• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

seat cordoba 1.4 8v ciężko pali, po dodaniu gazu gaśnie

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
Problem jest z tym samochodem. Iskra jest, ciśnienie paliwa sprawdzone( prawidłowe) jak odpali to chodzi jedynie na wodnych obrotach, strzela, buczy w kolektor po dodaniu gazu, jak coś to wkręci się max na połowę obrotów. po sprawdzeniu błędów u klienta pokazywało czujnik halla jedynie, nie wiem tylko czy go nie odłączał i nie kombinował, po wykasowaniu już ten błąd się nie pokazuje.
żeby odpalił to trzeba wykręcić świece , wytrzeć i jest szansa ze ospali, po długich próbach świece są zalane, iskra jest cały czas ale obawiam się że w złym momencie. ja obstawiam czujnik halla i już go zamówiłem,
macie jeszcze jakieś pomysły ?

s1ralf

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Wodzisław Śląski
maiłem podobna sytuacje tylko że w corsie B strzelał wymieniłem przepływke i wszystko było wporzo a z obrotami w tigrze pomogła wymiana egr-u

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
tu nie ma przepływki, czujnik wymieniony , zapłon inaczej przestawiony i chodzi i narazie pali tylko co jakiś czas sobie zafalują obroty

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
A świeczki mają prawidłową ciepłotę ?
Czujnik halla przecież można sprawdzić, po co wróżyć czy dobry czy uszkodzony ?

Ostatnia edycja:

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
są nowe beru a czy odpowiednie tego nie wiem, jutro zajrzę do rozrządu bo nie wiem czy nie był odpalany z zaciągu , a jak był to jest szansa że przeskoczył , zapłon jest popchnięty w prawą stronę ponad 0.5cm i dopiero odpala normalnie i chodzi w porównaniu do tego co go przyholowali

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Przesunięcia zapłonu nie mierzy się w centymetrach.
Sprawa kolejna, czy taka wartość mimo wszystko nie daje Ci do myślenia ?
Trzy, ciepłota świec do sprawdzenia.
Cztery, rozrząd do sprawdzenia.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
teraz bylem zobaczyć jak pali i jak jest coraz zimniejszy to jest gorzej, sam gaśnie i ciężej go wkręcić na obroty bo ma takie przerywania. czujnik temp vagiem sprawdzony i ma dobre wskazania oraz sprawdzałem miernikiem, wartości takie jak powinny być

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Tam jeszcze przepustnice wtrysku siadały w tych Cordobach (mam na myśli model 93-2002).
Ale to powinien wyskoczyć błąd po podpięciu i ew. lampka MIL winna się zaświecić.
Kurczę, już nie pamiętam jak to było, musiałbym zobaczyć, ale coś z silniczkiem od ssania się działo... Z nastawnikiem.
W każdym razie, zacznij od tego co napisałem wyżej.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
ciekawe czy zadna cipa nie kręciła zapłonem zanim go do mnie przyciągneli, błąd czujnika halla pokazało po 1 podpięciu do kompa, po wykasowaniu już go nie było

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
rozrząd był walnięty o ząb,nie wiem czy przeskoczył czy ktoś źle ustawił bo były białe znaki i według nich wychodziło źle. Rozrząd poprawiony, zapłon ustawiony, zrobiona adaptacja przepustnicy i chodzi dobrze :)

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
panowie znowu jest problem, i tym razem prawdopodobnie jest przestawiony rozrząd. ktoś mu tam przestawił zapłon i chyba zaczął chodzić. i teraz mam do was pytanie. gdzie szukać przyczyny w tym że przeskakuje rozrząd. na napięcie paska winy zwalić nie można bo było na 10000000000% poprawne.
jak go przyprowadził to fakt, był luźno ale został napięty dużo mocniej tak jak powinien być. rozrząd niby 30tys temu zmieniany. no i gdzie szukać przyczyny ? w pasku ? w kołach ?
znajomy miał też kiedyś problem z przeskakujacym paskiem i wymiana rozrządu nic nie pomogła i skończyło się chyba na kołach
także liczę na waszą pomoc :D ciężko mi powiedzieć jak wyglądają koła w tamtym samochodzie ale jak go będę miał to sprawdzę a zacznę od koła na wale :)

Do góry Bottom