki pracują wodziki na skrzyni się ruszają. Który frez czy to jest w skrzyni czy na zewnątrz? wczoraj wieczorem spróbowałem i nagle lewarek puscił w lewo (już nie blokuje) i pojawiła się 1 i 2 ale wstecznego mimo wszelakich manewrów nie ma. napusciłem tam w te wybieraki smaru w płynie ale bez efektu.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1643
lewarek stoi "prosto"? we właściwej pozycji?

regulacja linek? może zapinki regulacji przeskakują
na odległość coś więcej ciężko powiedzieć

kristofs

Początkujący
Punktów
0
Lewarek stoi prosto ,są tam te śruby regulacyjne zastanawiałem się właśnie nad regulacją tylko nie wiem czy są jakieś zasady tej regulacji czy po prostu tak aby działały biegi na czuja. W sobotę jak nie będzie zimno będę się tam próbował dostać A przeszkadza lpg bo wszystko nad tym upchane akurat.Dzieki za dotychczasowe rady

kristofs

Początkujący
Punktów
0
Dzięki Panowie, wyregulowałem linki według instrukcji serwisowej (ale bez efektu było ok). Próbowałem przy luźnych linkach wbić wsteczny na skrzyni ale nie ma go i lampa wstecznego się nie zapala czyli nie jest w tym miejscu co trzeba. Wbijając ręcznie wybierakami też w tym miejscu jest jedynka. Próbowałem też odpowietrzyć sprzęgło też bez poprawy. Ten wodzik co wychodzi że skrzyni jest rozbieralny od góry skrzyni jest 2 śruby czy rozbierał to ktoś ? Da się coś tam zrobić czy tylko darcie skrzyni.

kristofs

Początkujący
Punktów
0
Usterka już prawie zrobiona , na szczęście na ruchomej łapie przy skrzyni brakowaló takiego plastiku slizgowego wypadł i był wklinowany pod ta łapą .Co blokowało zeby wodzik poszedł w dól .Dlatego nawet ręcznie na skrzyni dało sie wbić biegu. Cześć zamówiona zamiennik bo oryginal serwis pewnie tylko, zobaczę jakie to przyjdzie . Dziękuję za chęć pomocy.

Do góry Bottom